Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου από το Αναγνωστήριο Καλύμνου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ”

1355

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ” τίμησε  την 77η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με ξεχωριστή λαμπρότητα. Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, ανήμερα της εορτής, το απόγευμα, πραγματοποίησε τον καθιερωμένο εορτασμό του με ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και οι οποίοι κατέκλυσαν ασφυκτικά κι από νωρίς την αίθουσα.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστορικός κ. Μαρία Ευθυμίου, γνωστή στο καλυμνιακό κοινό από τα μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας που δίδαξε η ίδια προ διετίας στο νησί μας. Η κάθοδός της και πάλι στην Κάλυμνο μετά από δύο χρόνια λειτούργησε ως μαγνήτης και γι’ αυτό το ακροατήριο πολλαπλασιάστηκε.

Η κ. Μαρία Ευθυμίου σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δεύτερου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελληνική ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Μιλά επτά ξένες γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και αλβανικά. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων με περιεχόμενο ιστορικό και έχει δημοσιεύσει πάρα πολλά άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων Ιστορίας.

Το θέμα που πραγματεύτηκε ήταν: «Ο κόσμος και η Ελλάδα στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Ο δρόμος προς μια γιγαντιαία σύγκρουση». Στην ωριαία από στήθους ομιλία της καθήλωσε το διψασμένο για καινούρια πράγματα ακροατήριο. Η χαρισματική πανεπιστημιακή δασκάλα, με τα πλούσια ακαδημαϊκά προσόντα της, τη μοναδική μεταδοτικότητά της, με τον αστείρευτο χειμαρρώδη και  καθαρό επιστημονικό λόγο της, μάγεψε τους παρισταμένους και εισέπραξε ένα πολύ ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μεικτό σχήμα ( όργανα και χορωδία) με επετειακά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση της μουσικού κ. Ιωάννας Μελά. Μουσικοί και  χορωδοί απέδωσαν εξαιρετικά τα μουσικά κομμάτια που επελέγησαν. Ιδιαιτέρως, δε, κατέπληξαν οι μικρές καλλικέλαδες σολίστ, που με αξιοθαύμαστο μπρίο, άνεση, θεατρικότητα και περισσή δεινότητα ερμήνευσαν τα κομμάτια τους.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου λειτουργούσε Έκθεση Φωτογραφίας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αγωνιστές Καλυμνίους, οι οποίοι αγωνίστηκαν σ’ όλα τα μέτωπα κι απ’ όλα τα μετερίζια για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και Γερμανούς. Την Έκθεση επιμελήθηκε ο κ. Μιχάλης Κυράννης ιδιοκτήτης του  « Νεοκλασικού  Μουσείου» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Μάνος Κόνσολας, ο Έπαρχος  Ιωάννης Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος  Γιάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων/Δελβινάκι Αντώνιος Μητάφης, Σύμβουλοι Α’ και Β’ Βαθμού, ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Ρούσσος, πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και πολύς κόσμος.