Δυνατότητα στους ΟΤΑ εντός διετίας να προχωρήσουν σε μελέτες ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται για χρήση τραπεζοκαθισμάτων μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ηλία Καματερού.

1057

Τη δυνατότητα στους ΟΤΑ εντός διετίας να προχωρήσουν σε μελέτες ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται για χρήση τραπεζοκαθισμάτων, θα περιλαμβάνει το Ν/Σ για το «δομημένο περιβάλλον» που συζητείται στη Βουλή  μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ηλία Καματερού.

Συγκεκριμένα  υπουργός ΥΠΕ κ. Σταθάκης αποδέχτηκε πρόταση του Ηλία Καματερού για πρόβλεψη στο Ν/Σ για το «δομημένο περιβάλλον» των κατασκευών σε δημόσιους χώρους μετά από μελέτες ανάπλασης.

Μιλώντας σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση για το Ν/Σ «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, αφού ανέπτυξε την ανάγκη ριζικής αλλαγής και εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής νομοθεσίας, ζήτησε από τον Υπουργό κ. Σταθάκη Γεώργιο να επαναφέρει παλαιότερη διάταξη του Ν. 4178/13, που έδινε ουσιαστικά τη δυνατότητα στους ΟΤΑ εντός διετίας να προχωρήσουν σε μελέτες ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται για χρήση τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική και η τάξη, ενώ με κάθετες και άμεσες απαγορεύσεις έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Έτσι θα προσαρμόσουν οι επαγγελματίες τις κατασκευές στις μελέτες διαθέτοντας για αυτό τα πρόστιμα που τώρα τους έχουν επιβληθεί με ορίζοντα διετίας.

Μία σημαντική εξέλιξη για την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους με την προσαρμογής τους σε μελέτη ανάπλασης που θα εκπονηθεί από τους Δήμους

Παράλληλα, ο Ηλίας Καματερός τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής νομοθεσίας, η επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών, τα χωροταξικά, το δασολόγιο και το κτηματολόγιο, αφού μόνο έτσι θα περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο των αυθαιρέτων και θα προστατευτεί το περιβάλλον.

Την πρόταση αποδέχτηκε ο Υπουργός και θα φέρει στην Ολομέλεια το Ν/Σ συμπληρωμένο με σχετική διάταξη.

Σημειωτέο ότι το θέμα αφορά σε όλη τη χώρα και όλους τους ΟΤΑ.