Την Τετάρτη 19 Απριλίου δύτες από την Blue Star θα ελέγξουν την εκβάθυνση που έγινε στον εξωτερικό μόλο λιμένα Καλύμνου για να δώσουν το «πράσινο φως» στην προσέγγιση μεγάλων πλοίων.

4072

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalymnos– news.gr την ερχόμενη  Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 ειδικό συνεργείο με δύτες από την Blue Star  ,θα έλθει στην Κάλυμνο προκειμένου να ελέγξει  την εκβάθυνση που έγινε στον εξωτερικό μόλο του λιμανιού, για να δώσει στη συνέχεια το «πράσινο φως» στην προσέγγιση μεγάλων πλοίων της Εταιρείας.

Να θυμίσουμε ότι οι εργασίες εκβάθυνσης στον εξωτερικό μόλο Καλύμνου κρίθηκαν απαραίτητες και πραγματοποιήθηκαν μετά τον ισχυρισμό που προέβαλε η ATTICA GROUP, ότι το προηγούμενο ωφέλιμο βάθος των 7,5 μέτρων ήταν οριακά επαρκές, µόνο όταν δεν επικρατεί κυµατική διαταραχή,

Οι εργασίες εκτελέστηκαν  σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε με τον τίτλο «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΉΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ,ΛΟΓΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» .

Το συνολικό ύψος της δαπάνης σύμφωνα με την μελέτη ανήλθε στο ποσό των 100.700 ευρώ και ουσιαστικά πρόκειται για εργασίες εκβάθυνσης στον εξωτερικό μόλο από τα 7,50 μέτρα που ήταν στα 9,5 μέτρα.

Με την ολοκλήρωση του έργου ,ο εξωτερικός μόλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέγγιση πλοίων τύπου BLUE STAR 1 και 2, και SUPERFAST XII, αφού πλέον ο ισχυρισμός της ATTICA GROUP ότι το προηγούμενο ωφέλιμο βάθος των 7,5 μέτρων ήταν οριακά επαρκές µόνο όταν δεν επικρατεί κυµατική διαταραχή, δεν θα ισχύει πλέον.

Να σημειώσουμε ότι η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε ,πριν 11 μήνες περίπου, στις 17 Μαίου 2016 ,αλλά καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη του έργου, λόγω της προσέγγισης στον εξωτερικό μόλο το δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου το πλοίου «ΚΡΗΤΗ 1»

Η  σύμβαση για την εκβάθυνση στον εξωτερικό μόλο Καλύμνου υπογράφηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016 και τελικά μετά από αλεπάλληλες παρατάσεις το έργο ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Μετά τον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί από τους δύτες της Blue star και τη διαπίστωση ότι είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων με ασφάλεια ,αναμένεται η Εταιρεία να προχωρήσει στην τροποποίηση των δρομολογίων της, ώστε και η Κάλυμνος να εξυπηρετείται από τα μεγάλα πλοία.

Να σημειώσουμε ότι η Εταιρεία προσανατολίζεται να συμπεριλάβει την Κάλυμνο σε ένα τουλάχιστον από τα  τρία δρομολόγιο που εκτελεί εβδομαδιαίως  το BLUE STAR 2 Πειραιάς – Σάμος – Κως – Ρόδος – Κάρπαθος, καθώς επίσης και σε κάποιο από τα 3 δρομολόγια που εκτελεί το SUPERFAST XII στη γραμμή Πειραιάς – Πάτμος – Λέρος – Κως – Ρόδος .

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του kalymnos– news.gr στην Κάλυμνο θα βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ο Αρχικαπετάνιος της Εταιρείας Χαράλαμπος Τζημάρας. 

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός