Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» με μια σεμνή τελετή μνήμης τίμησε την 564η επέτειο της Άλωσης της Πόλης,

1475

       Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος, πρώην Γυμνασιάρχης και νυν πρόεδρος του σωματείου «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ», κ. Πολύμνια Θεοδωρίδου – Μαμή

Με μια σεμνή τελετή μνήμης  την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου του 1453 που άλλαξε την ιστορία του κόσμου.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος, πρώην Γυμνασιάρχης και νυν πρόεδρος του σωματείου «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ», κ. Πολύμνια Θεοδωρίδου – Μαμή. Το θέμα της ήταν: « Η Κωνσταντινούπολη στην ακμή της και η Άλωσή της».

Η κ. Μαμή έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εστιάστηκε στα μεγάλα και στα λαμπρά που εκτυλίχτηκαν στην Εφτάλοφη για έντεκα αιώνες περίπου και, ασφαλώς, στην οδυνηρή της Πτώση. Με ενάργεια, επιστημονική τεκμηρίωση, γλαφυρότητα, σεμνότητα και, κυρίως, με μια φωνή τρεμάμενη από συγκίνηση, λόγω του θέματος που πραγματευόταν, μετέδωσε στο ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας του ισογείου του Πνευματικού μας Κέντρου δυνατά συναισθήματα συγκίνησης, αναστοχασμού και περισυλλογής. Δικαίως απέσπασε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια από τους παρισταμένους και χειροκροτήθηκε θερμά.

Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο « Πολίτικη Κουζίνα», που ερμήνευσε οργανική μουσική της Πόλης, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γεωργίου Καραφύλλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σχήμα αυτό συμμετέχουν: Ο ίδιος ο Γιώργος  Καραφύλλης (πολίτικη λύρα και νέυ), τα δύο του αγόρια, Μιχαήλ (κανονάκι)  και Νικόλας (κρουστά), ο ανιψιός του Σακελλάρης Μαύρος (σάζι), δηλαδή η οικογένεια Καραφύλλη, και ο μουσικός Γιώργος Γαλόπουλος (κοντραμπάσο). Όλοι εξαιρετικοί μουσικοί, με μεράκι και αγάπη για την παραδοσιακή μας μουσική και, ασφαλώς, πολλά υποσχόμενοι για το μέλλον. Η πολίτικη λύρα, το κανονάκι, το σάζι μάς  μετέφεραν νοερά,   στη χιλιοτραγουδισμένη Πόλη, στην πόλη του μύθου, των ονείρων  και των  θρύλων.

Οι εκδηλώσεις αυτές, πέρα απ’ το ότι πρέπει να  κρατούν άσβεστη τη μνήμη όλων μας στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα στην πορεία του Έθνους, πρέπει να μας διδάσκουν και να μας κάνουν ως λαό πιο σοφό, πιο σώφρονα, πιο συνετό, ιδίως στην …ταραγμένη ποικιλοτρόπως αυτή περίοδο που ζούμε.