Χάθηκε η ευκαιρία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο χώρο του ημιτελούς ΧΥΤΑ, λόγω ανάκλησης από το Δήμο Καλυμνίων της απόφασης απαλλοτρίωσης.

1261

Χάθηκε η ευκαιρία διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεως 34.261 τμ στο χώρο του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ, που διεκδικείται από ιδιώτες,  λόγω ανάκλησης από το Δήμο Καλυμνίων της απόφασης απαλλοτρίωσης.

Με την υπ’ αριθ 21/2017 του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017 γίνεται γνωστό, ότι το δικαστήριο δεν προχώρησε στον καθορισμό προσωρινής τιμής  μονάδας για την εδαφική έκταση 34.261 τμ στην περιοχή του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ μετά από αίτημα των φερομένων ιδιοκτητών, λόγω ανάκλησης από το Δήμο Καλυμνίων της απόφασης απαλλοτρίωσης.

Όπως  αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση , με την υπ’αριθμ. απόφαση 17/2016  του ΔΣ Καλυμνίων που προσκομίσθηκε στο δικαστήριο, φαίνεται ότι ο Δήμος Καλυμνίων ανακάλεσε τις υπ’αριθμ. 169/2011 και 170/2011 προηγούμενες αποφάσεις  του για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης το δικαστήριο,δικαιολογημένα δεν προχώρησε στον καθορισμό προσωρινής τιμής  μονάδας για την εδαφική έκταση 34.261 τμ στην περιοχή του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ ,καθόσον οι αιτούντες δεν έχουν έννομο συμφέρον, αφού δεν υφίσταται πλέον θέμα απαλλοτρίωσης

Η απόφαση αυτή, αφενός καταρρίπτει τους ανακριβείς ισχυρισμούς ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η απαλλοτρίωση γιατί δήθεν είναι παράνομη, δικαιώνοντας  την τότε Δημοτική Αρχή  του Δ.Διακομιχάλη που αποφάσισε την απαλλοτρίωση  και αφετέρου χάνεται η ευκαιρία να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χώρο του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ,  μετά την ανεξήγητη απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, την τελευταία στιγμή να προχωρήσει στην ανάκληση των αποφάσεων του 2011 για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η  πεισματική άρνηση της Δημαρχίας Γ.Ρούσσου να προχωρήσει άμεσα σε απαλλοτρίωση του εν λόγω χώρου, όπως προβλεπόταν από την στιγμή που ηγέρθησαν απαιτήσεις από φερόμενους ιδιοκτήτες ,αγνοώντας προκλητικά  γνωμοδοτήσεις του Νομικού Γραφείου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συνηγορούσαν στην απαλλοτρίωση , είχε ως αποτέλεσμα αφενός να απενταχθεί το ημιτελές έργο του ΧΥΤΑ και αφετέρου να μην μπορεί να συνεχιστεί με  επανένταξη του και να ολοκληρωθεί

Ο Δ.Διακομιχάλης αμέσως μετά την ανάληψη της Δημαρχίας το 2011 προχώρησε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του επίμαχου τμήματος προκειμένου να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προχωρήσει η επανένταξη του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ.

Να θυμίσουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Ι. Γαλουζής και η Παράταξη του ,ως ελάσσονα αντιπολίτευση το 2011, ψήφισε την πρόταση της τότε Δημοτική Αρχής του Δ.Διακομιχάλη να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και να αιτηθεί ο καθορισμός προσωρινής τιμής μονάδας .

Τελικά όταν ανέλαβε τη Δημαρχία ο Ι.Γαλουζής το Σεπτέμβριο 2014 άλλαξε ρότα,  «πάγωσε» το αίτημα συζήτησης της απόφασης ,ενώ στη συνέχεια έφερε το θέμα στο ΔΣ για ανάκληση

Έτσι με νεότερη απόφαση του ,την 17/2016 ο Δήμος (ο ίδιος Δήμος που έκρινε σκόπιμη την απαλλοτρίωση!) αποφάσισε την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Μάλιστα την απόφαση ανάκλησης την μετέγραψε στο Υποθηκοφυλακείο Καλύμνου μόλις στις 14-10-2016, ήτοι 5 ημέρες πριν την εκδίκαση της απόφασης στις 19-10-2016.

Με βάση λοιπόν την ανάκληση αυτή της απαλλοτρίωσης, το δικαστήριο όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης δεν προχώρησε στον καθορισμό προσωρινής τιμής  μονάδας, για την εδαφική έκταση 34.261 τμ στην περιοχή του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ ,καθόσον οι αιτούντες δεν έχουν έννομο συμφέρον, αφού δεν υφίσταται πλέον θέμα απαλλοτρίωσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην αποδέσμευση της εν λόγω έκτασης.

Βέβαια από την όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε, ζημιωμένος και εκτεθειμένος βγαίνει  ο Δήμος Καλυμνίων και φυσικά έχουν ονοματεπώνυμο όλοι αυτοί που συνέβαλαν σε αυτό,  ενώ ζημιωμένος είναι και  ο Καλυμνιακός λαός, αφού ένα έργο υποδομής  δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, λόγω εμμονών και αγκυλώσεων συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι όλοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η απαλλοτρίωση είναι δήθεν παράνομη «απειλούσαν» τη Δημοτική Αρχή Δ.Διακομιχάλη με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές ότι θα  «καθίσουν στο σκαμνί» όλους τους εμπλεκόμενους για παράνομες δήθεν ενέργειες τους στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, αναφορικά με την απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση.