Η Περιφέρεια Ν.A επεκτείνει τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών της

1788

Με σκοπό να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες, που παραμένουν αυξημένες, λόγω της πολυετούς και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει  τις υποστηρικτικές δομές της και επεκτείνει τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με την ίδρυση παραρτημάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κω, Καλύμνου και  Καρπάθου –Κάσου.

Σκοπός της δράσης του  Κοινωνικού Παντοπωλείου, που στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου λειτουργεί από το 2009,  είναι η στήριξη άπορων οικογενειών και ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και η μέχρι σήμερα συνεισφορά του κρίνεται πολύ σημαντική, στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που το έχουν καταφύγει σ’ αυτό, για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Επειδή αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά στην ίδρυση παραρτημάτων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στις Περιφερειακές Ενότητες Κω, Καλύμνου και Καρπάθου – Κάσου , με σκοπό την ανακούφιση των ευάλωτων ατόμων και των οικογενειών. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα και στους  κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της Ρόδου να ενταχθούν σε αυτό. Αρωγός στη προσπάθεια της Περιφέρειας θα είναι και η Εκκλησία,  ιδιαίτερα στις Π.Ε Κω, Καλύμνου και Καρπάθου – Κάσου,  η οποία θα βοηθήσει στη διανομή των τροφίμων .

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελεί δομή που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Δωδ/σου. Σκοπό έχει  τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την καταπολέμηση της φτώχειας, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, πολιτών και φορέων και την  ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, προσφοράς και αλληλοϋποστήριξης.

Απώτερος σκοπός της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι να  δημιουργηθεί ένα δίχτυ  κοινωνικής προστασίας για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, μέσω του οποίου θα καλύπτονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βασικές βιοτικές ανάγκες, αλλά και ανάγκες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης,  ψυχαγωγίας, ιατρικές κ.α. με προσανατολισμό πάντα την στήριξη αυτών των οικογενειών, ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουν να καλύπτουν μόνες όλες τους τις ανάγκες.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διανέμονται δωρεάν, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, τρόφιμα και άλλα είδη οπωροπαντοπωλείου, απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη στήριξης. Επίσης,  διατίθενται, αν υπάρχουν, είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού κ.α. Οι ποσότητες των προϊόντων που  προσφέρονται στους δικαιούχους, είναι ανάλογες με τη διαθεσιμότητα που έχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε κάθε περίπτωση ανάλογη με τα μέλη της κάθε οικογένειας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο απευθύνεται στους μονίμους κατοίκους των νησιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδ/σου και βρίσκεται σε συνάρτηση με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.  Οι ωφελούμενοι εντάσσονται στους καταλόγους μετά από αίτησή τους στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, αφού προηγηθεί κατ΄ οίκον κοινωνική έρευνα από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Δ/νσης για την διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση καθημερινά στα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου ανά Περιφερειακή Ενότητα,  ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.