Κατασκευή 3D Printer από ομάδα μαθητών του 2ου Λυκείου Καλύμνου στα πλαίσια του προγράμματος “STEMpowering Youth”

1839

Κατασκευή 3D Printer από ομάδα μαθητών του 2ου Λυκείου Καλύμνου στα πλαίσια του προγράμματος “STEMpowering Youth”.

Η κατασκευή αυτή επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του προγράμματος ως πλέον υποσχόμενη μαζί με τις :

-Αυτοματοποιημένο Θερμοκήπιο (Ρόδος)
– Anti-Bump Glasses  – Car Alarm (Ξάνθη)

Να σημειώσουμε ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «SciCo» (Science Communication), σε συνεργασία με το ίδρυμα της Vodafone, σχεδίασε και υλοποιεί σε πόλεις της Περιφέρειας το πρόγραμμα “STEMpowering Youth”.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, αλλά και την ενθάρρυνση για πειραματικό σχεδιασμό και κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας.

Απευθύνεται σε μαθητές από 13-16 ετών κι επιδιώκει να φέρει την καινοτομία στην τοπική κοινωνία δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές ν’ ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM, και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος 2017, στη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη) και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κάλυμνος) με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων (υπολογιστές στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, tablets και smartphones) και εφαρμογών, ενώ τα μαθήματα είχαν διάρκεια οκτώ εβδομάδες.

Στην Κάλυμνο έγινε στο 2o ΓΕΛ Καλύμνου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Τσιριγώτη Γεωργία,φυσικό,  και με τη συνεργασία πολλών καθηγητών της Καλύμνου.

H φιλοδοξία του project μεταξύ άλλων είναι να καταλήξει σε κάποιες  κατασκευές /προιόντα /prototypes.

Συμφωνήθηκε λοιπόν με τη Vodafone να αναδείξουν  τις  πιο ενδιαφέρουσες κατασκευές των μαθητών που προέκυψαν από το πρόγραμμα σε ένα event (“Science and Innovation day”) που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία μαζί με το Βρετανικό Συμβούλιο στο Innovathens, στην Τεχνόπολη του Δημου Αθηναίων στις 16 Ιουνίου 2017

Τελικά  επιλέχθηκαν οι  πιο υποσχόμενες κατασκευές από την κριτική επιτροπή τις οποίες αναφέραμε πιό πάνω μεταξύ των οποίων ο 3D Printer  της Ομάδας Καλύμνου

Στο event αυτό οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το project τους σε συγκεκριμένο κοινό με ενδιαφέρον προς το Innovation (καινοτομία) .  Θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα οι καλές πρακτικές να αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο μέσω παρομοίων event . Η εμπειρία ήταν  σίγουρα πολύ ωφέλιμη για τα παιδιά.

Η ομάδα της  Καλύμνου αποτελείται από τους μαθητές Καρδούλια Ανδρέα και Καραφύλλη Νικόλα, μαθητές της Α Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου και την υπεύθυνη καθηγήτρια- συνοδό Τσιριγώτη Γεωργία, φυσικό του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου.

Τον  3d εκτυπωτή έφτιαξαν με  υλικά που προμηθεύτηκαν τα παιδιά από παλιούς υπολογιστές, όπως το τροφοδοτικό, ανεμιστήρας  και step motors από DVD drives που εξασφαλίζουν την κίνηση στους τρεις άξονες x y z, και από  arduino,  arduino shields, αντιστάσεις, τρανζίστορ και γενικά,  καλωδιάκια και εξαρτήματα ρομποτικής. Εμπνεύστηκαν από ένα βίντεο  στο youtube και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατάφεραν να το φτιάξουν. Εκτυπώνει μικρά πλαστικά εξαρτήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκπαιδευτικά projects  του σχολείου. Φιλοδοξούν όμως να κατασκευάσουν και έναν μεγαλύτερο 3d εκτυπωτή στο κοντινό μέλλον.