Χριστούγεννα κι αξιοπρέπεια.-Γράφει ο Πάνος Βούρος

958

 

Πολλοί από μας, μέσα κι εγώ, δεν έτυχε -αν κι εκεί κρύβεται το νόημα των ημερών- να γνωρίσουμε ακόμη τα πραγματικά Χριστούγεννα της αξιοπρέπειας και των ανθρώπων που δυσκολεύονται να ‘χουν τα βασικά στο γιορτινό τους τραπέζι, χαρούμενες φωνές και δώρα με το τσουβάλι. Κι όμως, οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει στα δύσκολα να χαμογελάς, και να ‘σαι πλούσιος με τα λίγα.

Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη και ανθρωπιά, στιγμές οικογενειακές και πράξεις που χαρίζουν ελπίδα κι ευλογημένο φως. Χριστούγεννα σημαίνει να βοηθάς απλόχερα χωρίς ανταμοιβή, να συγχωρείς και να δέχεσαι αυτό που δεν σ’αρέσει και κρίνεις δεικτικά- γιατί αυτό ακριβώς δέχτηκε και κάποιος άλλος για σένα, χωρίς ένσταση καμιά. Κι ίσως τελικά, τα Χριστούγεννα να ‘ναι η αφορμή για να δούμε τον κόσμο από μια άλλη σκοπιά: αυτήν που δεν τολμήσαμε ποτέ.

Ημέρες Χριστουγέννων και μια ολόκληρη πόλη στο πόδι για το Christmas spirit που καθείς αντιλαμβάνεται διαφορετικά, τα μικρά χορεύουν σε ρυθμούς εορταστικούς, τα ψώνια τονώνουν την «πεσμένη» αγορά, οι λιχουδιές μοσχοβολούν από γειτονιά σε γειτονιά κι οι στολισμένες βιτρίνες θαμπώνουν νοσταλγικά τους περαστικούς. Ναι, ομολογώ, είναι η πιο δημοφιλής πλευρά των Χριστουγέννων που όλοι μας αναζητούμε τις μέρες αυτές, αλλά κάπου στην μαγεία της ατμόσφαιρας υπάρχει και μια κοινωνία που το ζει μοναδικά, και για να το εκτιμήσεις πρέπει να το αγκαλιάσεις.. φτωχικά.

Υπάρχει, βλέπετε, κι ένας υπάλληλος που «χτυπά» υπερωρίες για να ικανοποιήσει την κούφια μας απληστία κι ανώφελη βουλιμία, μια κουρασμένη σερβιτόρα, μια χαμογελαστή ταμίας, που αναγκάζονται να «πλασάρουν» νυχθημερόν ματαιοδοξία για να μπαλώσουν τις ανάγκες μιας σύγχρονης και θλιβερής εμπορευματοποίησης των «άυλων» ιδεών. Υπάρχει κι ένας φίλος του δρόμου ταξιτζής, που «αλλάζει» τον χρόνο στο τιμόνι με τους χαμένους ξενύχτηδες που κάπου σβήνουν την σκληρή τους μοναξιά, υπάρχει όμως και μια γιαγιούλα μοναχή και με σύνταξη μικρή, που μάταια αναμένει την ξεχασμένη επίσκεψη που κάποιοι της χρωστούν.

Υπάρχει ο άνεργος που δεν έχει ν’αγοράσει τα παπούτσια της εκκλησιάς, οι λεβέντες ψαράδες, που με τ’αγιάζι του πρωινού παλεύουν για το μεροκάματο της παρηγοριάς, οι φουκαράδες μικροπωλητές που αψηφούν το κρύο για να ‘βρουν τα χρήματα της «φθηνής» γαλοπούλας στην λαϊκή, κι υπάρχουν κι οι πιτσιρικάδες με την δική τους φωνή, η ψυχή των Χριστουγέννων που «οργώνουν» μ’ένα ξεφτισμένο μπουφάν τα πέριξ για να μας τραγουδήσουν τα κάλαντα των παιδικών ονείρων, για το χαρτζιλίκι τους, για την χαρά που θα ‘βγει ξανά στο εξαντλημένο τους προσωπάκι.

Και υπάρχουμε κι όλοι εμείς, με τα μικρά και τα μεγάλα μας προβλήματα που δίνουμε καθείς από το πόστο του τον αγώνα της καθημερινότητας και της προτεραιότητας των.. αναγκών. Φυσικά και δεν ξεχωρίζω ανθρώπους και τσέπες και δουλειές, φυσικά και θέλω να ‘ρθει μια ισορροπία κι άνεση οικονομική σε όλες τις οικογένειες που στερούνται τα αυτονόητα «θέλω» τους στα μνημόνια της φτωχοποίησης μα.. γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί παρατηρώ και ζηλεύω το μήνυμα που περνούν οι δεκάδες κι ανύμποροι συνάνθρωποί μας στο πέρασμα των εορτών και όχι μόνο- αφού κάθε μέρα γι’αυτούς είναι μια γιορτή ξεχωριστή. Το μήνυμα πως ακόμη και αν δεν έχουν, δίνουν. Ακόμη και αν δεν έχουν, χαμογελούν. Ακόμη και αν δεν έχουν, χαρίζουν αγάπη κι ευτυχία σ’όλους αυτούς που τους γύρισαν την πλάτη. Αυτά τα Χριστούγεννα ζηλεύω, που δεν είναι ταξικής διαφοράς (και δεν μ’αρεσει να λαϊκίζω) αλλά βασικών αντιλήψεων ζωής. Κι ίσως τελικά τα Χριστούγεννα να ‘ναι μια πρόκληση για να βρούμε το νόημα των ημερών μέσα από την κοινωνία και τις πράξεις που αρνούμαστε να κάνουμε, την αλήθεια που αρνούμαστε να δούμε.

Ας είν η γέννηση του θεανθρώπου το έναυσμα πως μπορούμε ακόμη να δημιουργούμε για το καλό, πως μπορούμε ακόμη να δούμε και πέραν του ατομικού μας συμφέροντος, να δούμε μια νέα αρχή που θα στηρίζεται στην συλλογικότητα και την ομοψυχία. Εύχομαι απο καρδιάς και με την σειρά μου λοιπόν Υγεία και Ευλογία και Πρόοδο στον καθένα προσωπικά και στις οικογένειές σας που ως ηθικοί στυλοβάτες και με τον πιο γλυκό και ταπεινό κι ιδιαίτερο τρόπο τους γίνονται θυσία για το καλύτερο του κόσμου αυτού.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους & Χαρούμενες γιορτές!