Τα πάνω-κάτω στην εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων φέρνει το πόρισμα της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

1920

Τα πάνω-κάτω στην εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων φέρνει το πόρισμα της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις για το θέμα αυτό  είναι οι εξής:

– να καθιερωθεί η απλή αναλογική χωρίς μπόνους για την πρώτη παράταξη που σημαίνει ότι οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής

– ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης να εκλέγεται με 50%+1 την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή

– η θητεία να μειωθεί στα 4 από τα 5 έτη που ίσχυει τώρα

– Οι νόμιμοι αλλοδαποί να έχουν δικαίωμα ψήφου

Να σημειώσουμε ότι με το νέο σύστημα, είναι εμφανής ο κίνδυνος ο εκλεγόμενος δήμαρχος να συναντά «τοίχο» όποτε θέλει να περάσει κάποια απόφαση, καθώς οι δικοί του σύμβουλοι θα είναι μειοψηφία.

Συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει «δεύτερος γύρος» και ο δήμαρχος να εκλέγεται μεταξύ των συμβούλων. Κάτι τέτοιο θα στερούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ισχύος από τον επικεφαλής που θα ήταν έρμαιο συνεχών διαφωνιών και ανεξαρτητοποιήσεων.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πόρισμα των Επιτροπής για τη Μεταρρρύθμιση του Καλλικράτη.

Πρόκειται για την πολυμελή Επιτροπή Κουρουμπλή, η οποία ολοκληρώνει στα τέλη Φεβρουαρίου τις εργασίες της αλλά δεν πρόκειται να αποφασίσει για τις αλλαγές καθώς τη σκυτάλη θα πάρει ολιγομελής Επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και, λαμβάνοντας υπόψη της και το πόρισμα της, θα καταρτίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, με στόχο να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.