Ώρα μηδέν!- Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

1618

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 6 Μαΐου  2017 που κυκλοφορεί.

Κοντός ψαλμός αλληλούια για τo μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού αύριο είναι ο δεύτερος γύρος των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών ο οποίος στην ουσία αποτελεί και ένα άτυπο δημοψήφισμα για ενδεχόμενο Frexit. Η αμφίρροπη αυτή αναμέτρηση θα είναι ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ που θα βιώσουμε μετά το δικό μας δημοψήφισμα-φάρσα το 2015 και το Βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Ο εθνικισμός καλπάζει στην ευρωπαϊκή ήπειρο και για αυτό φταίει ο γενικευμένος φόβος της παγκοσμιοποίησης, αλλά και ο εξειδικευμένος φόβος που παράγει η οικονομική κρίση, ο φόβος της τρομοκρατίας του ακραίου Ισλάμ και του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Όσον αφορά τη χώρα μας, επανέρχεται το ζήτημα του Grexit, γιατί απλά κουράστηκαν μαζί μας οι εταίροι μας καθώς διαπιστώνουν ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μεταρρυθμίσεων. Και πολύ φοβάμαι ότι και οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί και αυτοί τόσα χρόνια να υπομένουν τόσες στερήσεις χωρίς καμία ελπίδα για ανάκαμψη, ίσως για αυτούς να έχει γίνει η ρητορική της «δραχμολαγνείας» ελκυστικότερη τώρα από ότι ήταν στο παρελθόν. Η επιστροφή στη βίντατζ δραχμή ίσως να αποτελεί μια χιπστερική φυγή προς ένα φαντασιακό παρελθόν που όλα ήταν καλύτερα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη η ρομαντική αυτή ροπή κόντρα στον σκληρό ρεαλισμό των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς όμως τους ευρωπαϊκούς πόρους κανένα έργο υποδομής δεν είναι εφικτό.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων η οποία σχεδιάζεται για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής 30-4-2017, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νοτίου Αιγαίου αναζητεί πόρους για την χρηματοδότηση του. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε στο τέλος της περσινού έτους, και αφορά την κατασκευή τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο. Ίσως μάλιστα και τα γειτονικά νησιά να κάνουν χρήση αυτών των μονάδων για την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων. Για τα νησιά δορυφόρους των μεγαλύτερων, όπως η Κάλυμνος, σχεδιάζεται να γίνεται προεπεξεργασία από απλές μονάδες και στα πολύ μικρά νησιά όπως η Ψέριμος θα γίνεται θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων. Συνεπώς βλέπουμε ότι αφενός χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας με σύγχρονες μεθόδους και αφετέρου διαπιστώνουμε ότι αφού είμαστε ως τοπική κοινωνία ανήμπορη να σχεδιάσουμε μια δική μας ανεξάρτητη ΜΕΑ, που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας αρκετές, θα υποχρεωθούμε μάλλον να ενταχθούμε σε ένα ευρύτερο δίκτυο νησιωτικό. Όταν δεν προγραμματίζεις το δικό σου μέλλον μοιραία γίνεσαι κομπάρσος στο έργο κάποιου άλλου πιο οργανωμένου.

 Αλλά ας ευθυμήσουμε και λίγο, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι το χιούμορ είναι αγωνία κρυμμένη πίσω από μια χαρούμενη μάσκα. Εμμέσως πλην σαφώς, η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου κάνει το δικό της πολιτικό σχόλιο με την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» μια κωμική αλληγορία γραμμένη το 1981 από τον δημοφιλέστερο θεατρικό συγγραφέα της Αμερικής του 20ου  αιώνα Neil Simon. Η τελευταία δράση της ΘΟΚ απέσπασε, όπως πάντα, εξαιρετικές κριτικές από τον ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχω πάει ακόμα να δω την παράσταση αλλά γνωρίζω το έργο και το βάθος των πανανθρώπινων μηνυμάτων του.

Αύριο είναι η τελευταία παράσταση, ελπίζω να την προλάβω. Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι με προβλημάτισε αρκετά η φημολογία που θέλει το έργο αυτό να έχει γραφτεί με στόχο την αποτυχία του στο Μπρόντγουεϊ‎ επειδή είχε δεσμευθεί ο δημιουργός στην πρώην σύζυγο του τα έσοδα από αυτό. Εντούτοις, «Οι Ηλίθιοι» κατάφεραν να γίνουν επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο. Το αποδίδω εν τέλει στο ότι ο συγγραφέας ήξερε πολύ καλά το κοινό του, και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας προσόν για κάθε καλλιτέχνη. Το ίδιο καλά όμως ξέρουν και το δικό τους κοινό και οι συντελεστές της παράστασης αυτής του ΘΟΚ ώστε να επιλέγουν έργα που θα ικανοποιούν τους θεατρόφιλους του νησιού μας.

Επιστρέφω στο θέμα των Γαλλικών προεδρικών εκλογών για να κάνω μια σύντομη επισήμανση.  Ένας επιπλέον λόγος που παρουσιάζει ενδιαφέρον για μας η αναμέτρηση αυτή, είναι η πρόσφατη παρέμβαση του δικού μας Γιάνη Βαρουφάκη που εκφράστηκε υπέρ του φιλελεύθερου Μακρόν προς ψηφοφόρους της αριστεράς της Γαλλίας ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε διαδηλώσεις κατά του όταν αύριο γίνει Πρόεδρος. «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.» Ο  κ. Βαρουφάκης βρήκε την αφορμή αυτή για να προσεγγίσει του αριστερούς της Γαλλίας, μπας και αρπάξει κανένα συμβουλευτιλίκι από τον αριστερό Μελανσόν, αφού κάτι ανάλογο έπραξε στην Βρετανία δουλεύοντας υπέρ του Μπρέξιτ στο πλευρό του αριστερού Κόρμπιν.  Διαγράφεται ένα modus operandi εδώ. Ελπίζω οι Γάλλοι να αναγνωρίσουν εγκαίρως στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη το αρχέτυπο του Ταρτούφου. Δήλωνε τότε στον Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ότι δεν ήθελε η γενιά του να θεωρηθεί υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ενώ μετά βοήθησε το Ευρωπαϊκό πουλόβερ να ξηλωθεί από το βορειοδυτικό άκρο του.

Η εξαθλιωμένη χώρα μας έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια κινδυνεύει να γίνει εύκολη λεία σε ανατολίτες αφεντάδες για άλλη μια φορά στην ιστορία. Έχουμε μήπως νοσταλγούς του οθωμανικού ζυγού ανάμεσα μας; Ο πρωταγωνιστής , Λεόν Στεφάνοβίτς Τολτσίνσκι , είχε 24 ώρες στη διάθεση του να αλλάξει το πεπρωμένο του χωριού. Εμείς τι κάνουμε για το νησί μας, για την χώρα μας; Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο