Εγκαίνια του Ιερού Σκευοφυλακίου Ι.Κ.Ν Παναγιάς Χώρας Καλύμνου.

1536

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ “ΓΥΝΑΙΚΩΝΙΤΟΥ”

Του Θεόφιλου Τσουκαλά, Ιστορικού, Καθηγητή Γυμνασίου Χώρας.

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας αρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας τα εγκαίνια του  Ιερού Σκευοφυλακίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Κεχαριτωμένης στη Χώρα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παίσιο, παρουσία των Αρχών της νήσου και πλήθους πιστών Καλυμνίων.

Ένας χώρος κόσμημα, απόλυτα ταιριαστός με την αρχοντιά που αποπνέει η Μεγάλη Κυρά της Καλύμνου, η Παναγία των Τσικουών, λειτουργεί στο υπερώο του νάρθηκα. Εκεί, φυλάσσονται θησαυρίσματα της μακραίωνης ιστορίας του παλαίφατου Καθεδρικού Ναού, που η ευσέβεια των πιστών Καλυμνίων και η φροντίδα των παλιότερων εφημερίων και εκκλησιαστικών συμβουλίων διεφύλαξε.

Σήμερα, χάρη στην άοκνη εργασία και μέριμνα του εφημέριου του Ναού π. ΑμφιλοχίουΣακαλλέρου, των επιτρόπων και συνεργατών του, των ευλαβών δωρητών και πρωτίστως στις πατρικές ευχές, στην επίβλεψη και προσωπική συνεισφορά και παρουσία του μυσταγωγού και θεοφιλή προσκυνητού της Κεχαριτωμένης Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, η Κάλυμνος απέκτησε ένα χώρο θρησκευτικού πολιτισμού και εκκλησιαστικής ιστορίας.Να σημειώσουμε πώς είναι το πρώτο στην Κάλυμνο, ενοριακό Ιερό Σκευοφυλάκιο.

Στις προθήκες του Σκευοφυλακίου ο επισκέπτης  θαυμάζει κειμήλια του ιερού ιστορικού Ναού από το 18ο και 19ο αιώνα. Ιερά Σκεύη, διαφόρων ειδών αφιερώματα, ένας  χρυσοκέντητος ρωσικός Επιτάφιος του 19ου αιώνα, εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης, αρχιερατικές στολές, εγκόλπια και μήτρα, προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Ιερά Ευαγγέλια του 18ου και 19ου αιώνα, σμάλτα, πόρπες από ελεφαντόδοντο και ασήμι, χρυσοσκάλιστοι  Σταυροί ευλογίας του 19ου και αρχών του 20ου αι., εις εκ των οποίων φέρει Τίμιο Ξύλο, πολλά λειτουργικά σκεύη και είδη λαϊκήςτέχνης, λειτουργικά βιβλία, ιστορικά έγγραφα και σφραγίδες, ξυλόγλυπτο Τίμιο Σώμα του Κυρίου του τέλους του 18ου αιώνα, αρχιερατικά άμφια του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Ισιδώρου, βιβλία και συγγράμματα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου εκκλησιαστικού ρήτορα και γόνου της Χώρας  Μιχαήλ Γαλανού.

Το Σκευοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού αποτελεί θησαυροφυλάκιο της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Πίστης των Καλυμνίων μέσα στον παλαιότερο και ιστορικότερο ναό της Καλύμνου των νεότερων χρόνων.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαριστεί από καρδίας τον κ. Ιωάννη Χαλίκο του Αντωνίου για την προσφορά των προθηκών.