Ο Προστατευτισμός: Ο Ντ.Τραμπ παραβιάζει τους Νόμους της  καπιταλιστικής Οικονομίας – Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

774

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 18  Φεβρουαρίου 2017 που κυκλοφορεί.

Ο Προστατευτισμός είναι ανοιχτή παραβίαση των Νόμων της καπιταλιστικής Οικονομίας,γιατί είναι παρέμβαση του συνειδητού στοιχείου πάνω στο αυθόρμητο, είναι εμφύτευση λίγου Σοσιαλισμού στην Άναρχη καπιταλιστική Οικονομία: Για να επιβιώσει ο καπιταλισμός αναγκάζεται να παραβιάσει τους Νόμους του.

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αποδείξει την αναγκαιότητα του Προστατευτισμού στις ΗΠΑ και να δείξει ότι ο καπιταλισμός για να επιβιώσει “γλείφει εκεί που έφτυνε”

 

1) Ο καπιταλισμός ως Άναρχη Οικονομία

Ο καπιταλιστής-παραγωγός παράγει ό,τι θέλει και όσο μπορεί αγνοώντας την παραγωγή των άλλων παραγωγών.

Ο καπιταλισμός είναι το βασίλειο του αυθόρμητου στοιχείου. Ο καπιταλισμός είναι Άναρχη Οικονομία [κατ ευφημισμό “Ελεύθερη” Οικονομία–λέμε “κατ ευφημισμό”, γιατί η Ελευθερία δεν έχει καμιά σχέση με το “αυθόρμητο”. Η Ελευθερία είναι πρώτα Συνείδηση (=γνώση και επίγνωση) και μετά είναι αποδέσμευση και απεξάρτηση]

Απεναντίας ο Σοσιαλισμός είναι το βασίλειο του συνειδητού στοιχείου:

Η Σοσιαλιστική Οικονομία είναι πάντα σχεδιασμένη.

Ο Προστατευτισμός είναι πολιτική παρέμβαση ,είναι ένα είδος συνειδητής παρέμβασης στην Άναρχη καπιταλιστική Οικονομία.

Ο καπιταλισμός για να επιβιώσει απαρνιέται ένα μέρος του εαυτού του, αναγνωρίζει την ιστορική του χρεοκοπία.

 

2) Η εξαγωγή κεφαλαίων

Στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού η Αξία της Εργατικής Δύναμης είναι σχετικά ψηλά και ένα ιστορικά δοσμένο ισχυρό Συνδικαλιστικό Κίνημα ανεβάζει την τιμή της Εργατικής Δύναμης ακόμα υψηλότερα (=οι Εργάτες όχι απλώς τρέφονται καλύτερα, αλλά επί πλέον καταναλώνουν έστω σε ένα βαθμό πολιτιστικά αγαθά=παίρνουν υψηλά μεροκάματα)

Στις τρίτες χώρες η Αξία της Εργατικής Δύναμης είναι χαμηλή και η  ανυπαρξία Συνδικαλισμού σπρώχνει την τιμή της Εργατικής Δύναμης ακόμα χαμηλότερα=οι Εργάτες τρέφονται χειρότερα και έχουν μικρή πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά=παίρνουν μικρά μεροκάματα)

Οι διάφορες εταιρείες για να εκμεταλλευθούν τα φθηνά μεροκάματα των άλλων χωρών και πριν εμφανιστούν στις μητροπόλεις σημάδια Οικονομικής Κρίσης, παίρνουν τα κεφάλαια τους και τα επενδύουν σε ξένες χώρες.

Όσο ο καπιταλισμός έχει ακόμα δυνατότητες στις μητροπόλεις, τα εμπορεύματα εξάγονται στις ίδιες τις μητροπόλεις (διαφορετικά καταναλώνονται στους τόπους παραγωγής τους)

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται Ανεργία στις μητροπόλεις όχι από Υπερπαραγωγή, αλλά από έλλειψη επενδύσεων. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί κοινωνική ανάστατωση.

Τότε εμφανίζεται κάποιος πολιτικός και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ο Ντ.Τραμπ και με φορολογικά μέτρα υποχρεώνει τις Αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Εξωτερικό να κουβαλήσουν τις Επιχειρήσεις τους πίσω στις ΗΠΑ.

Εφ’ όσον η εξαγωγή κεφαλαίων είναι νομοτελειακή πορεία της καπιταλιστικής Οικονομίας και παρεμβαίνει πολιτικός παράγοντας με νομοθετικά-διοικητικά μέτρα προκαλώντας μια άλλη πορεία της Οικονομίας, έχουμε παραβίαση των Νόμων της καπιταλιστικής Οικονομίας.

 

3) Εξαγωγές -εισαγωγές

Ακριβώς επειδή τα μεροκάματα στις τρίτες χώρες είναι χαμηλά,οι καπιταλιστές όχι μόνον σφετερίζονται μεγάλη Υπεραξία Εργασίας, αλλά έχουν την δυνατότητα να ρίχνουν πιο χαμηλά τις τιμές και να κατακτούν τις Διεθνείς Αγορές.

Εξάγοντας οι Αμερικάνικες εταιρείες του Εξωτερικού (και οι Κινέζικες εταιρείες) τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ σε φθηνές τιμές διαλύουν την εγχώρια Παραγωγή
των ΗΠΑ και προκαλούν κοινωνική αναστάτωση.

Τότε κάποιος πολιτικός και συγκεκριμένα ο Ντ.Τραμπ λέει :ως εδώ και μη παρέκει: φορολογούμε τις εισαγωγές και μειώνουμε υποχρεωτικά τις εισαγωγές ξένων ειδών υποστηρίζοντας την εγχώρια Παραγωγή.

Όσο κι αν είναι λογική η κίνηση Ντ.Τραμπ δεν παύει να είναι παραβίαση των Νόμων της καπιταλιστικής Οικονομίας (ακριβώς γιατί  η ελευθερία του Εμπορίου  είναι Νόμος της Καπιταλιστικής Αγοράς)

4) Oι χαμένοι του Αμερικανικού Προστατευτισμού

Οι χαμένοι του Αμερικανικού Προστατευτισμού είναι Κίνα και Γερμανία που έχουν Οικονομία στηριγμένη στις εξαγωγές.

Ο μικρότερος χαμένος είναι η Κίνα, η οποία ναι μεν χάνει την Αμερικάνικη Αγορά, πλην όμως έχει την δυνατότητα να πουλάει τα εμπορεύματα της, που είναι φθηνά σε τρίτες χώρες, έως ότου αναπτύξει την εσωτερική της Αγορά (η οποία όντως έχει περιθώρια μεγάλης Ανάπτυξης).

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι η Γερμανία, που τα ακριβά της προϊόντα μπορούν να πουληθούν κατά βάση στην Αμερικάνικη Αγορά.

Η εσωτερική Αγορά της Γερμανίας είναι προ πολλού κορεσμένη, ενώ οι Αγορές των  χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι κατεστραμένες από  τον άνισο ανταγωνισμό με την Γερμανία.
Η ζημία της Γερμανίας πρόκειται να διαλύσει τον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ και να πλήξει την ίδια την υπόσταση της ΕΕ.

5) Μπορεί ο Προστατευτισμός να σώσει τον καπιταλιαμό;

Ο Προστατευτισμός μπορεί να δώσει πρόσκαιρη ζωή σε ένα κομμάτι του καπιταλισμού (=σε μια καπιταλιστική Χώρα, αυτήν ακριβώς που προστατεύεται).

Επειδή ο Προστατευτισμός είναι παρά φύση σχέση λίγου Σοσιαλισμού με πολύ καπιταλισμό, προκαλείται γενικότερη διαταραχή στο καπιταλιστικό Σύστημα, που σε προοπτική αποσταθεροποιεί το καπιταλιστικό Σύστημα.

Πρακτικά αυτό θα φανεί στις ΗΠΑ σε λίγα χρόνια με το γεγονός, ότι η συγκέντρωση όλων των Αμερικανικών Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ θα προκαλέσει οξύτατη Οικονομική Κρίση ,όταν η Εθνική Παραγωγή θα προχωρήσει πολύ ορμητικά μπροστά, όσο με  τίποτε δεν επιτρέπουν οι καπιταλιστικές σχέσεις [=η αγοραστική Δύναμη των Εργατών με τα μεροκάματα του καπιταλισμού (έστω μεγαλύτερα απ’ ό,τι στις τρίτες χώρες) δεν μπορεί να καταναλώσει την πληθώρα των προϊόντων της αυξημένης πια Εθνικής Παραγωγής της κλειστής Εθνικής Αγοράς]

Η Οικονομική Κρίση θα εντείνει την πολιτική Κρίση (που έτσι κι αλλιώς υπάρχει από τώρα και το είδαμε με την νίκη του Ντ.Τραμπ σε πείσμα της πλειοψηφίας του Αμερικανικού Κατεστημένου και το βλέπουμε τώρα με τις διαδηλώσεις εναντίον του Ντ.Τραμπ) ,που θα γίνει πια αφόρητη για το Αμερικανικό καπιταλιστικό Σύστημα.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός