Ιαματικός τουρισμός: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο health resort-Το 2025 θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο.

1117

Στην Κάλυμνο παρ’ ότι έχουν πιστοποιηθεί οι Ιαματικές πηγές συνεχίζουν να  παραμένουν ανεκμετάλλευτες

Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών στην Ελλάδα, αφού προσφέρει δυνατότητες για επαναλαμβανόμενες περιοδικές θεραπείες

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο health resort με όχημα τον ιαματικό τουρισμό και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά ιαματικού τουρισμού, το βιοκλίμα της.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ, καθηγητής,  Κωνσταντίνος Κουσκούκης μιλώντας σήμερα στην ημερίδα «Στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Greek Tourism Expo.

 Ο ιαματικός τουρισμός, είπε ο κ. Κουσκούκης, μπορεί να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών στην Ελλάδα, αφού προσφέρει δυνατότητες για επαναλαμβανόμενες περιοδικές θεραπείες.
Συμπληρωματικά των θεραπειών, όπως είπε, πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύστημα 58 μορφών εναλλακτικού τουρισμού που θα απασχολούν τους επισκέπτες κατά τη διαμονή τους στη χώρα. Ωστόσο, χρειάζονται επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών.Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να πλαισιώσει και τις υπηρεσίες υγείας, είπε. Παρότι και στην Ελλάδα έχει ενσωματωθεί η δυτική ιατρική, πρέπει να αναβιώσουμε την αρχαία ελληνική ιατρική.

Το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνέργειες ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές του τουρισμού υγείας.

Στις απαραίτητες ρυθμίσεις οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχος Λαγκαδά και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιάννης Καραγιάννης.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει 705 φυσικές αναβλύσεις, και μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν αναγνωρισθεί 120 ιαματικοί φυσικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Οι ρυθμίσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στους φυσικούς πόρους, σχετίζονται με…

-το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Από τους 120 φυσικούς πόρους έχουν αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού οι 45.

-τις τεχνικές προδιαγραφές στα υδροθεραπευτήρια και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί ειδικό σημα λειτουργίας από το υπ. Τουρισμού.

-την ομάδα εργασίας στο υπουργείο Τουρισμού για τη διανομή των φυσικών πόρων με κανόνες ώστε να δοθούν επενδυτικοί ορίζοντες για τις ιαματικές πηγές.

-το ΠΔ για τις ζώνες προστασίας φυσικών πόρων που επεξεργάζεται το υπ. Τουρισμού.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ

Διαπιστώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κάλυμνο, που διαθέτει μία από τις 38 Ιαματικές Πηγές της Χώρας, που έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών παραγόντων για  σημαντικά έργα που αφορούν στο νησί και θα δώσουν την άλλη διάσταση στην Ανάπτυξη, είναι μηδαμινό και οι όποιοι σχεδιασμοί κατά καιρούς έχουν υπάρξει μπήκαν στο συρτάρι με τα αζήτητα.

Αν και οι θερμοπηγές Καλύμνου εδώ και 2 χρόνια έχουν πιστοποιηθεί καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την αξιοποίηση τους.

Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι παραμονές εκλογών, όλες οι Παρατάξεις που θα συμμετέχουν, θα έχουν την αξιοποίηση των θερμοπηγών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου στα προγράμματα τους.