Ενέκρινε το Υπουργείο Ναυτιλίας τα σχέδια για τα στέγαστρα στην παραλιακή Καλύμνου. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατεδάφιση των υφισταμένων.

3543

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ

Προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, στις 12.00 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος  Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, με μοναδικό θέμα, τα στέγαστρα των καταστημάτων που βρίσκονται εντός της Χερσαίας ζώνης,στην παραλιακή Καλύμνου.

συνεντευξη στεγαστρα 8 φεβ

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε με αφορμή έγγραφο του Τμήματος Μελετών ,Έργων και Εφαρμογών Λιμενικού Τομέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017, που εγκρίνει την κατασκευή στεγάστρων με βάση τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλυμνίων και η οποία ήδη είναι εγκεκριμένη  από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ

Σύμφωνα τώρα  με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη και οι διευκρινήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, προκύπτει ότι είναι δυνατή η κατασκευή στεγάστρων έμπροσθεν καταστημάτων εντός Χερσαίας ζώνης στην παραλιακή του λιμένα Καλύμνου ,εφόσον αυτά γίνουν σύμφωνα με την μελέτη που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και αφού ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η άδεια κατασκευής στεγάστρου αυτού του τύπου,  είναι πρώτα να έχει κατεδαφιστεί τυχόν υφιστάμενο στέγαστρο.

 Η προϋπόθεση αυτή, είναι απαραίτητη ακόμα κι αν το υφιστάμενο στέγαστρο είναι πανομοιότυπο με αυτά που έχουν εγκριθεί ή επιδέχεται διορθώσεων για να προσαρμοστεί με αυτά

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ξεκίνησε την  τοποθέτηση του αναφέροντας :

Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε επί σειρά ετών τους καταστηματάρχες μας και οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκαν να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα για αυθαίρετες καταλήψεις,  για αυθαίρετες κατασκευές, εμείς ερχόμαστε σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η Χερσαία Ζώνη Λιμένα,να έχουμε μια έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα μετά από μίσθωση του χώρου, να προβαίνουν ή οι ίδιοι ή εμείς σε κατασκευές επί του μισθωμένου χώρου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι λέγοντας:

Σήμερα φθάσαμε στο σημείο και μπορούμε να ενημερώσουμε και επίσημα ότι καταστήματα που ήδη έχουν μισθώσει χώρο ή καταστήματα που έχουν ελεγχθεί μετά από αυτοψία της Λιμενικής Αρχής και ο χώρος είναι πλέον ελεύθερος προς μίσθωση, με την έννοια η όποια παράβαση που είχαν δεν υπάρχει πλέον, άρα αυτοί μπορούν να προβούν στις ενέργειες προκειμένου ξεκινώντας από το αίτημα το οποίο θα υποβάλλουν στο Λιμενικό Ταμείο για μίσθωση του αντίστοιχου χώρου, στη συνέχεια θα δοθεί το αντίστοιχο σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την κατασκευή. Αλλά πριν προχωρήσουν θα πρέπει να καταθέσουν έναν φάκελο με την αντίστοιχη κατασκευή,ο οποίος φάκελος θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και στη συνέχεια πάει ο φάκελος στο Υπουργείο Ναυτιλίας ,ελέγχεται ότι είναι σύμφωνα  με το σχέδιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο ,δίνεται η έγκριση και στη συνέχεια προχωρά στην αντίστοιχη κατασκευή .

Ακολούθως ο Δήμαρχος επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοπορία που ανοίγει το δρόμο για νομιμοποίηση κατασκευών στην χερσαία ζώνη αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Αυτό το έγγραφο που έχουμε πάρει στα χέρια μας είναι πρωτοποριακό, πρώτη φορά γίνεται σε Δήμο της Ελλάδας ,πρώτη φορά γίνεται σε Χερσαία ζώνη,στην ουσία ανοίγουμε ένα δρόμο νομιμοποίησης κατασκευών έμπροσθεν καταστημάτων κι αυτός ο δρόμος δίνει σε πρώτη φάση να προχωρήσουμε και να είμαστε πλέον νόμιμοι και οι διαδικασίες μας να προχωρούν με βάση τη νομιμότητα, αλλά και στη βάση όχι του κάνω ότι γουστάρω και ότι θέλω, αλλά σύμφωνα με τα σχέδια τα εγκεκριμένα του Υπουργείο Ναυτιλίας.

 Γιατί αρμόδιο πλέον για τις όποιες κατασκευές  είναι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο θα πει αν η κατασκευή είναι σωστή,είναι όμορφη,ταιριάζει με το περιβάλλον.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος την τοποθέτηση του, μίλησε για συνεργασία με το Λιμεναρχείο λέγοντας:

Θα ήθελα να ενημερώσω τους ενδιαφερόμενους να αποταθούν στο Λιμενικό Ταμείο και στον Πρόεδρο του για να ‘χουν πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ,εγώ σήμερα είχα συνάντηση περίπου μιας ώρας με το Λιμενάρχη,  προκειμένου να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και τις ενέργειες από εδώ και πέρα, προκειμένου να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε και με συντονισμένες κινήσεις να φτάσουμε στην υλοποίηση χωρίς να έχουμε  πολλά προβλήματα .

