Ακυρώθηκε η σύμβαση Δήμου Καλυμνίων με ιδιώτη εργολάβο στον οποίο είχε ανατεθεί μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων.

1900

 Δεν είχε σταλεί η σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στην  Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Δωδεκανήσου .

 

Εμπλοκή υπήρξε  στη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Καλυμνίων με ιδιώτη εργολάβο αναθέτοντας του, μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων.

Αιτία η μη αποστολή από το Δήμο Καλυμνίων, εκ παραδρομής,  της σύμβασης πριν την υπογραφή της με τον ιδιώτη εργολάβο, για προσυμβατικό έλεγχο με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.

Σίγουρα η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα ,αφού βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν το ΠΑΣΧΑ και το ξεκίνημα της αναρριχητικής περιόδου και χωρίς τη συμμετοχή του ιδιώτη εργολάβου στην αποκομιδή απορριμμάτων ,το έργο της καθαριότητας  θα είναι δύσκολο να εκτελεστεί μόνο από την Υπηρεσία του Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalymnos-news.gr η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται ,κατόπιν συνεννόησης και με τον Επίτροπο σε απευθείας ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας στον εν λόγω ιδιώτη εργολάβο για ένα τρίμηνο,προκειμένου στο χρονικό αυτό διάστημα, να επανακηρύξει και να διενεργήσει νέο διαγωνισμό για την εκ νέου ανάθεση του έργου.

Ήδη στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπάρχει το θέμα για την απευθείας ανάθεση στον ήδη ανάδοχο του έργου της υπηρεσίας καθαριότητας για ένα τρίμηνο, με τους ίδιους όρους  με τη σύμβαση που ακυρώθηκε .

Να θυμίσουμε ότι μετά από διενεργηθέντα ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που είχε γίνει τον περασμένο χρόνο κατακυρώθηκε η ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο «Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων Δήμου Καλυμνίων» στην εταιρεία «Νυστάζου Σκεύου» με συνολική τιμή 206.960,00 € (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Στη διαγωνιστική διαδικασία είχαν λάβει  μέρος τρεις Εταιρείες

Σύμφωνα με τη σύμβαση οι υπηρεσίες που ανατέθηκαν στον ιδιώτη εργολάβο είναι οι παρακάτω:

1.Για 10 μήνες το χρόνο:

Α.Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων 5 φορές την εβδομάδα στις συνοικίες:

-Οικισμού Πόθιας (Άγιος Μάμας, ψηλά Άγιας Τριάδας, μαράσια Υπαπαντής , αγίου Στεφάνου, αγίου Νικολάου,αγίου Βασιλείου)

–Οικισμού Χώρας

-Οικισμού Πανόρμου(πλην κεντρικού άξονα)

-Οικισμού Βαθύ.

–Οικισμού Βοθύνοι

-Οικισμού Βλυχάδια

Β. Κάθε Σάββατο

-Οικισμού Πόθιας

-Οικισμού Χώρας

-Οικισμού Πανόρμου(πλην κεντρικού άξονα)

-Οικισμού Βαθύ.

Για όλο το χρόνο

Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων υπογείων κάδων απ’όλες τις περιοχές Καλύμνου όπως παρακάτω:

-Οικισμού Πόθιας, 7 φορές ανα εβδομάδα

-Οικισμών Πανόρμου, Μυρτιές, Μελιτσάχα, Μασούρι, Αρμέο, Καστέλι:

7 φορές ανά εβδομάδα για 8 μήνες (καλοκαιρινούς) και 3 φορές της εβδομάδα για 4 μήνες

-Οικισμού Χώρας, 3 φορές της εβδομάδα για όλο το χρόνο.

-Οικισμών Αργινώντα, Σκάλια, 3 φορές της εβδομάδα για 8 μήνες και 1 φορά την εβδομάδα για 4 μήνες

-Οικισμών Βλυχάδια, Βοθύνοι, 3 φορές της εβδομάδα για 8 μήνες και 2 φορές την εβδομάδα  για 4 μήνες

-Αερολιμένας Καλύμνου 1 φορά την εβδομάδα για όλο τον χρόνο.

Χοντρικά στην Υπηρεσία Καθαριότητας  παραμένει η Πόθια πλην μαρασιών, οι τουριστικές περιοχές και  όλος ο κεντρικός άξονας.

Η εν λόγω  εργολαβία για τις Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλυμνίων και ιδιώτη εργολάβου  ξεκίνησε να υλοποιείται από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 και διακόπηκε  στις 8 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου να   ξεκινήσει και πάλι από 9 Μαρτίου 2017 μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε να συμπληρωθεί το 10μηνο.

Βέβαια μετά τη διαπίστωση από τον Επίτροπο ότι δεν είχε προηγηθεί συμβατικός έλεγχος, η σύμβαση ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα ο ιδιώτης εργολάβος να μην μπορεί να συνεχίσει.

Με την λύση της απευθείας ανάθεσης στον ήδη ανάδοχο  του έργου της υπηρεσίας καθαριότητας για ένα τρίμηνο, με τους ίδιους όρους  με τη σύμβαση που ακυρώθηκε και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο κώλυμα, αναμένεται να επιλυθεί το θέμα έστω και προσωρινά

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο σημαντικού μέρους των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στην Κάλυμνο, αναμένεται, αφενός να ανακουφίσει την υποστελεχωμένη  Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, αφετέρου η καθαριότητα στο νησί να είναι περισσότερο αποτελεσματική.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός