Βαθμολογείται η ευτυχία;- Γράφει ο Πάνος Βούρος

1797

%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf

Η Κάλυμνος για άλλη μια φορά πρώτευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις που διεξήχθησαν προσφάτως και έβαλαν χιλιάδες παιδιά στην δοκιμασία του “σύγχρονου” εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Για άλλη μια φορά οι τελειόφοιτοι του νησιού, τα αυριανά ταλέντα του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου έδωσαν ρεσιτάλ επιτυχίας δείχνοντας πως επάξια είμαστε καί πεισματάρηδες καί οι πρώτοι των πρώτων όταν θέλουμε να βάλουμε στόχους μακρινούς. Και όταν δε βρισκόμαστε σε μια περίοδο άναρχης κρίσης- οικονομικής και κοινωνικής, οι προκλήσεις για τους χιλιάδες εισακτέους όλο και μεγαλώνουν δραματικά.

Ομως υπάρχει και η άλλη Κάλυμνος, αυτή που ψάχνεται, πειραματίζεται, που τρέχει μπροστά και καινοτομεί. Με χαμόγελο, μεράκι, με αδιάκοπες ώρες δουλειάς και έμπνευσης προσωπικής. Η Κάλυμνος που μπορεί να μην “έγραψε” καλά- αλλά έμαθε να δουλεύει από παιδί. Η Κάλυμνος που δεν έπιασε το “εικοσάρι”- αλλά δημιούργησε τον δικό της κουμπαρά για να βγάλει τις σπουδές της. Η Κάλυμνος που δεν έτρεχε βράδυ-πρωί στα φροντιστήρια της εύκολης λύσης αλλά έμαθε να αγαπά τον πολιτισμό, την πολιτική, τον αθλητισμό. Με λίγα λόγια τη ζωή!

Αυτή λοιπόν η διαφορετική, η πιο πρακτική, η άλλη Κάλυμνος που μεγαλουργεί και χωρίς τα βιβλία, αξίζει επίσης συγχαρητήρια και είμαι σίγουρος πως όχι απλά θα πετύχει- αλλά θα δώσει εν καιρώ και τα δικά της μαθήματα και ηθικά διδάγματα σε όλους.

Κλείνοντας θα δανειστώ μια φράση που την χρησιμοποιούν πέραν του απλού κοσμάκη- και οι μεγάλοι άνθρωποι των γραμμάτων: άλλο μόρφωση και άλλο παιδεία! Η παιδεία φαίνεται στην συμπεριφορά, στα πιστεύω, στην αντίληψη για τον συνάνθρωπο σου. Γι’αυτό θαυμάζω -όταν συχνά παρακολουθώ συνεντεύξεις διακεκριμένων επιστημόνων- το πνεύμα και την ανωτερότητα που μας μεταδίδουν.

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλα τα παιδιά για την επιτυχία τους. Συγχαρητήρια και στην Κάλυμνο που πάντα πρωτοπορεί και μας ενώνει. Και να μην ξεχνάτε ποτέ: η ζωή σας ανήκει, και δεν κρίνεται από βαθμούς παρά μόνο θέληση για πρόοδο και αξιοπρέπεια. Προφεσόρους θα βρεις πολλούς, ανθρώπους ομως λίγους..