“Άρνηση” της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας να “διευκολύνει” πρωτοβουλίες της Καλυμνιακής Αδελφότητας στο Ντάργουιν-Αυστραλία!!

5583

Δεν παραχωρεί χώρο για διάθεση ειδών χειροτεχνίας, δύο φιλανθρωπικών σωματείων της Καλύμνου!

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βόρειας Αυστραλίας αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο για την έκθεση διαφόρων είδων χειροτεχνίας εντός του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί το “Ελληνικό γλέντι” στις 10 και 11 Ιουνίου 2017. (Να σημειώσουμε πως η Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ντάργουιν είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση του Ελληνικού γλεντιού στο Ντάργουιν κάθε χρόνο).

Τα είδη χειροτεχνίας των δυο σωματείων, του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ Καλύμνου» και του φιλανθρωπικού Σωματείου «ΤΑΒΙΘΑ» της ΙΜ Καλύμνου, βρίσκονται ήδη στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Οι αιτιάσεις απο μέρους της Ελληνορθόδοξης κοινότητας για τη μη παραχώρηση χώρου, είναι πως η Καλυμνιακή Αδελφότητα “καθυστέρησε” να υποβάλλει το σχετικό αίτημα και δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενός τέτοιου αιτήματος.

Η πώληση των συγκεκριμένων ειδών θα γινόταν υπό την εποπτεία και αιγίδα της Καλυμνιακής αδελφότητας.

Τα 2 Σωματεία που συμμετείχαν και πέρσι και έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους επισκέπτες, ευελπιστούσαν ότι από τα φετινά έσοδα θα κάλυπταν κάποιες βασικές λειτουργικές ανάγκες τους καθώς ως γνωστόν στην Ελλάδα “Κράτος δεν υπάρχει”.

Τα είδη των δυο σωματείων, παραδοσιακές κουρελούδες, μαζί και με άλλες κατασκευές όπως πήλινα, εικόνες, διακοσμητικά κ.α που δημιούργησαν τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία του Σωματείου «Ο Άγιος Παντελεήμων» και οι εθελόντριες ΤΑΒΙΘΑ ,ταξίδεψαν στο μακρινό Ντάργουιν προκειμένου να εκτεθούν στο  Ελληνικό γλέντι όπως πέρυσι.

Όλα τα υλικά κατασκευής των κουρελούδων, η πληρωμή των εργατικών αλλά ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς των ειδών και των αντιπροσώπων των δύο σωματείων (έξοδα μετακίνησης,διαμονή κτλ.) καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το συμπατριώτη μας και σύγχρονο ευεργέτη της Καλύμνου Γιάννη Χαλίκο (το ποσό ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ).

Σίγουρα δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, αφού ήδη τα εκθέματα των δύο σωματείων βρίσκονται  εδώ και μέρες στο Ντάργουιν.

Εδώ να πούμε πως πέραν των διαδικαστικών που ισχυρίζεται η Ελληνορθόδοξη κοινότητα  πως δεν “τηρήθηκαν” εξού και η άρνηση της περι παραχώρησης χώρου, υπάρχει και το “ανθρώπινο” μέρος που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν οι εμπλεκόμενοι και που δεν θα πρέπει να μπαίνει σε “καλούπια” και κρίση , καθώς πρόκειται για “κοινωνικό έργο” .

Οι υπεύθυνοι , θα πρέπει να καταλάβουν πως τα έσοδα από την διάθεση αυτών των ειδών των δυο σωματείων, δεν θα πάνε σε “καμιά συγκεκριμένη τσέπη”, αλλά θα ενισχυθούν οικονομικά τα ίδια τα σωματεία, σε μία εποχή και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που το κράτος είναι “ανύπαρκτο” όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση τέτοιων σωματείων. Θα πρέπει οι υπευθυνοι της Ελληνορθόδοξης κοινότητας και ειδικά ο πρόεδρος της Νικόλας Πονήρης οτιδήποτε και να έχει συμβεί, όσο δίκαιο και να θεωρούν ότι έχουν και ας μην ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες και να ενημερώθηκαν “τελευταία στιγμή” να το ξανασκεφτούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σωματεία που προέρχονται απο την Κάλυμνο και την στιγμή που οι Καλύμνιοι του Ντάργουιν ξεπερνάνε τα 10.000 άτομα.

Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις από πλευράς  «Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας» θα τεθούν στην άκρη οι τυχόν πικρίες που μπορεί να υπάρχουν ή οι όποιες μικροπαρεξηγήσεις  έχουν δημιουργηθεί και να διατεθούν οι απαραίτητοι χώροι.Είναι μια ενέργεια που θα αναμένουμε, γιατί πρωτίστως έχει να κάνει με ένα θέμα κοινωνικού χαρακτήρα.Ο “οικονομικός-αιμοδότης της Καλύμνου” Γιάννης Χαλίκος έκανε την αρχή και ανέλαβε τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των εκπροσώπων των σωματείων, οι υπόλοιποι υπεύθυνοι θα “επιτρέψετε” να ενισχυθούν τα 2 φιλανθρωπικά αυτά σωματεία;

Σ.Σ. Λόγω του προχωρημένου της ώρας αυτη την στιγμή στο Ντάργουιν, την ώρα που γράφεται το άρθρο, αύριο θα σας παραθέσουμε και φωτογραφίες με τα είδη των 2 σωματείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στους χώρους της Καλυμνιακής αδελφότητας στο Ντάργουιν.

Στη Φωτογραφία η Δήμαρχος του Ντάργουιν Κατρίνα Φονγκ Λιμ μαζί με τον Αντώνη Μιαούδη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στην Κάλυμνο.