Η παρουσίαση ενός εξαιρετικού πονήματος με τίτλο «Ανθρώπινη και Θεία Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Δικαστή» του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου ε.τ Νικολάου Ζαίρη.

1608

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουάριου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, επίκαιρη εκδήλωση με ομιλητή το συμπατριώτη μας  Νικόλαο Ζαίρη, επί τιμή Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, έναν εκ των τριών δικαστών της πολύκροτης δίκης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Στο καλωσόρισμά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος ανέφερε, ότι κατά τις τέσσαρες πρώτες Κυριακές του Τριωδίου, όπου ανακεφαλαιώνεται η ιστορία του κόσμου από την έξωση των Πρωτοπλάστων ως την ημέρα της Κρίσεως, σχολιάζουμε συνήθως τα περί κρίσεως και κατακρίσεως, δίκης και καταδίκης, δικαίωσης και αδικίας. Και διερωτήθηκε, αν προχωρούμε στην ερμηνεία των ευαγγελικών περικοπών, έχοντας κατά νου την ανθρώπινη δικαιοσύνη ή την δικαιοσύνη του Θεού.

Τις δύο περί δικαίου έννοιες με τις πολλές προεκτάσεις και τις πάμπολλες προσεγγίσεις ανέπτυξε ο κ. Ζαΐρης, τον οποίο ο Αρεοπαγίτης κ. Ίων Φιοράκης, που τον παρουσίασε στο ακροατήριο, χαρακτήρισε ως κριτή που συνταίριαξε στη συνείδηση και το λειτούργημά του, τον νόμο της Πολιτείας και τον φόβο του Θεού.

Ο διαπρεπής ανώτατος δικαστικός με συντομία και σαφήνεια, με ενάργεια και γλαφυρότητα, με γενικές αναφορές και επιτηδευμένα παραδείγματα, ανέπτυξε το θέμα «Ανθρώπινη και Θεία Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Δικαστή». Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην έννοια και τον συμβολισμό της Δικαιοσύνης, στην εξέλιξη του δικαίου κατά την αρχαιότητα, στις θέσεις του Σωκράτη, στους νόμους του Σόλωνα, στο μύθο του Τενέδιου πέλεκυ, στην αξία των νόμων και τον ρόλο του δικαστή στην Παλαιά Διαθήκη.

Παρέθεσε επίσης στιγμιότυπα από τον Όσιο Παίσιο τον Αγιορείτη, την Αγία Θεοδώρα Αλεξανδρείας, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αγιο Νεκτάριο, τον φημισμένο ασκητή παπα-Τύχωνα. Εμπλούτισε με παραδείγματα από το Γεροντικό, τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, τον Ιερό Χρυσόστομο, αλλά και από σύγχρονους Επισκόπους. Επεσήμανε τη δύναμη της προσευχής στην κρίση του δικαστή και εξιστόρησε συγκλονιστικά παραδείγματα από την προσωπική του δικαστική σταδιοδρομία των 39 ετών.

Τον ομιλητή ευχαρίστησε με θερμά λόγια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ενθυμούμενος την προσωπική εθελοντική διακονία του των 27 ετών στους χώρους των Φυλακών, την μακροχρόνια γνωριμία τους, την αγρυπνία που τέλεσαν πριν από την έναρξη της δίκης της 17 Ν, εξομολογήθηκε δε, το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο Αγιορείτης Γέροντας παπα-Ευθύμης από την Καψάλα, για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ομιλίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία τριών διακεκριμένων μουσικών, που έχουν δώσει πολλά ρεσιτάλ και έχουν συμπράξει με Ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κ. Βάνια Παπαδημητρίου – βιολοντσέλο-, η κ. Ρουμπινή Πρωτοψάλτη -φλάουτο- και η κ. Στέϊσυ Κουλούρη -πιάνο-, απέδωσαν κομμάτια κλασσικής μουσικής, ενθουσιάζοντας το κοινό με την άψογη εκτέλεσή τους.

 Σε όλους τους παρευρισκομένους προσφέρθηκε το νέο βιβλίο του κ. Νικολάου Ζαΐρη «Περί της Ανθρώπινης και Θείας Δικαιοσύνης και ο ρόλος του Δικαστή».

Σ.Σ Ευχόμαστε παρόμοια εκδήλωση να πραγματοποιηθεί και στην Κάλυμνο γενέτειρα του συγγραφέα Νικολάου Π.Ζαίρη, επί τιμή Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου.

 Εκτιμούμε ότι το περιεχόμενο του πονήματος είναι χρήσιμο και για τους πολιτικούς του νησιού μας,στους οποίους συνιστούμε να το διαβάσουν.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός