Μνημείο σφουγγαρά και καθιέρωση τέλεσης ετησίου μνημοσύνου από το Δήμο Καλυμνίων ως ελάχιστη τιμή προς τους ήρωες της θάλασσας.

2240
Από έργο του Σακελλάρη Κουτούζη

Ο δήμος Καλυμνίων θα προχωρήσει στην κατασκευή Μνημείου σφουγγαρά και στην καθιέρωση τέλεσης  ετησίου μνημοσύνου κάθε Απρίλη, το μήνα  που αναχωρούσαν οι σφουγγαράδες για το μεγάλο ταξίδι ,ως ελάχιστη τιμή  και ευγνωμοσύνη προς τους ήρωες της θάλασσας και τους μαχητές της ζωής,που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την επιβίωση.

Ήδη το ΔΣ Καλύμνου αποφάσισε ομόφωνα τη σκοπιμότητα των παραπάνω.

Όπως ανέφερε στη σύντομη του εισήγηση, ο Δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γαλιμιτάκης, το θέμα αυτό ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες της Παράταξης του και έχει σκοπό να τιμήσει η Κάλυμνος με το μνημείο αυτό, τους εκατοντάδες αδικοχαμένους στη θάλασσα ,στον αγώνα τους για την επιβίωση.

Η σπογγαλιεία υπήρξε για 150 και πλέον χρόνια η βασική οικονομική δραστηριότητα στην Κάλυμνο και απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους στην αλιεία των σπόγγων ,την επεξεργασία τους και στα συναφή εμπλεκόμενα επαγγέλματα. Το εισαγόμενο κάθε χρόνο συνάλλαγμα από τις εξαγωγές σπόγγων ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια και συνετέλεσε στην οικονομική άνθηση του νησιού μας.

Όμως το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο και πληρώθηκε με εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές,αλλά και μόνιμες αναπηρίες των κάτω άκρων των συνανθρώπων μας που προσβάλλονταν από τη νόσο των δυτών .