Από τη Δημοτική Παράταξη Ι.Μαστροκούκου με τίτλο “Κόρακας Κοράκου ….” εκδόθηκε το παρακάτω δελτίου τύπου που το παραθέτουμε αυτούσιο:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ:ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ 10/05/2017
«Κόρακας Κοράκου ….»
Στις 11 Απριλίου 2011,επί δημαρχίας κ. Διακομιχάλη, ξεκίνησε από το ΥΠΕΚΑ η δημόσια διαβούλευση για τις ιχθυοκαλλιέργειες και στις 4 Νοεμβρίου του 2011, δημοσιεύτηκε η με αριθ. 31722 Κοινή Υπουργική Απόφαση(Κ.Υ.Α.) του ειδικού πλαισίου Χωροταξικού σχεδιασμού, για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α., η Κάλυμνος επιλέχθηκε να γίνει « ο βόθρος του Αιγαίου» με την δημιουργία τεσσάρων ζωνών ,Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), οι οποίες θα καλύψουν τεράστιο μέρος της παράκτιας περιοχής γύρω από Κάλυμνο και Ψέριμο.
Οι επιλογές αυτές ακυρώνουν στην πράξη σχεδιασμούς , υποδομές, επιχειρησιακά προγράμματα , αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου , αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Πολιτείας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινής αποδοχής όραμα , «η Κάλυμνος-νησί των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης», περνάει πλέον στα αζήτητα.
Η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στο νησί ΚΑΛΑΒΡΟΣ, στην είσοδο του Εμπορειού, απομακρύνει τον στόχο της δημιουργίας υποθαλάσσιου Πάρκου , αχρηστεύει τις υπάρχουσες για τον σκοπό αυτό χερσαίες εγκαταστάσεις των Αργινωντών , χρηματοδοτημένες από το 3ο ΚΠΣ, υποβαθμίζει τα σπουδαία αναρριχητικά πεδία αυτής της θαυμάσιας περιοχής της Καλύμνου, η οποία έχει τεράστια προοπτική για ανάπτυξη ήπιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.
Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ψέριμος, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών . Ήδη Καλύμνιος επιχειρηματίας έχει δαπανήσει αξιόλογα χρηματικά ποσά σε υποδομές τουρισμού. Δυστυχώς σε λίγα χρόνια η Ψέριμος θα πνιγεί στις ιχθυοκαλλιέργειες, προς δόξα αγνώστων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τα ανωτέρω αποτελούν μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, για όσα αποφάσισαν άλλοι « για μας χωρίς εμάς».
Καμιά μέριμνα ,καμιά πρόβλεψη, καμιά δεοντολογία για τον περιορισμό του ζωτικού χώρου της παράκτιας αλιείας. Κανένα ενδιαφέρον για τους παράκτιους αλιείες της Καλύμνου, οι οποίοι αποζούν από την Αλιεία και αποτελούν από Εθνικής άποψης τους συνοριοφύλακες του Αιγαίου.
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς ή έχουν βλέψη για τουριστική ανάπτυξη, προστατεύτηκαν από την τοποθέτηση Οργανωμένων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Το νησί της Καλύμνου λες και είναι αδέσποτο . Λες και η δημαρχία και η δημοτική αρχή είναι ανύπαρκτη.
Οι τοπικοί πολιτικοί σύμμαχοι φρόντισαν, φροντίζουν και θα επιδιώξουν να φροντίσουν τον καταποντισμό του μέλλοντος του νησιού, για τους δικούς τους λόγους…
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