Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τα στέγαστρα στη Χερσαία Ζώνη με τη Δημοτική Αρχή και τους Καταστηματάρχες να μην συμμετέχουν!!

2076

Ολοκληρώθηκε σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2017 στις 14:00, η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού,  η διαβούλευση» .

Να θυμίσουμε  ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου έθεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, σε δημόσια διαβούλευση  την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00 και το ενδιαφέρον για την Κάλυμνο εστιαζόταν κυρίως στο άρθρο 77 που περιλάμβανε  πρόβλεψη με την οποία παρέχεται μεταβατικό στάδιο δύο ετών για την καθαίρεση στις Χερσαίες Ζώνες Λιμένων (ΧΖΛ) αυθαιρέτων κατασκευών (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες) και την αντικατάστασή τους με νόμιμες, νέες, ομοιόμορφες κατασκευές, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει οι φορείς διοίκησης των λιμένων.

Με το άρθρο αυτό που σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της νομιμότητας που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των χώρων στις ΧΖΛ και τη λειτουργία των παρακείμενων στις ΧΖΛ επιχειρήσεων, βγάζει από τα αδιέξοδα τη Δημοτική αρχή και το ΔΛΤ Καλύμνου μετά τα όσα είχαν προηγηθεί , ενώ ανακουφίζει και ικανοποιεί τους καταστηματάρχες της παραλιακής,αφού με τη μεταβατική περίοδο των  2 ετών τους δίνεται ο χρόνος να κινηθούν σωστά και ήρεμα.

Δείτε το σχετικό άρθρο 77 όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου:

 

ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ –ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ –ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ.

Βέβαια εντύπωση προκαλεί, παρατηρώντας τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα πλαίσια της διαβούλευσης, ότι ούτε ο Δήμος Καλυμνίων ,ούτε το ΔΛΤ Καλύμνου ,ούτε οι αντιπολιτεύσεις, ούτε οι καταστηματάρχες, συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση.

Και το επισημαίνουμε αυτό, καθόσον εδώ και ένα χρόνο τα στέγαστρα στην παραλιακή υπήρξαν πεδίο αντιπαράθεσης και θα περιμέναμε, οι όποιες απόψεις είχαν εκφραστεί και ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, να είχαν κατατεθεί στα πλαίσια της διαβούλευσης, αφενός για να βελτιώσουν κάποια πράγματα αφετέρου να δοθούν διευκρινήσεις σε κάποιες ασάφειες.

Όμως κάτι τέτοιο για λόγους που δεν γνωρίζουμε δεν έγινε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μοναδικός που συμμετείχε στη διαβούλευση, από Κάλυμνο, ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Μπούκης, που προτείνει η πρόβλεψη της ομοιομορφίας των στεγάστρων να αντικατασταθεί με νέα πρόβλεψη για στέγαστρα  «ενός ή περισσοτέρων τύπων» αλλά και στη διατήρηση των υφισταμένων κατασκευών με κάποιες προϋποθέσεις.

Δείτε και τα 15 σχόλια που κατατέθηκαν στα πλαίσια της διαβούλευσης.