Συνεχίζεται η μειωμένη στελέχωση σε διασώστες στο ΕΚΑΒ Καλύμνου με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για όλες τις βάρδιες.

2623

Συνεχίζεται η μειωμένη στελέχωση σε διασώστες στο ΕΚΑΒ Καλύμνου με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για όλες τις βάρδιες.

Συγκεκριμένα για να λειτουργεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί, όλο το 24ωρο και να καλύπτει και τις 3 βάρδιες ,χρειάζονται 11 διασώστες. Σήμερα είναι μόλις έξι. Ο πέντε μόνιμοι και ο ένας που εθελοντικά έχει αποσπαστεί από την Κομοτηνή.

Η στελέχωση αυτή δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις βάρδιες και δυστυχώς θα πρέπει ο συμπολίτης μας που θα χρειαστεί  να  μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, να είναι τυχερός το περιστατικό να συμβεί σε ώρα που υπάρχει βάρδια.

Πριν λίγες ημέρες οι οικείοι συμπολίτη μας που τηλεφώνησαν να πάει ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετώπιζε ,δέχθηκαν την απάντηση ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει στελεχωμένο ασθενοφόρο, αφού η προηγούμενη βάρδια έληξε στις 2:30 το μεσημέρι!!!

Να θυμίσουμε ότι πριν 1,5 μήνα στις 10 Φεβρουαρίου 2017 βρέθηκε στην Κάλυμνο η Διευθύντρια της 12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ (Αιγαίου) ιατρός αναισθησιολόγος Χαρίκλεια Κωτούλα, στα πλαίσια επισκέψεων της σε νησιά της Δωδεκανήσου.

Το  κύριο θέμα που κυριάρχησε κατά τις συναντήσεις της με το διοικητή του Νοσοκομείου Μανώλη Βόλο, αλλά και τους εργαζομένους  στο ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο, ήταν η μειωμένη στελέχωση, με αποτέλεσμα οι 5 διασώστες που υπηρετούν αυτή τη χρονική στιγμή, να μην επαρκούν για όλα τις βάρδιες.

Η Διευθύντρια ενημέρωσε το Διοικητή του Νοσοκομείου, ότι η κάλυψη   των ελλείψεων σε προσωπικά στα ασθενοφόρα, αποτελεί υποχρέωση του τοπικού ΚΥ ή Νοσοκομείου, σύμφωνα με υφιστάμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας .

Κι ενώ μετά την εξέλιξη αυτή φαινόταν ότι λύνεται έστω  και με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα ,μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εμμένει στην θέση της ότι δεν έχει υποχρέωση στελέχωσης και αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει, οι κάτοικοι μένουν ακάλυπτοι και θα πρέπει να είναι τυχεροί όταν χρειαστούν ασθενοφόρο να υπάρχει βάρδια, ενώ ήδη ξεκινά και η περίοδος  αναρρίχησης με εκατοντάδες επισκέπτες στο νησί μας.