Σε ήρεμο κλίμα η συνάντηση Δημάρχου με Καταστημάταρχες παραλιακής μετά το λυτρωτικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας που προβλέπει μεταβατική περίοδο 2 ετών για αντικατάσταση υφισταμένων στεγάστρων με νόμιμες κατασκευές.

1300

Σε  ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2017  στις 6:00 το απόγευμα η προγραμματισμένη  συνάντηση του Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή και του Προέδρου του ΔΛΤ Καλύμνου Σ.Τηλιακού με τους Καταστημάταρχες της παραλιακής, με μοναδικό θέμα συζήτησης τα στέγαστρα εντός χερσαίας ζώνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ΔΣ στον όροφο του πνευματικού Κέντρου και παρόντες από πλευράς Δημοτικής αρχής ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,ο αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σακελλάρης Τηλιακός και ο αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε σχεδόν το σύνολο των καταστηματαρχών της παραλιακής Καλύμνου.

Αν και τα όσα προηγήθηκαν και ειπώθηκαν δημόσια τις προηγούμενες ημέρες και οι διαφορετικές θέσεις που υπήρχαν από τις δύο πλευρές, δημιουργούσαν την εντύπωση ότι θα υπήρχε μία έντονη αντιπαράθεση και η συνάντηση θα διεξαγόταν σε θερμό κλίμα, τελικά  όλα κύλησαν ήρεμα και φυσικά καταλυτικό ρόλο έπαιξε το σχέδιο νόμου που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έθεσε μόλις χθές σε δημόσια  διαβούλευση και πρώτο το kalymnos-news.gr έφερε στη δημοσιότητα (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό δημοσίευμα μας).

Σχέδιο νόμου που εμπεριέχει και  ένα άρθρο( το 77) που αναφέρεται στην πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου  2 ετών για αντικατάσταση υφισταμένων στεγάστρων με νόμιμες κατασκευές.

Με την πρόβλεψη αυτή λύνεται ο «γόρδιος δεσμός» αναφορικά με τα στέγαστρα στην παραλιακή Καλύμνου,αφού δίνεται ουσιαστική και ρεαλιστική λύση ,λυτρώνει  και βγάζει τη Δημοτική Αρχή από τα αδιεξοδα που είχε οδηγηθεί και ικανοποιεί και ανακουφίζει τους καταστηματάρχες της παραλιακής.

Στη συνάντηση πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής που μετά από μία σύντομη αναφορά στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την ανάγνωση επιστολής του βουλευτή Ηλία Καματερού για το θέμα, εστίασε και διάβασε το άρθρο 77 του σχεδίου νόμου που τέθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε διαβούλευση ,αναλύοντας τις προβλέψεις του.

Συνοψίζοντας ο δήμαρχος είπε ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρεις κατηγορίες αναφορικά με τα στέγαστρα.

  1. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι καταστηματάρχες που διαθέτουν έμπροσθεν των καταστημάτων τους στέγαστρα, που έχουν κατασκευαστεί από το Δήμο. Για τα στέγαστρα αυτά είπε, ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για  τη νομιμοποίηση τους και δεν υπάρχει  πρόβλημα.
  2. Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι καταστηματάρχες που έχουν προχωρήσει στην καθαίρεση των στεγάστρων . Αυτοί όπως είπε μπορούν άμεσα να μισθώσουν τον χώρο και να προχωρήσοπυν στις διαδικασίες για την αδειοδότηση κατασκευής νέων, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εγκριθεί και εφόσον επιθυμούν .
  3. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όλοι οι υπόλοιποι καταστηματάρχες που διαθέτουν στέγαστρα και δεν είναι νόμιμα . Στην περίπτωση αυτή και μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 2 χρονών για την αντικατάσταση τουςμε νόμιμες κατασκευές με βάση τις ,μελέτες που θα εκπονηθούν για την υλοποίηση νέων ομοιόμορφων κατασκευών.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σ.Τηλιακός  ο οποίος σε μία πολύ σύντομη τοποθέτηση του ,επισήμανε ότι μέχρι την ψήφιση του σχεδίου Νόμου και την δημοσίευση του στο ΦΕΚ, θα υπάρξει ένα κενό 2-3 μηνών ,που τα υφιστάμενα στέγαστρα της 3ης κατηγορίας θα συνεχίσουν να υπόκεινται στους μέχρι τώρα ελέγχους με ότι αυτό σημαίνει.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Γιάννης Κοσαρής  εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη, που όπως είπε θα φέρει την εργασιακή ηρεμία στους συναδέλφους τους και επισήμανε ότι η μεταβατική αυτή περίοδος των 2 χρόνων που προβλέπει το συγκεριμένο άρθρο είναι αρκετή και είναι κάτι που και οι ίδιοι ζητούσαν .

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δηλώσεις στο φακό του kalymnos-news.gr έκαναν  οι 2 εκπρόσωποι των καταστηματαρχών Ιωάννης Κοσαρής και Σταμάτης Τσουλφάς και ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής.

Ο Γιάννης Κοσαρής εξέφρασε την ικανοποίηση και την ανακούφιση των καταστηματαρχών και όπως είπε με αυτό το σχέδιο νόμου, δίνεται ο χρόνος στους καταστηματάρχες να κινηθούν σωστά και ήρεμα. Τέλος ο Γιάννης Κοσαρής ευχαρίστηε τον Υπουργό Ναυτιλίας  γι’αυτό το σχέδιο νόμου.

Ο Σταμάτης Τσουλφάς είπε «τέλος καλά όλα καλά» επισημαίνοντας ότι  αυτό το σχέδιο νόμου «λύνει τα χέρια τόσο του Δήμου όσο και των καταστηματαρχών»

Δείτε video με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των καταστηματαρχών

Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΛΤ Καλύμνου Σ.Τηλιακό με τον οποίο όπως είπε, συνεργάστηκαν για να  φέρουν προς ολοκλήρωση ένα δύσκλο θέμα.

Ίδιαίτερα ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και το βουλευτή Ηλία Καματερό οι οποίοι συνέβαλαν όπως είπε στην επίλυση του θέματος, με το εν λόγω σχέδιο Νόμου. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το συγκεκριμένο άρθρο , ενώ όπως είπε θα περιμένουμε και ανάλογο σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για κατασκευές εκτός Χερσαίας ζώνης.

Δείτε το video με τις δηλώσεις Δημάρχου: