Μετ’ εμποδίων προβλήθηκε σήμερα 15 Αυγούστου στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Αλάτι της Γης» το εντυπωσιακό “γλέντι στην Κάλυμνο”( video)

4188

Έστω και με αρκετές διακοπές και …μετ’ εμποδίων, (λόγω των Εκτάκτων Δελτίων Ειδήσεων για τις πυρκαγιές) σήμερα Τρίτη, Δεκαπενταύγουστος – Πάσχα του Καλοκαιριού στην ΕΡΤ1 στις 1:00 το μεσημέρι προβλήθηκε η εκπομπή «Αλάτι της Γης»  με το εντυπωσιακό  “γλέντι στην Κάλυμνο”

Η εκπομπή διάρκειας 2 ωρών περίπου με τις διακοπές που υπήρχαν όπως προαναφέραμε ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα

Δείτε όλη την εκπομπή χωρίς διακοπές στη σελίδα WEBTV της ΕΡΤ πατώντας εδώ

Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, στο «Πάσχα του καλοκαιριού», ο Λάμπρος Λιάβας μας ταξίδεψε με ένα γιορταστικό «Αλάτι της Γης» στα Δωδεκάνησα, στην ακριτική Κάλυμνο. Οικοδεσπότες  ο Δήμος Καλυμνίων και το δραστήριο τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.
Στην αυλή της Παναγιάς της Χαριτωμένης στη Χώρα,  υποδέχτηκαν τους συντελεστες της εκπομπής, τα παιδιά του νησιού που διασώζουν στο παιχνίδι τους ένα παλαιότατο ακριτικό τραγούδι. Στην Κάλυμνο οι Βυζαντινοί ακρίτες γίνονται «τραγούδι στο στόμα των παιδιών»!..

Ακολούθησαν κάποια από τα πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια των σφουγγαράδων, που αποτυπώνουν τα έντονα συναισθήματα των αντρών αλλά και των γυναικών που έμεναν πίσω με τον καημό του ξενιτεμού και την αγωνία για την επιστροφή τους.

Ο καπετάν-Αντώνης Καμπουράκης, παλαιός σφουγγαράς, περιγράφει τη δύσκολη ζωή των βουτηχτάδων αλλά και τα ξέφρενα γλέντια τους λίγο πριν μπαρκάρουν, καθώς δεν ήξεραν το αν και το πώς θα επιστρέψουν!.. Με συνοδεία από την τσαμπούνα του Μανώλη Χούλλη στήνεται ένα μικρό γλέντι απάνω στο καΐκι του…

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής,  όλοι ήταν προσκαλεσμένοι σ’ ένα δυναμικό καλύμνικο γλέντι, με τη μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων. Ο Δεκαπενταύγουστος και τα καλοκαιρινά πανηγύρια μαζεύουν τα «ξενάκια». Με τα βιολιά, τα λαγούτα και την τσαμπούνα, με τα «τσιμαρίσματα» των σφουγγαράδων και τα πειρακτικά δίστιχα των βοσκών, με τους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς: ίσσο, σούστα, συρτά, καρσιλαμά, «μηχανικό» κ.ά.
Οι γυναίκες έχουν γεμίσει τα τραπέζια με όλα τα αγαθά και τα φαγητά της τοπικής γαστρονομίας, με συνοδεία από το λιαστό κρασί.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής μιλάει για τις κοινότητες των απανταχού Καλυμνίων, ενώ η πρόεδρος Πόπη Μαύρου παρουσιάζει τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Λυκείου, καθώς και την πλούσια και γοητευτική μουσική και χορευτική παράδοση του νησιού.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: «Εννήματα»-Μικές Τσουνιάς & Πανορμίτης Πλάτσης: (βιολί), Γιάννης Καλιδώνης (λαούτο), Μανώλης Φράγκος (βιολί), Γιάννης Ψυρρής (λαούτο), Αντώνης Κουκουβάς (βιολί), Θοδωρής Χαλιπίλιας (λαούτο-τραγούδι). Άγγελος Κυράννης (βιολί), Σπύρος Κάππας (λαούτο), Μανώλης Χούλλης (τσαμπούνα).
Τραγούδησαν οι: Μανώλης Χούλλης, Αναστασία Καβουκλή, Θέμις Κουλλιά, Μιχάλης Γλυκοκάλαμος, Μανώλης Πετράκης, Πόπη & Άννα Μαύρου, Παπά-Ηλίας Μουζουράκης, Κυριάκος Μπαϊράμης και Σκεύος Πόλιας.

Τραγούδησαν επίσης και χόρεψαν  μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Καλύμνου (πρόεδρος: Πόπη Μαύρου, χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Ιερομονάχου, Βούλα Κουτελλά, Ευδοκία Οικονομίδη, Νικόλας Κουκουβάς, Μιχάλης Καμπουράκης, Νεκτάριος Κυπραίου).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκπομπή και τα γυρίσματα πατώντας εδώ

(ΠΗΓΗ: Alatitisgis)