«Παγκαλυμνιακό Συναπάντημα» τέλη Ιουλίου, υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού.

1521

Με συνδιοργάνωση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Καλυμνίων και Ενώσεων Καλυμνίων Ρόδου και Αττικής

Ο τρόπος της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης εκ μέρους πολιτικών και φορέων, σε ό,τι αφορά στο νησί της Καλύμνου και το μεγάλο συναπάντημα των απανταχού εκπροσώπων των Καλυμνίων, συζητήθηκαν στις  διαδοχικές συναντήσεις  της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» με το Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλη Κόκκινο.

Οι συναντήσεις, έλαβαν χώρα αρχικά στη Ρόδο, με την πρόεδρο Μαρία Βάλλα, τη  Β΄ αντιπρόεδρο Δέσποινα (Νταίζη) Καμπούρη και τον έφορο ταμείου, Νικήτα Μπόλκα και στη συνέχεια στην Αθήνα, με την πρόεδρο.

Αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα  το νησί και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ανά τον κόσμο Καλυμνίων, προκειμένου να βοηθήσουν την πατρίδα, ο κ Κόκκινος τόνισε:  «επειδή στους περήφανους Καλύμνιους, δεν ταιριάζει η βοήθεια με τη μορφή της ελεημοσύνης, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν δυνάμεις από παντού, ώστε να δοθούν κίνητρα, ορθής «εκμετάλλευσης» των προσόντων που διαθέτει αυτό το νησί, με στόχο, η αρμόζουσα ανάπτυξη, να είναι εφικτή».

Ως προς αυτό, συμφωνήθηκε να διοργανωθεί ένα «παγκαλυμνιακό συναπάντημα» των απανταχού Καλυμνιακών Συλλόγων και Σωματείων,  το καλοκαίρι και συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, όπως προγραμματίσθηκε σε συνεννόηση με το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή,  εξελίσσοντας έτσι, τη συνάντηση αποδήμων, που γίνεται με πρωτοβουλία του δήμου τα τελευταία χρόνια, την εποχή που η πλειοψηφία των Καλυμνίων του εξωτερικού, έρχεται για διακοπές στην πατρίδα.

Στο πλαίσιο της μεγάλης διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού, Κάλλιστο Διακογεωργίου και της προέδρου της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρίας Βάλλα, με τον Έπαρχο Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρο και το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή.

Μέσα από αυτή τη συνδιοργάνωση της Γ.Γ. του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Καλυμνίων και των Ενώσεων Καλυμνίων, Ρόδου και Αθηνών, θα αναλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κάλυμνος και το πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί το ανά τον κόσμο καλύμνικο, δυναμικό στοιχείο, που είναι κραταιοί επιχειρηματίες και αξιόλογοι επιστήμονες. Στις εκδηλώσεις, που προορίζονται να λάβουν τον χαρακτήρα θεσμού, πρόκειται να γίνει και σύσφιξη σχέσεων, με  αδελφοποιήσεις μεταξύ των παροικιακών σωματείων.

Ήδη, τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου έχουν ξεκινήσει επαφές με τις Μητροπόλεις και την ομογένεια σε Αμερική, Αυστραλία και Γαλλία. Μέσα από το «Παγκαλυμνιακό Συναπάντημα» και με το σκεπτικό ότι, οι ηθικές αξίες, και ο πατριωτισμός δεν χάνονται, ενεργοποιείται  η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ώστε, με την κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των δεξιοτήτων,  η Κάλυμνος, όχι μόνο να διατηρήσει τις αντοχές, αλλά και να αναδείξει τα προσόντα της σε περίοδο κρίσης.