Τα κορυφαία της εβδομάδας -Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

1362

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 11  Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί.

Το νησί μας βίωσε στιγμές ψυχικής ανάτασης, εθνικής υπερηφάνειας και τοπικιστικού μεγαλείου την εβδομάδα που μας πέρασε. Ήταν μια αφορμή να γιορτάσουμε το κάθε τι «Καλύμνικο», και το κάναμε με εντυπωσιακό στυλ πρέπει να ομολογήσω. Πλην όμως και άλλα σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών αξίζουν σχολιασμού και ανάλυσης ώστε να μην περάσουν απαρατήρητα μέσα στο κορνιαχτό που μας άφησε η ιστορική επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μας έδωσε μια ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Όταν καθημερινά αισθανόμαστε περιθωριοποιημένοι , η ανάγκη μας να νιώσουμε μέρος του συνόλου είναι ιδιαίτερα έντονη. Όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αλλά και οι απλοί θεατές χάρηκαν ολόψυχα που γιόρτασαν μαζί με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο αυτήν την ξεχωριστή μέρα. Η στρατιωτική και η μαθητική παρέλαση ήταν εξαιρετική, όπως άλλωστε και το επίσημο γεύμα, το μενού του οποίου είχε επιμεληθεί συντοπίτης μας και βραβευμένος σεφ. Τα συγχαρητήρια μου προς τους διοργανωτές για την σύλληψη και εκτέλεση του προγράμματος των εκδηλώσεων.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Ημέρα της Γυναίκας, η οποία πέρασε κάπως αφανώς εξαιτίας της έμφασης που δόθηκε στον εορτασμό της Ενσωμάτωσης. Να το αποδώσουμε στο ότι μάλλον εκείνες που έτρεχαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων της Ενσωμάτωσης είχαν εξαντληθεί και έπρεπε να ξεκουραστούν την επομένη; Λογικό μου φαίνεται. Είμαι εξάλλου της άποψης ότι κάθε μέρα πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας και ότι την ξεχωριστή ημέρα αυτή καλό είναι να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι πράξαμε για αυτό, και έναν σχεδιασμό για το μέλλον. Μεταξύ όμως αυτού του απολογισμού και του σχεδιασμού έχουμε δικαίωμα επίσης να γιορτάζουμε για ό, τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Και κάτι πιο ριζοσπαστικό ακόμα, έχουμε δικαίωμα να γιορτάζουμε και να είμαστε υπερήφανες γιατί απλά είμαστε γυναίκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Το να γιορτάζουμε απλά και μόνο το γεγονός ότι δεν γεννηθήκαμε άντρες, είναι μια σημαντική εξέλιξη αν αναλογιστούμε πόσο είχαν συνδέσει το φύλο μας με την έννοια της ντροπής κατά το παρελθόν.

Κάθε χρόνο οι αριστερές αδελφές μου θυμώνουν που η ημέρα αυτή μετατράπηκε από ημέρα μνήμης σε γιορτή, και σίγουρα όλοι ξέρουμε ποιος φταίει για αυτό. Ο καπιταλισμός. Και όμως για μένα είναι πράξη επαναστατική μια ομάδα γυναικών να πανηγυρίζει υπέρ του φύλου της και να αγωνίζεται κατά της πατριαρχίας γενικότερα ακόμα και με ένα γλέντι. Εξάλλου πριν από κάθε μάχη επιβάλλεται ένα γλέντι για να εμψυχωθούν οι μαχητές. Ειδικότερα για το νησί μας, θα ήθελα να τιμάται η σύγχρονη Καλύμνια γυναίκα κάθε έτος την ημέρα αυτή. Θα ήταν μια πράξη σύνδεσης της σύγχρονης Καλύμνιας γυναίκας με την μαχητική Καλύμνια του παρελθόντος. Υπάρχουν πολλές γυναίκες ανάμεσα μας στο νησί που αξίζουν να τιμηθούν για την διακεκριμένη δράση τους το έτος που πέρασε για να εμψυχώσουμε τις νεότερες γενιές κοριτσιών να θέσουν υψηλότερους στόχους. Νιώθω ότι είναι υποχρέωση μας να το πράξουμε αυτό.

Και τέλος να μην παραλείψω να πω «καλορίζικο» το νέο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβούλιου που εκλέχθηκε την περασμένη Κυριακή. Ο νέος Πρόεδρος είναι ο Ποθητός Μαγκούλιας, ο νέος Αντιπρόεδρος ο Νέστορας Φραντζής, και ο νέος Γραμματέας ο Γιάννης Μαρίνος. Μακάρι να καταφέρουν να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. όπως το επισήμανε ο νέος Πρόεδρος. Έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοτικοί σύμβουλοι εμφανίζουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Τους εύχομαι καλή επιτυχία. Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι καλό θα ήταν ο κ. Μαγκούλιας να διοργανώσει κάποιο σεμινάριο και για τους υπαλλήλους του Δήμου, σαν αυτά που έκανε για την επιμόρφωση του κοινού. Διότι αν και στο σύνολο του το προσωπικό του Δήμου εργάζεται ευσυνείδητα, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις «υστερικής συμπεριφοράς» προς πολίτες συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει κάποιο «πρωτόκολλο» του ευ φέρεσθαι που πρέπει να τηρείται και από τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Πρέπει επίσης να τονιστεί η αποχώρηση του πρώην Πρόεδρου του Δ.Σ. του κ. Γιώργου Ψαρά, και μπορεί να ερμηνευθεί ως απόσυρση της πολιτικής στήριξης του προς την Παράταξη Νέα Κάλυμνος. Πάντως γεγονός είναι ότι σε όποιο ψηφοδέλτιο συμμετέχει ο κ. Ψαράς είναι νικηφόρο, και ίσως επιθυμεί να στραφεί σε άλλη κατεύθυνση πολιτικά. Ο κ. Μανώλης Μουσελλής και αυτός αποχωρεί από την θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. πράγμα που σημαίνει ότι ο ρόλος του στην αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει περισσότερο αισθητός προσεχώς. Το μέλλον θα δείξει τι θα συνέπειες θα έχουν οι εξελίξεις αυτές.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός