Κατά 8.000.000 πλαστικά μπουκάλια περιορίστηκε η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος στην Κάλυμνο τα τελευταία 4 χρόνια με τη χρησιμοποίηση των 21 Water kiosk

3535

Η οικολογική και περιβαλλοντική συμβολή των 21 Water kiosk στην Κάλυμνο

Ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2017 

 

KATA 8.000.000 ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Κατά 8.000.000 πλαστικά μπουκάλια, σύμφωνα με τους πλέον μέτριους υπολογισμούς, περιορίστηκε η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος της Καλύμνου τα  τελευταία 4 χρόνια.

Ο σημαντικός αυτός περιορισμός της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού από πλαστικά μπουκάλια, δεν είναι τυχαίος και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη χρησιμοποίηση σε μεγάλο βαθμό από τους κατοίκους του νησιού , των 21 αυτόνομων μηχανημάτων επεξεργασίας και διάθεσης νερού (Water Kiosk).

  2.000.0000 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ 21 WATER KIOSK

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» ο μέσος όρος του διατιθέμενου νερού ημερησίως από τα 21 Water Kiosk στους καταναλωτές είναι 5,5 κυβικά μέτρα ή 5.500 λίτρα.

Να σημειώσουμε ότι κατά τους θερινούς μήνες ο μέσος ημερήσιος  όρος ξεπερνά τα 6,5 κυβικά ,ενώ αντίθετα τους χειμερινούς μήνες κατεβαίνει στα 4,5 κυβικά.

Ετησίως  από τα στοιχεία που τηρεί η ΔΕΥΑΚ,  διατίθενται στους καταναλωτές από τα 21 Water Kiosk 2.000 κυβικά μέτρα ή 2 εκατομμύρια λίτρα νερού.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο κι αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι καταναλωτές νερού, πριν εγκατασταθούν τα 21 Water Kiosk, προμηθευόντουσαν και κατανάλωναν εμφιαλωμένο νερό ,είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι 2 εκατομμύρια μπουκάλια πλαστικά  του ενός λίτρου, κατά τους πλέον μέτριους  υπολογισμούς μόλυναν το φυσικό περιβάλλον καταλήγοντας  είτε στη χωματερή ή σε διάφορα σημεία του νησιού, είτε στη θάλασσα.

Στα 4 χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκαν τα 21 Water Kiosk, υπολογίζεται ότι περιορίστηκαν τουλάχιστον κατά 8 εκατομμύρια τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, που κατανάλωσαν τα νοικοκυριά του νησιού.

Κι αν η αξία του εμφιαλωμένου αυτού νερού, ανέρχεται  στο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου ,ενός ποσού όχι ευκαταφρόνητου, το σημαντικότερο για την Κάλυμνο είναι, ότι ωφελήθηκε οικολογικά με τον περιορισμό μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος από 8 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ:

Πεντακόσια περίπου χρόνια πρέπει να περάσουν για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού.

μπουκαλια νερου πεταμενα

Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία,  τα πλαστικά μπουκάλια νερού αντιπροσωπεύουν ένα όχι ευκαταφρόνητο  ποσοστό των απορριμμάτων κι αν ληφθεί ότι στην Κάλυμνο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η ανακύκλωση ,το ποσοστό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η σημαντική μείωση που προέρχεται από την χρήση των Water Kiosk,

Τα πλαστικά μπουκάλια  κατασκευάζονται από πολυεστέρα τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου, το γνωστό PET, που ναι μεν αποτελεί θεωρητικά καλύτερο υλικό από το PVC, το οποίο ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα, αλλά δεν παύει να αποτελεί παράγωγο του αργού πετρελαίου

Και μπορεί τα υλικά κατασκευής να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο πλην όμως αυτό το υλικό δεν είναι ούτε βιοδιασπώμενο ούτε φωτοδιασπώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου τα μπουκάλια αυτά διασπώνται  σε μικρότερα κομμάτια.

Τα θραύσματα αυτά απορροφούν τις  τοξίνες που ρυπαίνουν  τις υδάτινες οδούς, μολύνουν τα εδάφη μας, και τα άρρωστα  ζώα (τα οποία στη συνέχεια τρώμε).

Τα πλαστικά σκουπίδια επίσης απορροφούν οργανικούς ρυπαντές όπως τους   BPA  και τους PCBs. Μπορεί να χρειαστούν αιώνες μέχρι να αποσυντεθούν, ενώ βρίσκονται τοποθετημένα σε σκουπιδότοπους αποτελώντας άπειρες μικρές ωρολογιακές δηλητηριώδεις περιβαλλοντικές βόμβες.

 

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ 21 WATER KIOSK ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί εύκολα να διαπιστώσει στην σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική συμβολή των 21 Water kiosk στην Κάλυμνο.

Τα εν λόγω 21 Water kiosk εκτός του ποιοτικού και σε αφθονία νερού που προσφέρουν δωρεάν στους κατοίκους του νησιού, συμβάλουν και στην μείωση της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΩΝ 21 WATER KIOSK ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Πριν κλείσουμε όμως το σημερινό ρεπορτάζ κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μία αναδρομή στο ιστορικό της απόκτησης και  τοποθέτησης των 21 Water kiosk στην Κάλυμνο που αποτελεί και ένα μνημόσυνο στον κύριο εμπνευστή αυτού του σημαντικού έργου για την Κάλυμνο τον αείμνηστο Γιώργο Κοπανέζο ,Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2011-2014

Πρόκειται για ένα σημαντικό  έργο που υλοποιήθηκε  από τη ΔΕΥΑΚ το 2012  επί προεδρίας του αείμνηστου Γιώργου Κοπανέζου και αφορά στην εγκατάσταση 21 αυτόνομων συστημάτων αφαλάτωσης, σε διάφορες περιοχές και γειτονιές της Καλύμνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 418.760,00 €, η προμήθεια συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Συνοχής και από Εθνικούς πόρους (δημόσιο και ίδιοι πόροι ΔΕΥΑΚ).

Να σημειώσουμε ότι με ενέργειες της τότε  Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ η ίδια συμμετοχή περιορίστηκε στο ποσό των 9.000 περίπου ευρώ.

 Μετά από δημόσιο  διαγωνισμό που  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 μειοδότης αναδείχθηκε η Εταιρεία «ΤΕΜΑΚ ΑΕ» .

Από τα 21 συστήματα τα 16 είναι δυναμικότητας παραγωγής 6.000  λίτρων ημερησίως και τα  5 δυναμικότητας παραγωγής 12.000 λίτρων ημερησίως.

Τα συστήματα αυτά έδωσαν λύση στο έντονο πρόβλημα πόσιμου νερού που υπήρχε στο νησί  ,αναγκάζοντας τους καταναλωτές λόγω της κακής ποιότητας (υφάλμυρο)  που έχει το νερό του δικτύου ύδρευσης, να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.

Τα πρώτα εννέα(9) αυτόνομα συστήματα αφαλάτωσης παραλήφθηκαν κα τοποθετήθηκαν τον Οκτώβριο 2012  στις θέσεις Ιχθυόσκαλα, Λιμεναρχείο, πλατεία Αγ. Βασιλείου, 3ο Δημοτικό Σχολείο, Aγ. Τριάδα, δημοτικό παρκινγκ Χώρας, πλατεία Ελιές, Μασούρι, , Βοθύνοι.

Τα υπόλοιπα 12 Water Kiosk παρελήφθησαν και τοποθετήθηκαν μέχρι τέλος του 2012 στις παρακάτω θέσεις :

Yπαπαντή, Eυαγγελίστρια, Mουσείο, πλατεία Aγ. Μάμμα , Καλαμιώτισσα, Γήπεδο , Παναγιά Χώρας, Μυρτιές, Τέλενδος, Αργινώντα, Ρίνα , Βλυχάδια.

Η τότε Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Δημότη, με το έργο αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να προμηθεύονται πόσιμο νερό απ’ ευθείας από τους τροχήλατους οικίσκους , σε όλες τις γειτονιές

Οι γειτονιές όπου εγκαταστάθηκαν τα αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού(WATER KIOSK) αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια που έγινε, και η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι αρκετά  ικανοποιητική.

