Το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ απαντά σε ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό περί δήθεν ελλιπούς αστυνόμευσης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Καλύμνου.

1278

Από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση,αναφορικά με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό περί δήθεν ελλιπούς αστυνόμευσης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Καλύμνου:

Σχετικά με αναφορές που διατυπώθηκαν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου σε ραδιοφωνικό σταθμό περί δήθεν ελλιπούς αστυνόμευσης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Καλύμνου, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος γνωρίζεται, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει μεταβληθεί ο υφιστάμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός, αναφορικά με την αστυνόμευση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Καλύμνου, στην οποία περιπολούν καθημερινά σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αριθμός και η επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κάθε φορά ανάγκες.

Να σημειώσουμε ότι η απάντηση του Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ  αναφέρεται  στα όσα είπε χθες Πέμπτη  στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Καλύμνου Μανώλης Κουλιάς.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι Τούρκοι έχουν κάνει σαν ιδιοκτησία τους τα Ίμια. Δεν αφήνουν άλλο σκάφος να πλησιάσει» προσθέτοντας χαρακτηριστικά  ότι όλο το 24ωρο υπάρχει βάρδια σκάφος του τουρκικού λιμενικού στην περιοχή.
Σε άλλο σημείο είπε:«Κάθε χρόνο καταφέρναμε να αλιεύουμε. Φέτος όμως με το που πλησιάζουμε 4-5 ελληνικά αλιευτικά, έρχονται και αντίστοιχα σκάφη του τουρκικού λιμενικού. Αρχικά μας φωνάζουν με τα μεγάφωνα “φύγετε από εδώ, είναι τουρκικά νερά” και έχουν φτάσει στο σημείο, πριν από 10 ημέρες, να ξεσκεπάσουν και πολυβόλο» . Αντίθετα τα τουρκικά μεγάλα αλιευτικά, σύμφωνα με τον κ. Κουλιά, ψαρεύουν και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ειδικά για ότι συνέβη την Τετάρτη τόνισε ότι «το να περνά σε απόσταση μερικών μέτρων με 40 μίλια ένα σκάφος όπως η ακταιωρός, τότε υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για την ασφάλειά μας από τα απόνερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει σκάφος του λιμενικού, της Καλύμνου, αλλά φέτος το έχουν αφήσει μόνο του. Έχουμε ζητήσει ενισχύσεις