Γαλλικές Εκλογές: Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών παρεμβαίνει βιαίως και δολίως- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

908

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 11  Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί.

Με το παλιό σενάριο στις Εκλογές η επιλογή ήταν μεταξύ σχετικής απεξάρτησης και πλήρους αποχώρησης της Γαλλίας απ την ΕΕ.

Με το νέο σενάριο στις Εκλογές κρίνεται η επιλογή είναι μεταξύ της παραμονής ή της εξόδου της Γαλλίας απ’ την ΕΕ. 

 

Σε λίγους μήνες έχουμε Προεδρικές Εκλογές στη Γαλλία.

Σκοπός του σημερινού άρθρου μας είναι
α)  να εξηγήσει πώς και γιατί έγινε η αλλαγή των σεναρίων υποψηφιότητας στις Προεδρικές Εκλογές της Γαλλίας [=από το σενάριο :Φρανσουά Φιγιόν έναντι Μαρίν Λεπέν στο σενάριο:  Εμμανουέλ Μακρόν έναντι Μαρίν Λεπέν] και

β) να δώσει μια εικόνα των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων

 

1) Ο κοινός τόπος του παλιού σεναρίου

Ο κοινός τόπος του Δεξιού υποψηφίου ( Φρανσουά Φιγιόν) και της “Υπερδεξιάς” υποψηφίας (Μαρίν Λεπέν),που συγχρόνως τους αντιπαραθέτει με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών είναι η αpοστασιοποίηση από την ΕΕ .

Σε βάση ΕΕ η καπιταλιστική (και ιδιαίτερα με την Νεοφιλελεύθερη έκδοση της)  Οικονομία δίνει υπερκέρδη στην Γερμανία (προφανώς σε βάρος της Γαλλίας),διότι η Γερμανία έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση Κεφαλαίου.

Γιαυτό τόσο ο Φρανσουά Φιγιόν, όσο και Μαρίν Λεπέν είναι εναντίον του Κατεστημένου των Βρυξελλών (=του δοσμένου τρόπου διεύθυνσης της ΕΕ)

Και οι δυό τους είναι υπέρ της αυτοκυρίαρχης και ισχυρής Γαλλίας (=στο πρότυπο Ντε Γκωλ)

 

2) Η παρέμβαση του Διευθυντηρίου

Από τ’ ανωτέρω συνάγεται, ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και στις δύο περιπτώσεις είναι χαμένο. Θα διαφέρει μόνο αν θα πληγεί αποκλειστικά  το Διευθυντήριο (περίπτωση εκλογής του Φρανσουά Φιγιόν) ή η ίδια ΕΕ (περίπτωση εκλογής της Μαρίν Λεπέν)

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών παρεμβαίνει βιαίως γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο διαθέσιμος χρόνος είναι μικρός και δεν επιτρέπει συγκαλυμμένες παρατεταμένες μανούβρες.

Το Διευθυντήριο παρεμβαίνει δολίως εναντίον της υποψηφιότητας Φρανσουά Φιγιόν, γιατί δεν τον κατηγορεί για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά για υπόθεση διαφθοράς (=ο άνθρωπος εκτός από την Προεδρία χάνει και την αξιοπρέπεια του).

Φυσικά το ζήτημα της διαφθοράς είναι πολύ σημαντικό και δεν το περνάμε αψήφιστα. Πλην όμως θα πρέπει να είναι κανείς νοσηρά αφελής για να υποθέσει ,ότι έπιασε κρίση ηθικής Συνείδησης τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών δύο μήνες πριν τις Εκλογές.

Ξαφνικά όλοι οι οπαδοί του εκμεταλλευτικού και κλεπτοκρατικού καπιταλισμού ζητούν την παραίτηση του Φρανσουά Φιγιόν από την υποψηφιότητα του συντηρητικού Κόμματος. Αλλά και να μην υπάρξει  παραίτηση, η υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

 

3) Η Δημοσκόπηση για τους υποψηφίους (8/2/2017)

Οι 5 υποψήφιοι παίρνουν τα παρακάτω ποσοστά

α) Μαρίν Λεπέν 24%

β) Εμμανουέλ Μακρόν 21%

γ) Φρανσουά Φιγιόν 19 %

δ) Μπενουά Αμόν 14%

ε) Ζαν-Λυκ Μελανσόν 13%

Το χαρακτηριστικό της δημοσκοπικής κατάστασης είναι ότι η βίαιη και δόλια παρέμβαση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών κατέβασε τον Φρανσουά Φιγιόν από την δεύτερη θέση στην τρίτη .