Η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού αφενός εφοδιάζεται από την γειτονιά του ποιοτικό και υγιεινό νερό και δεν χρειάζεται πλέον να αγοράσει εμφιαλωμένο νερό και αφετέρου αποφεύγεται η ταλαιπωρία, αφού σχεδόν όλες οι γειτονιές της Καλύμνου έχουν το δικό τους WATER KIOSK .

Επίσης πολύ  σημαντικό όπως αναλύσαμε στο ρεπορτάζ μας ,είναι ότι έχει περιοριστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα εκατομμύρια  πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού.

ΤΑ 21 WATER KIOSK ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΕΡΟ

Τα 21 Water kiosk προσφέρουν άριστο ποιοτικό και υγιεινό νερό στους καταναλωτές.

Η επεξεργασία γίνεται στο υφάλμυρο νερό που προέρχεται από τις γεωτρήσεις του νησιού. Το κάθε σύστημα περιλαμβάνει συστοιχία προφίλτρων, συστήματα απολύμανσης, φίλτρανσης και αποχλωρίωσης, σύστημα επεξεργασίας νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης, συστήματα μετα κατεργασίας, αποθήκευσης, απολύμανσης και αυτόματο σύστημα διάθεσης του καθαρού πόσιμου νερού.

ΚΑΙ ΌΜΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ

Και όμως το έργο αυτό όσο κι αν φαίνεται περίεργο, πολεμήθηκε για διάφορους  λόγους από διάφορα πρόσωπα  και οφείλουμε να κάνουμε μία μικρή αναφορά

Ο  πόλεμος αυτός δεν ήταν τυχαίος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις εκπορευόταν από  πολιτικά πρόσωπα που είχαν μάλιστα και τη συνδρομή συγκεκριμένου εργολάβου!!!

Ξεκίνησαν αρχικά μιλώντας κάποιοι  για στημένο και φωτογραφικό διαγωνισμό στην προμήθεια των συστημάτων.

Μόλις είδαν ότι οι συκοφαντικές τους αναφορές δεν προχωρούσαν, κάποιοι άλλοι πήραν την σκυτάλη πετώντας διάφορες ανοησίες για την ποιότητα του νερού.

Φυσικά ο κόσμος όχι μόνο δεν έδωσε σημασία, αλλά η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι τόσο πολύ μεγάλη, πέραν του αναμενομένου.

 Η  ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αξίζει να θυμίσουμε  ότι με την εγκατάσταση των Water Kiosk ξεκίνησε μία περίοδος γνωριμίας με δωρεάν διάθεσης του νερού.

Ακολούθως η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε η διάθεση του νερού να γίνεται με την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου, προκειμένου να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση των αυτόνομων μονάδων αφαλάτωσης.

Συγκεκριμένα οι κερματοδέκτες των αυτόνομων μηχανημάτων  δεχόντουσαν  κέρματα των 5,10,20,50 λεπτών 1 και 2 ευρώ, που αντιστοιχούσας σε 1,2,4,10 ,20 και 40 λίτρα.

Τα έσοδα της ΔΕΥΑΚ με βάση τα παραπάνω δεδομένα ανερχόντουσαν στο ποσό των 7.500 ευρώ περίπου μηνιαίως.

Η διάθεση του νερού από τις βρύσες στους Ποταμούς και στο Φλασκά εξακολούθησε να είναι δωρεάν.

Η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ υπό το Γιώργο Τρικοίλη με απόφαση της, τον Ιανουάριο 2015 προχώρησε στη δωρεάν παροχή του νερού στους καταναλωτές ,εξασφαλίζοντας τα λειτουργικά έξοδα από άλλους πόρους..

Κλείνοντας αυτό το ρεπορτάζ θα θέλαμε να  ευχαριστήσουμε  τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Γιώργο Μελά και τον Διευθυντή της Επιχείρησης Λαζαρή Διαμαντή  για τα χρήσιμα στοιχεία που μας παραχώρησαν.

Στη φωτογραφία μπροστά από το water kiosk στις Ελιές, ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αείμνηστος  Γιώργος Κοπανέζος με το Διευθυντή της Επιχείρησης Λαζαρή Διαμαντή και τον  Προϊστάμενο των ΤΥ Τσαμπίκο Σιδερή τον Οκτώβριο 2012, την ημέρα εγκατάστασης του πρώτου Water kiosk  στην Κάλυμνο.