Ένας χρόνος χωρίς τον μακαριστό Επίσκοπο Ρεντίνης Σεραφείμ που έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Κάλυμνο.

1191

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χωρίς τον μακαριστό Επίσκοπο Ρεντίνης Σεραφείμ(Καλογερόπουλο)

Ίσως λίγοι γνωρίζουν, ότι ο μακαριστός Επίσκοπος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη  στην Κάλυμνο την οποία επισκεπτόταν κατά τακτά διαστήματα.

 Ο δίδυμος αδελφός του μακαριστού Σεραφείμ, ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος Αξιωματικός του ΕΣ – Ταξίαρχος εα,  είναι παντρεμένος με την Καλυμνιά Καλλιόπη Μιλάτου 

Έτσι λοιπόν δόθηκε η ευκαρία στο Σεραφείμ να γνωρίσει από κοντά την Κάλυμνο και τους  βαθιά θρησκευόμενους κατοίκους της, να την αγαπήσει σαν δεύτερη πατρίδα του και με κάθε ευκαιρία  επισκεπτόταν το νησί  μας .

Στην μνήμη του  και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τότε που έφυγε από τη ζωή. παραθέτουμε σχετικό αφιέρωμα του Αρχιμανδρίτου π. Καλλινίκου Παπαδόπουλου που δημοσιεύτηκε στην  Romfea.gr

“Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν.”

Πριν από ένα έτος, ο Κύριος μας κάλεσε κοντά Του τον μακαριστό Επίσκοπο Ρεντίνης κυρό Σεραφείμ (Καλογερόπουλο) και εκείνος “έτεινεν ευήκοον ους”, στην κλήση του Κυρίου και επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τους λόγους του Αποστόλου των Εθνών Παύλου «Εμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος» ( Φιλ. Α’, 21) αφού η πρόνοια του θεού επέτρεψε , στη μακρά αλυσίδα των ποικίλων δωρεών της προς αυτόν, να προστεθεί και η δοκιμασία της ασθένειας, για να εξαγιασθεί περισσότερο η αγία ζωή του, για να καθαρθεί τελειότερα πνευματικά, για να λαμπρυνθεί περισσότερο το στέμμα της δόξης των αρετών του με ένα ακόμη διαμάντι, της αρετής της υπομονής της αγάπης και της καρτερίας εν Κυρίω.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ρεντίνης κυρός Σεραφείμ πριν ένα έτος έσπευσε αθόρυβα, ταπεινά , ειρηνικά, με την προσδοκία της αναστάσεως και της ζωής του μέλλοντος αιώνος, να αναπαυθεί στην αγκαλιά του Θεού.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του έτους 1945 στην Καρδίτσα, όπου διέμεινε μέχρι το τέλος των Γυμνασιακών τού σπουδών.

Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Υπηρέτησε την στρατιωτική τού θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλεως και περιοχής του Νομού Καρδίτσας και της Γερμανίας (Νυρεμβέργη, Αυγούστα και Μόναχο). Σκορπούσε παντού απλόχερα ευγένεια και αγάπη, μετέδιδε πίστη και ελπίδα, δίδασκε με την παρουσία του ταπείνωση, απλότητα και αυθορμητισμό.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κυρό Σεραφείμ και υπηρέτησε ως Ἱεροκήρυξ και Πνευματικός αυτής της Μητροπόλεως.

Διετέλεσε επὶ μία οκταετία ως Συνοδικός Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικά: α) της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας – Ποιμαντικού Έργου και β) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως.

Έλαβε μέρος σε πολλά Θεολογικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος Σύνεδρος και ως Εισηγητής.

Κατά τη θητεία του στη Γερμανία μιλούσε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Μονάχου, κάθε Σάββατο, αναλύοντας το κήρυγμα της Κυριακής, εργαζόταν ακούραστα στο έργο του ευαγγελισμού των ανθρώπων, στην ιερουργία του λόγου του Θεού, στην οικοδομή του Σώματος της Εκκλησίας.

Επὶ μια τετραετία επιμελήθηκε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος την εβδομαδιαία εκπομπή «Προσεγγίζοντας την ορθόδοξη πνευματικότητα».

Διετέλεσε ως υπεύθυνος Γραμματέας των διοργανωμένων, κάθε χρόνο, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεολογικών Συμποσίων και επιμελητής των τόμων των Πρακτικών των εν λόγω Συμποσίων.

Προσεκλήθη από πολλούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και ομίλησε πάνω σε επίκαιρα θεολογικά θέματα.

Την 1η Μαΐου 2009 διορίστηκε, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Την 14η Οκτωβρίου 2009, κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κυρίλλου, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρεντίνης.

Χειροτονήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β᾿, την 24η Οκτωβρίου 2009, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Αγάπη ανυπόκριτη, μεγαλείο ψυχής, φιλοξενία, αρχοντιά που σπανίζει στις ημέρες μας, ειλικρίνεια και ευθύτητα, σεμνότητα και ιεροπρέπεια, ήταν τα μαθήματα που δίδασκε με τη ζωή του.

Έχοντας κρατήσει στην καρδιά μας το παράδειγμα του και τις εκκλησιαστικές υποθήκες του, δεν λησμονούμε ποτέ τις αμέτρητες φανερές και αφανείς ευεργεσίες του.

Τον αναζητούμε. Μας λυπεί η παρουσία του. Όμως μας παρηγορεί, ο αποστολικός λόγος «ἵνα μὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα. εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ.» (Θεσ. Δ’, 13).

Δεν σε λησμονούμε μακαριστέ Γέροντα στο θυσιαστήριο κάθε φορά που ιερουργούμε το μυστήριο της σωτηρίας.

Σε παρακαλούμε, μην μας λησμονείς και Εσύ στο ουράνιο θυσιαστήριο, όπου συλλειτουργείς πλέον με τους αγίους.

Αιωνία σου η μνήμη.