Και να ξεκαθαρίσω κάτι, η κατασκευή αυτή θα είναι μια κατασκευή σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο.Δεν φτιάχνει ο καθένας όποια κατασκευή θέλει το Συμβούλιο αρχιτεκτονικής  ενέκρινε αυτό το σχέδιο.

Όποια κατασκευή γίνει θα είναι σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο. Δεν μπορεί κάποιος να διατηρήσει μια κατασκευή λεγοντας ότι η δική του είναι  καλλίτερη ή πιό όμορφη

 

Για το θέμα των στεγάστρων στη νέα παραλιακή, που κατασκευάστηκαν από το Δήμο με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα έχει κλείσει, έγινε η νομιμοποίηση τους και ήδη ενημέρωσε προφορικά τον Λιμενάρχη ,θα το κάνει και εγγράφως ,ενώ επίσης θα ενημερώσει και τον Εισαγγελέα .

 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος είπε:Το θέμα αυτό το φέραμε σε πέρας θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΔΛΤ για τον μέχρι τώρα χειρισμό του θέματος οι οποίοι πήραν πάνω τους ένα δύσκολο κομμάτι, είχαμε το μένος των καταστηματαρχών ,είχαμε ακούσει πολλά από τις αντιπολιτεύσεις για το αντίστοιχο θέμα.Μας είπαν να κατεβάσουμε τον αιγιαλό ,να φέρουμε τον αιγιαλό κοντά στη θάλασσα. Δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε απολύτως τίποτε, έπρεπε να έρθει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου.

 ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σακελλάρης Τηλιακός, ο οποίος ανέγνωσε το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας  που παραθέτουμε παρακάτω:

έγκριση στεγάστρων υπουργειο

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

Συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν  στη συνέντευξη τόσο από την τοποθέτηση του Δημάρχου,την ανάγνωση του εγγράφου του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους, τα παραθέτουμε παρακάτω:

1.Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε τον τύπο στεγάστρων που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ενέκρινε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

2.Είναι δυνατή η κατασκευή στεγάστρων έμπροσθεν καταστημάτων εντός Χερσαίας ζώνης στην παραλιακή του λιμένα Καλύμνου ,εφόσον αυτά γίνουν σύμφωνα με την μελέτη που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια αποδέχθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας ακι Νησιωτικής Πολιτικής και αφού ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία.

  1. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί:

Α. Κατεδάφιση υφισταμένου στεγάστρου.

Β. Μίσθωση χώρου από ΔΛΤ Καλύμνου.

Γ.Υποβολή φακέλου με τα στοιχεία του στεγάστρου που θα κατασκευαστεί και που θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον εγκριθέντα τύπο.

Δ. Έλεγχος και έγκριση φακέλου από ΔΛΤ

Ε. Υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τελική έγκριση.

ΣΤ. Επιστροφή φακέλου εγκεκριμένου και χορήγηση αδείας στον ενδιαφέρομενο να κατασκευάσει το στέγαστρο.

Ζ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία όπως προαναφέραμε είναι πρώτα να έχει κατεδαφιστεί τυχόν υφιστάμενο στέγαστρο.

 Να επισημάνουμε ότι η προϋπόθεση αυτή, είναι απαραίτητη ακόμα κι αν το υφιστάμενο στέγαστρο είναι πανομοιότυπο με αυτά που έχουν εγκριθεί ή επιδέχεται διορθώσεων για να προσαρμοστεί με αυτά.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου  2017.

Παραθέτουμε παρακάτω τα κύρια χαρακτηριστικά αλλά και φωτογραφίες από τον τύπο στεγάστρων που έχει εγκριθεί.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των στεγάστρων που περιλαμβάνει η μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών και εγκρίθηκε είναι:

-Στέγη σταθερή και υποστυλώματα με κύριο υλικό κατασκευής το ξύλο.

-Σε περίπτωση που λόγω έκτασης χώρου, χρειαστεί να γίνουν κλιμακωτές στέγες, η μπροστινή θα είναι από ύφασμα ,μουσάμα ή από σανίδες ξύλου.

-Να σημειώσουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες θα επιτρέπεται η τοποθέτηση πλαϊνών που  θα είναι ελαφρές κατασκευές ,με διάφανα υλικά, ανοιγοκλεινόμενα.

στεγαστρα παρ δυο

στεγαστρα παρ ενα

στεγαστρα παρ πεντε