Από τον «Άννα στον Καϊάφα» τα αντιπλημμυρικά έργα και ο δρόμος στη Ψέριμο.

1096

Την περασμένη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 το kalymnos-news.gr φιλοξένησε ρεπορτάζ σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση επισκευής του μοναδικού δρόμου στο νησί της Ψερίμου καθώς και δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τρικοίλη με τις οποίες μετέφερε ουσιαστικά  την «κραυγή αγωνίας αλλά και αγανάκτησης» των κατοίκων του ακριτικού νησιού (το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ).

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που με δελτίο τύπου  και με τίτλο «Διευκρινίσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου» έδινε εξηγήσεις και ουσιαστικά μετέφερε τις ευθύνες στο Δήμο Καλυμνίων(το σχετικό δημοσίευμα μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ).

 

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 σε τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΙΓΙΑΟ TV και στην εκπομπή «Εν Καλύμνω»τόνισε  ότι η ΠΝΑ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την μελέτη άμεσα, μόλις αυτή ολοκληρωθεί από το Δήμο Καλυμνίων, ενώ επανέλαβε τις διευκρινήσεις που δινόντουσαν από το δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Ακολούθησε στην ίδια εκπομπή ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,ο οποίος δικαιολόγησε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υδραυλική μελέτη ,αφού δεν υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου . Επίσης ανακοίνωσε ότι το πρωί της ίδιας ημέρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τις τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το θέμα του δρόμου της Ψερίμου να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και να δοθεί λύση στο πρόβλημα

Σκοπός της εφημερίδας μας δεν είναι να αντικρούσει ή να διαφωνήσει με τα όσα ειπώθηκαν τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από το Δήμαρχο,ούτε να επιμερίσει τις ευθύνες.

Δεχόμαστε καλοπροαίρετα τους ισχυρισμούς και τις δικαιολογίες των 2 πλευρών.

Όμως το εύλογο ερώτημα μας είναι, πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα μικρής  έκτασης έργο ,παρόμοιο με αυτό της Ψερίμου; Ένα στοιχειώδες και απαραίτητο έργο υποδομής για το ακριτικό νησί ,αφού  η κατάσταση που δημιουργείται μετά από κάθε βροχή είναι τριτοκοσμική, με τη μοναδική παραλία του νησιού να γίνεται βάλτος, το μοναδικό δρόμο να γεμίζει λακκούβες και με τις περιουσίες των κατοίκων να κινδυνεύουν.

Έχουν περάσει 40 ολόκληροι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες της 25ης Νοεμβρίου 2013 και δυστυχώς παρ’ ότι από την πρώτη στιγμή εξασφαλίστηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αυτό έμεινε ανεκμετάλλευτο λόγω  μελετών!!

Μπορεί η ακριτική Ψέριμος, πριν μερικές ημέρες  να δέχθηκε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και από την αρχή του 2017 να την έχουν επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητοστάκης και σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, το μεγάλο όμως πρόβλημα με την επισκευή του μοναδικού δρόμου του νησιού, συνεχίζει να παραμένει.

Δικαιολογημένη λοιπόν η αγανάκτηση και τα παράπονα των λιγοστών κατοίκων της περιοχής που μέσω του Γιώργου Τρικοίλη  δημοσιοποίησαν

Φυσικά αδικαιολόγητες είναι οι αιχμές και η κριτική που ασκήθηκε κατά του Γιώργου Τρικοίλη που τόλμησε να πει την ωμή πραγματικότητα, καταλογίζοντας του, ότι δήθεν δεν γνωρίζει το θέμα και βιάστηκε να κάνει δηλώσεις,

 Ο Γιώργος Τρκοίλης έκανε το αυτονόητο, να φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα που εδώ και 40 μήνες έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην αναζήτηση αρμοδιότητας για το ποιος τελικά ευθύνεται για να το εκτελέσει.

Δυστυχώς  και λυπούμαστε που το λέμε,η περίπτωση  μας θυμίζει την ευαγγελική ρήση από τον «Άννα στον Καϊάφα».

Τους κατοίκους του νησιού δεν τον ικανοποιούν οι όποιες δικαιολογίες υπάρχουν. Τους  ενδιαφέρει να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με κάθε βροχή.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός