Η Τουρκία υπερεξοπλίζεται: Με ευέλικτη Πολιτική ο Ερντογάν οχυρώνει τη Χώρα του- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης.

1212

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 8  Απριλίου 2017 που κυκλοφορεί.

 Οι αντιπύραυλοι είναι όπλο αμυντικό. Πλην όμως αν ένας εξασφαλίζει απόλυτη  Άμυνα, τότε γίνεται ασυγκράτητα επιθετικός.Η Άμυνα από ένα σημείο και πέρα γίνεται συνιστώσα της Επίθεσης.

Η πρόταση για εξασφάλιση αντιπυραύλων S-400 ήδη έγινε από τον Ερντογάν κατά την επίσκεΨη του στη Μόσχα (9/3/2017) .Η πρόταση του Ερντογάν για αντιπυραύλους S-400 έγινε στα πλαίσια μιας πρότασης για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού από τη Ρωσία.

Μπορεί ο Ερντογάν στη συγκεκριμένη περίπτωση να μην πετύχει σπουδαία πράγματα. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση για αγορά σύγχρονου οπλισμού 4++ γενεάς σε αντικατάσταση των παλιών όπλων 3ης γενεάς Αμερικάνικων όπλων, που έχει σήμερα.

Επομένως επί του παρόντος για μας το ζήτημα είναι θεωρητικής Πολιτικής, αλλά σε κάποια στιγμή θα γίνει ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας.

 1) Γιατί ο Ερντογάν θέλει ν’ αγοράσει σύγχρονο οπλισμό;

α) Ο αμυντικός λόγος είναι ότι η Τουρκία είναι κυκλωμένη από από εχθρικές χώρες, η έχθρα των οποίων κρατάει από πολύ παλιά.

Ο επιθετικός λόγος είναι ότι ο Ερντογάν θέλει ν’ αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον εαυτό του ως αιρετό Σουλτάνο.

β) Η Τουρκία αναζητεί όπλα 4++ γενιάς ,ενώ οι Αμερικανοί πουλάνε όπλα 3ης γενιάς, ακριβώς γιατί βλέπει πέρα από μια Εθνική Άμυνα.

γ) Η Τουρκία βλέπει την τύχη της πέρα απ’ τα Αμερικανικά συμφέροντα και γι’ αυτό αναζητεί όπλα που να μην είναι ηλεκτρονικά παγιδευμένα.
Όσο καιρό ο Ερντογάν τα είχε καλά με τις ΗΠΑ, δεν νοιαζόταν γι αυτήν την λεπτομέρεια. Τώρα όμως δεν θέλει να τον έχουν στο χέρι οι Αμερικανοί με όπλα που είναι ηλεκτρονικά παγιδευμένα.

 

2) Γιατί ο Ερντογάν απευθύνθηκε στη Ρωσία;

α) Οι πληρωμές των Ρωσικών όπλων γίνονται στα πλαίσια γενικών οικονομικών συμφωνιών και αν χρειάζεται εξόφληση σε ρευστό, αυτό μπορεί να γίνει με το Εθνικό νόμισμα της Χώρας, που αγοράζει

β) Ο μόνος δεσμευτικός όρος που βάζει η Ρωσία σε αγορά σύγχρονων  όπλων, είναι να μην βρεθούν τα όπλα σε ΝΑΤΟικά χέρια.

γ) Σε κάποια στιγμή η Τουρκία θα ζητήσει όχι μόνο την Τεχνολογία, αλλά και συμπαραγωγή, ώστε σε κάποτε να γίνει αυτάρκης σε όπλα.

δ) Ο Ερντογάν αγοράζοντας Ρωσικό οπλισμό, είναι σαν να διαλαλεί ότι αποστασιοποιείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ότι είναι μεγάλος Εθνικός Ηγέτης για τον οποίο πρέπει οι Τούρκοι νάναι υπερήφανοι.

 3)  Πολιτική καιροσκοπική χωρίς Αρχές

Η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ και ενώ παραμένει στο ΝΑΤΟ, θέλει ν’ αγοράσει Ρωσικά όπλα, χωρίς να νοιάζεται αν αυτό αρέσει (προφανώς δεν αρέσει) στους ΝΑΤΟικούς.

Η Τουρκία θέλει Ρωσικό οπλισμό, τη στιγμή που διατηρεί τις γεωπολιτικές της αξιώσεις, που στο μεγαλύτερο τους έρχονται σ αντίθεση με τις Ρωσικές

Φυσικά εμείς είμαστε υπέρ της αποστασιοποίησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ (όχι γιατί είμαστε υπέρ της Τουρκίας, αλλά γιατί είμαστε εναντίον του ΝΑΤΟ)

Πιστεύουμε όμως ,ότι προηγείται η πολιτική καταγγελία (αν όχι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ) και έπεται η όποια συνεργασία με τον αντίπαλο του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ζητάει από τη Μόσχα σύγχρονα όπλα που με  τίποτε δεν πρέπει να περάσουν στα χέρια των ΝΑΤΟικών, σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει στη Μόσχα αυτές τις εγγυήσεις.

Βάσει ποιάς Αρχής ένα μέλος του ΝΑΤΟ, δίνει εγγυήσεις στον αντίπαλο του ΝΑΤΟ, ότι αυτά τα όπλα θα είναι μυστικά από τους συμμάχους του;

Τελικά ο Ερντογάν ζητάει από τον αντίπαλο του ΝΑΤΟ όπλα για να κτυπήσει μια σύμμαχο Χώρα (=την Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ;!

 4) Σχέση Άμυνας και Επίθεσης

Μια μάχη (και κατ’ επέκταση ένας Πόλεμος) κερδίζεται μόνο με Επίθεση.

Πλην όμως η Επίθεση απαιτεί μια ορισμένη υπεροχή δυνάμεων.

Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να κατακτήσει την Τουρκία και γι αυτό δεν  χρειάζεται αυτή την υπεροχή δυνάμεων.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Επομένως η Ελλάδα πρέπει να προσέχει να μην πέσει η Άμυνα της κάτω από μια ορισμένη ποσότητα, όπου πια η Άμυνα δεν είναι
αποτελεσματική (= δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της ως Άμυνα).

Με τον δοσμένο ΝΑΤΟικό εξοπλισμό ένθεν κι ένθεν μπορούμε να πούμε, ότι η Ελλάδα κρατάει αυτήν την αναγκαία ποσότητα Άμυνας.

Αν όμως ο Ερντογάν αγοράσει αντιπυραύλους, που αχρηστεύουν την Ελληνική  Αεροπορία, η ισορροπία δικής μας Άμυνας-δικής του Επίθεσης ανατρέπεται. Αυτά όλα ισχύουν ακόμα κι αν ο Ερντογάν δεν προμηθευτεί κανένα φοβερό σύγχρονο επιθετικό όπλο .Τότε πια τα πράγματα θα γίνουν για μας πολύ ζόρικα.

 5) Η Ελληνική απάντηση

Το λιγότερο δύσκολο πρόβλημα (οπωσδήποτε όχι εύκολο) είναι η εξεύρεση του κατάλληλου εξοπλισμού, που θα κρατούσε την Άμυνα της Χώρας σε μια ποσότητα ικανή ν ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Εκείνο που τώρα προέχει είναι η λύση μιας σειράς πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, που κρατούν την Χώρα μας στη θέση του εύκολου θύματος του όποιου επιθετιστή .

Α) Πολιτικά ζητήματα

Η Χώρα μας πρέπει ν’ απαλλαγεί από τις διεθνείς δεσμεύσεις, που ευθύνονται  για μια σε βάρος της παγιδευμένη Πολιτική υποτέλειας.

Επομένως έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Β) Κοινωνικά ζητήματα

Εθνική Άμυνα αποτελεσματικής μορφής (και όχι απλά για την τιμή των  όπλων) με κοινωνική πόλωση και εξαθλίωση δεν γίνεται

Επομένως με προοπτική ένοπλης σύγκρουσης με  μεγάλη (για τα δικά μας μέτρα) Χώρα η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε Εθνικοποιήσεις και Εθνική Παραγωγή.

Εν καιρώ ειρήνης και Εθνικής Ασφάλειας μια Χώρα μπορεί να επιβιώνει με Υπηρεσίες, Εμπόριο και χρηματιστική κίνηση. Σε περίοδο Πολέμου είναι  απολύτως αναγκαία η αυτάρκης υλική Παραγωγή.

Γ) Οικονομικά ζητήματα

Η Ελλάδα πρέπει ν’ ορθοποδήσει οικονομικά: Η αρχή υποχρεωτικά θα γίνει με μονομερή διαγραφή του Χρέους και ακύρωση των δαπανών προς το ΝΑΤΟ