Χακούνα ματάτα -Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

2161

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 8  Απριλίου 2017 που κυκλοφορεί.

Σήμερα το Λαζαροσάββατο τιμούμε την ανάσταση του Λάζαρου του Τετραήμερου. Λέγεται τετραήμερος καθώς ήταν τέσσερεις μέρες νεκρός όταν ο φίλος του ο Χριστός τον επανέφερε στην ζωή.  Ήταν ένα θαύμα που προμήνυε την ανάσταση του Κυρίου. Η επί σειρά ετών όμως νεκροζώντανη οικονομία της χώρας μας δεν έχει καμία ελπίδα να αναστηθεί χωρίς θαύμα. Ο πρωθυπουργός μας δηλώνει ότι δεν παίζουν τις κουμπάρες, γιατί άλλο παιχνίδι παίζουν προφανώς.

 Η καθημερινότητα στο νησί μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει γίνει τόσο σκληρή που μοιάζει με το τηλεοπτικό παιχνίδι Survivor”. Δεν μπορώ να πω ότι το παρακολουθώ με ευχαρίστηση γιατί βλέπω σε αυτό την απελευθέρωση των πιο βασικών μας ενστίκτων. Θεωρώ ότι το τηλεοπτικό κοινωνιολογικό πείραμα αυτό μάλλον προοιωνίζει το δικό μας μέλλον, και ίσως αξίζει να το παρακολουθούμε ακριβώς για τον λόγο αυτόν. Ο αγώνας για την επιβίωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, μας διχάζει και μας τοποθετεί σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι δυσχέρειες αυτές είναι επόμενο να επηρεάζουν την συμπεριφορά μας. Μας κάνουν περισσότερο επιθετικούς, μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε πάση φύσεως «σωτήρες».  Η ανέχεια μας στερεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας, θολώνει την κρίση μας και αναδύεται το κτήνος μέσα μας ως κυρίαρχο. Έχω την αίσθηση ότι οι κυβερνώντες μας μας παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι , άλλοι με απάθεια και άλλοι με ευχαρίστηση, όπως και εμείς όταν βλέπουμε την εξέλιξη ενός προγράμματος “reality”, και δεν παρεμβαίνουν οι θεατές παρά μόνο για να απομακρυνθούν κάποιοι παίκτες.

Όσοι είδαν την εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» του δημοσιογράφου Φάνη Παπαθανασίου που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1  την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την τρέχουσα κατάσταση στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο. Η εκπομπή κινήθηκε σε δυο άξονες θεματικούς που αφορούσαν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και των τουρκικών προκλήσεων στον ντόπιο πληθυσμό. Αν και υπήρξαν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας στην εκπομπή, επικράτησε η γενικευμένη απογοήτευση των κατοίκων, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες δίνουν τις δικές τους μάχες καθημερινά.

Αλλά αυτήν την απογοήτευση δεν φάνηκε να την συμμερίζεται ο πρώτος πολίτης του νησιού μας. Ο Δήμαρχος μας με ένα αρχαϊκό μειδίαμα, μακάριο βλέμμα και ανέμελο ύφος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής χωρίς να δείχνει κάποια αγωνία για την οικονομική δυσπραγία του τόπου του. Η εμφάνιση του κ. Γαλουζή βρισκόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους ομιλούντες οι οποίοι ήταν περισσότερο ή λιγότερο προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Κάτι ακόμα πιο αλλόκοτο ήταν ότι ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε δισάκις ότι δεν έχει επεκτατικές διαθέσεις σε βάρος της Τουρκίας, δήλωση που σίγουρα θα ανακούφισε τον Ερντογάν λίγες μέρες πριν το εντόνως διχαστικό δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου που μπορεί να τον αναδείξει και επίσημα «Σουλτάνο» δίνοντας του υπερεξουσίες.

Για τους δύσπιστους, προτρέπω να ανατρέξετε στο σχετικό βίντεο της εκπομπής από το web tv της ΕΡΤ στα σημεία 17: 15  και 18:36 όπου ακούγεται ο Δήμαρχος να λέει, από κρατικό κανάλι και έχει την δική του βαρύτητα αυτό,… «Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε και δεν θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο έχουμε….»

Έκρινε μάλλον σκόπιμο ο κ. Γαλουζής να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι οπαδός του μεγαλοϊδεατισμού για να μην φοβούνται άδικα οι Τούρκοι. Merak etme. Διαπιστώνω πάντως με λύπη μου ότι πέφτουμε συστηματικά στις επικοινωνιακές παγίδες των γειτόνων μας και τους διευκολύνουμε να πετύχουν την κλιμάκωση που επιδιώκουν.

Έγινε φανερό λοιπόν ότι ο Δημοτικός Άρχοντας μας ακολουθεί το δόγμα «χακούνα ματάτα». Οι συμπατριώτες μας από το Κονγκό που γνωρίζουν Σουαχίλι κατανοούν πολύ καλά τι εννοώ, όπως εξάλλου και οι φαν της ταινίας «Βασιλιάς των Λιονταριών» της Ντίσνεϋ. Για τους υπόλοιπους πρέπει να εξηγήσω ότι σημαίνει «δεν υπάρχουν ανησυχίες» ή «όλα θα πάνε καλά».

Τα συμπεράσματα δικά σας. Καλό Πάσχα σε όλους! Καλή Ανάσταση! Με ή χωρίς Άγιο Φως φέτος θα δούμε…

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός