«Να εκδοθεί άμεσα η προκήρυξη για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο» ζητά ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας.

1755

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας την άμεση έκδοση της προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας θέτει και ζήτημα αναβάθμισης της λειτουργίας της Σχολής, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η αναγνώριση και μόνο του πτυχίου από το ελληνικό κράτος, αλλά πρέπει να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου η φοίτηση στη Σχολή Δυτών Καλύμνου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι η Σχολή Δυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κάλυμνο, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Άμεση έκδοση προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου, σε συνδυασμό με την έναρξη διαδικασίας πιστοποίησης για την αναβάθμιση της λειτουργίας της»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Δημόσια Σχολή Δυτών Καλύμνου, επαναλειτούργησε ξανά το 2016 μετά από τη στήριξη αλλά και τις πιέσεις της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

Με δεδομένη την παράδοση του νησιού στο συγκεκριμένο επάγγελμα, η Σχολή Δυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κάλυμνο, ενώ έχει μία ιστορία ετών αφού η ίδρυσή της τοποθετείται στο 1958

Την προηγούμενη χρονιά, η Σχολή λειτούργησε με ικανοποιητική συμμετοχή και έμπειροι εκπαιδευτές, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 40 ημερών, δίδαξαν στους σπουδαστές της σχολής τις αρχές της ασφαλούς και επαγγελματικής κατάδυσης, αλλά και τα ιδιαίτερα μυστικά και χαρακτηριστικά της σπογγαλιείας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί νέα προκήρυξη για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου και αυτό προκαλεί ανησυχία στους φορείς αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στη Σχολή.

 

Πέρα από την ανάγκη άμεσης έκδοσης της σχετικής προκήρυξης, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου αφού δεν αρκεί η αναγνώριση και μόνο του πτυχίου από το Ελληνικό Κράτος. Πρέπει να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου η φοίτηση στη Σχολή Δυτών Καλύμνου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η άμεση έκδοση της προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου με τη νέα χρονιά.
  2. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δρομολόγηση μιας διαδικασίας πιστοποίησης και αναβάθμισης της λειτουργίας της Σχολής Δυτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.