Συγχρόνως το Διευθυντήριο ανέβασε τον Εμμανουέλ Μακρόν (=τον εκλεκτό του) στην δεύτερη θέση με προοπτική στον δεύτερο γύρο να νικήσει την Μαρίν Λεπέν.

 

4) Αξιολόγηση βάση κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων

Α) Με βάση τα προγράμματα των υποψηφίων ο φανερά Δεξιός είναι ο Φρανσουά Φιγιόν.

Αυτό συμπεραίνεται από το ότι:

α) Κατεβάζει την φορολογία των κερδών των Επιχειρήσεων από το 38% στο 22%.

β) Ανεβάζει την εργάσιμη μέρα από 35 ώρες στις 39 την εβδομάδα και

γ) Ανεβάζει την συντάξιμη ηλικία από τα 62,5 χρόνια στα 65.

Β) Ο φανερά Αριστερός είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν γιατί:

α) Περιορίζει τους φόρους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

β) μεταρρυθμίζει τη φορολογία των εισοδημάτων των πλουσίων και

γ) περιορίζει την εργάσιμη μέρα σε 32 ώρες την εβδομάδα

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ενώ το πρόγραμμα Φρανσουά Φιγιόν προσεγγίζει περισσότερο τις θέσεις της Νεοφιλελεύθερης Οικονομίας, που είναι η επίσημη εκδοχή του Καπιταλισμού στην ΕΕ,η προτίμηση της ΕΕ πέφτει στον Εμμανουέλ Μακρόν του οποίου το πρόγραμμα μοιάζει Αριστερό.

 

Να υποθέσομε, ότι η ΕΕ θέλει ένα Αριστερό πρόγραμμα είναι ανόητο [σ’ αυτή την περίπτωση δεν είχε παρά να υποστηρίξει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που έχει ξεκάθαρα Αριστερό πρόγραμμα].

Άρα ο Εμμανουέλ Μακρόν με ένα επιφανειακά Αριστερό πρόγραμμα που δεν θίγει ούτε τις λειτουργίες,ούτε τις δομές του Συστήματος [είτε σε εθνική, είτε σε  Ευρωπαική βάση ] διευκολύνει το Σύστημα να διέρχεται μέσα από τις κοινωνικές προστριβές  και να επιβιώνει

Γιαυτό  γίνεται ο εκλεκτός του Διευθυντηρίου και των Ευρωλάγνων.

 

5) Γιατί πολεμιέται η Μαρίν Λεπέν;

Από το πρόγραμμα της δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός “Δεξιά” και πολύ περισσότερο ο όρος “Υπερδεξιά”

α) η υποστήριξη  της επιχειρηματικότητας και η αναθεώρηση των συντάξεων με σύγχρονη υποστήριξη επιδομάτων στους φτωχούς δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν Δεξιό ένα αστό πολιτικό.

β) Ένας φόρος 3% στις εισαγωγές με ένα περιορισμό των άχρηστων εξόδων του Κράτους μάλλον νοικοκύρεμα δείχνουν παρά Δεξιά Πολιτική.

Παρ’ όλα αυτά η Μαρίν Λεπέν ρίχνεται στο πολιτικό Ανάθεμα από το Διευθυντήριο και τους Ευρωλάγνους γιατί είναι υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ .

Άρα το βασικό κριτήριο είναι η θέση του υποψηφίου υπέρ ή κατά της ΕΕ.

Γιατί άραγε;

Διότι η ΕΕ  είναι το στήριγμα του καπιταλιστικού Συστήματος στην Ευρώπη. Ένα Αριστερό Πρόγραμμα επιδερμικών αλλαγών το Σύστημα μπορεί να το αφομοιώσει, ενώ μια έξοδος από ΕΕ  ανοίγει το  δρόμο για ανεπίστροφες ριζικές Αλλαγές.