Νίκος Παππάς από Αγαθονήσι: Είναι αυτονόητο οι κάτοικοι που ζουν σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που μένουν στο κέντρο της Αθήνας.

1982

Επίσκεψη στους Λειψούς, Αρκιούς και  Αγαθονήσι, πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς,μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και τον βουλευτή Ηλία Καματερό. Τον υπουργό ΨΗΠΤΕ στην περιοδεία του συνόδευε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας

Η περιοδεία ήταν στα πλαίσια της διά ζώσης παρακολούθησης υλοποίησης της δράσης «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας»αλλά και της δράσης που αφορά στη δωρεά δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης,  των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Στο Αγαθονήσι, το Κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στις 5.20 το απόγευμα με σκάφος του ΛΣ. Στην προβλήτα  του νησιού, τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος ,δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του ακριτικού νησιού.

Μετά από μία σύντομη παραμονή στο κυλικείο του λιμανιού, μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΥΕΤΟΥΣΑ» όπου υπήρξε συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και κατοίκους του νησιού.

Ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος μετά το καλωσόρισμα ευχαρίστησε για τις δύο δράσεις που υλοποιούνται στο νησί , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι συμβάλουν στην ενίσχυση της νησιωτικότητας ,στη στήριξη των κατοίκων που ζουν  και δραστηριοποιούνται στα νησιά της παραμεθορίου και  ουσιαστικά ενισχύεται ο μόνιμος πληθυσμός των παραμεθόριων κυρίως νησιών της Χώρας.

Στη συνέχεια με μία σύντομη και μεστή τοποθέτηση του ο Δήμαρχος κατέθεσε κάποιες προτάσεις βελτίωσης των 2 δράσεων,ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της νησιωτικότητας αλλά και να επανεξεταστούν κάποια μέτρα που εφαρμόζονται.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς ξεκίνησε λέγοντας ότι βρίσκεται στο νησί για να υλοποιήσει μία δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της Χώρας.

Για την υλοποίηση των δράσεων που θα δώσουν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των πολιτών των απομακρυσμένων νησιών στην ευρυζωνικότητα αλλά και δωρεά δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι δεν είχαν γίνει μέχρι τώρα όχι γιατί το ζήτημα ήταν η έλλειψη πόρων ,αλλά η έλλειψη πολιτικών  προτεραιοτήτων.

Στη συνέχεια  ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι είναι αυτονόητο οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών να έχουν τα ίδια προνόμια με τους υπόλοιπους πολίτες αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Να διαβεβαιώσουμε ότι οι συμπολίτες μας που έχουν  επιλέξει να ζουν σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας ,την τόσο κρίσιμη,θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν αυτοί που μένουν στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό είναι αυτονόητο. Δεν μπορούμε να συζητάμε εν έτει 2017 εάν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου θα έχουν πρόσβαση στο Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε  υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, που  αναφέρθηκε στη σημασία των δύο δράσεων ,λέγοντας ότι οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ ,αφού όπως χαρακτηριστικά είπε η νησιωτικότητα είναι μία πραγματική μάχη για την ισότητα των νησιωτών και έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εκπόνηση μελέτης προκειμένου να βρεθούν νέες δράσεις για να μειωθεί το μεταφορικό κόστος για τους νησιώτες και πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις. Επίσης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας των αφαλατώσεων  και στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η συνάντηση έκλεισε  με συζήτηση που ακολούθησε με κατοίκους του Αγαθονησίου να θέτουν διάφορα θέματα και αιτήματα για την επίλυση προβλημάτων . Με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή,άκουσαν τους κατοίκους τόσο ο Υπουργός Νίκος Παππάς όσο και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ,δίνοντας και σχετικές απαντήσεις.

Λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα το κυβερνητικό κλιμάκιο αναχώρησε για το Πυθαγόρειο Σάμου.

Κλείνοντας να παραθέσουμε μία όμορφη στιγμή που απαθανάτισε ο φακός του kalymnos-news.gr στα περιθώρια της επίσκεψης ,τη συνάντηση που είχαν οι δύο Δωδεκανήσιοι πολιτικοί ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο βουλευτής Ηλίας Καματερός με ένα Καλύμνιο συμπατριώτη, το Γιάννη Χατζηιωάννου ο οποίος επισκέπτεται το Αγαθονήσι για διακοπές επί 47 συνεχόμενα χρόνια!!