Η παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Καλύμνου (video)

4353

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στις 11.00 το πρωί, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Αγίου Σάββα στην Κάλυμνο, η παρουσίαση των προτεινομένων εδεσμάτων  του «Ελληνικού πρωινού της Καλύμνου».

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων σε συνδιοργάνωση με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων δωματίων (Ξενίας), το δίκτυο AlterNet Καλύμνου και τους Αγροτικούς Φορείς του νησιού.

Η συνεδριακή αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ δεκάδες επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, εστιάτορες, παραγωγοί μελιού, τυροκομίας, κρασιού, ζαχαροπλάστες, αρτοποιοί, η συνεταιριστική Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή» κ.α) εξέθεσαν τα προϊόντα τους

Πλήθος προϊόντων,για ένα πλούσιο,ποιοτικό,γευστικό ποικίλο πρωϊνό Καλύμνου,  όπως γνήσιο θυμαρίσιο μέλι ,παραδοσιακές κρίθινες κουλούρες, εφτάζυμα, Καλύμνικα τυροκομικά, καλύμνικα παραδοσιακά γλυκά ,κρασιάμ ανάμα, αρωματικά βότανα, ντόπιες ελιές και Παραδοσιακά αυθεντικά προϊόντα της Καλύμνου, στολισμένα πάνω σε τραπέζια δημιουργούσαν μία όμορφη ελκυστική εικόνα, δίνοντας το στίγμα της Καλύμνικης γαστρονομίας.

Βέβαια δεν έλειπαν και τα επεξεργασμένα γευστικά, μοναδικά και βραβευμένα αλιεύματα της Συνεταιριστικής Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή» 

Στο πάνελ της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων Νικόλαος Τσαγκάρης ,μαζί με το Γιώργο Πίττα, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και την Πρόεδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου Πόπη Μαύρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης κ.κ Παίσιος ,ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας,ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής,o Ειρηνοδίκης Καλύμνου Μάριος Κουτσελόπουλος, δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών ,αστυνομικών και πολιτικών αρχών της Καλύμνου καθώς και εκπρόσωποι από Φορείς της Κω. Παρούσα και η  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου

Με ένα μουσικό ξεκίνημα με παραδοσιακά τραγούδια από τις εντυπωσιακές φωνές του Μιχάλη Γλυκοκοκάλαμου και της Νομικής Λελέκη, χωρίς συνοδεία οργάνων ξεκίνησε η εκδήλωση. Δείτε το σχετικό video

Μετά το μουσικό ξεκίνημα το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων Νικόλαος Τσαγκάρης, που αναφέρθηκε στη παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού Καλύμνου, που αποτελεί την 41η κατά σειρά εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους στους συντελεστές που συνέβαλαν στην οργάνωση της εκδήλωση.

Συγκεκριμένα ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και την Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου για τη διάθεση της συνεδριακής αίθουσας, τον Επιχειρηματία αρτοποιό –ζαχαροπλάστη Θοδωρή Μαργαρίτη για την πολύτιμη συνδρομή του , όλους τους Καλύμνιους παραγωγούς που με προθυμία πρόσφεραν προϊόντα για να εμπλουτίσουν το σημερινό τραπέζι, τους Καλύμνιους σέφ Δημήτρη Κουλλιά και Μιχάλη Μάρθα που επιμελήθηκαν την προετοιμασία των εδεσμάτων με ιδιαίτερο ζήλο, τις Καλυμνιές νοικοκυρές που πρόθυμα ετοίμασαν εδέσματα για τη σημερινή εκδήλωση και όλους  που συνέβαλαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης κκ Πάισιος ,ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας.

Δείτε σχετικό video

Ακολούθως το λόγο πήρε   το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πίττας, υπεύθυνος παρακολούθησης του προγράμματος «ελληνικό πρωινό».  Να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Πρωινό είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική ξενοδοχεία.

Είναι ένα πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μεθοδικά από το 2010 με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του Πρωινού, που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με αγνά και μοναδικά προϊόντα της Ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας και η σημερινή εκδήλωση ήταν η 41η κατά σειρά που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε όλη την Χώρα.

Για την πολιτιστική κληρονομιά της Καλύμνου μίλησε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου Πόπη Μαύρου.

Οι καλεσμένοι στη συνέχεια περιηγήθηκαν τα στολισμένα τραπέζια και ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς για τα προϊόντα και από τους δύο Καλύμνιους  σεφ Δημήτρη Κουλλιά και Μιχάλη Μάρθα για τα εδέσματα που είχαν παρατεθεί και που γεύθηκαν