27 από τις 52 άδειες που χορηγήθηκαν για αλίευση τόννου για το 2018 δόθηκαν σε αλιευτικά σκάφη Καλυμνιακών συμφερόντων– Ο παραλογισμός με την παράλληλη απαγόρευση αλίευσης ξιφία!!

4235

Με ημερομηνία ,την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (29/12/2017) εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Αλιείας του  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ η απόφαση “Χορήγησης αδειών αλίευσης τόννου (Thunnus thynnus) για το έτος 2018″ .

Από τις 52 συνολικά άδειες που δόθηκαν σε όλη τη Χώρα, οι 27 άδειες ανήκουν σε αλιευτικά σκάφη Καλυμνιακών συμφερόντων. Να σημειώσουμε ότι η Κάλυμνος διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο σκαφών αλίευσης Ξιφία (Xiphias gladius),  Μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και τόννου (Thunnus thynnus).

Οι εν λόγω άδειες αλίευσης ισχύουν για την περίοδο από 01-02 -2018 έως και 31-12-2018 και μέχρι την εξάντληση της ελληνικής ποσόστωσης. Με την εξάντληση της ποσόστωσης οι άδειες αλίευσης αναστέλλονται.

Να σημειώσουμε  ότι επίσης εκδόθηκε η απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλίευσης για το 2018 των ειδών:

Α.Ξιφίας (Xiphias gladius)

Β.Μακρύπτερος τόνος (Thunnus alalunga)

Η αλίευση για το είδος ξιφίας ισχύουν για την περίοδο από 01-04-2018 έως και 31-12-2018 ή και μέχρι την εξάντληση του συνολικού ελληνικού δικαιώματος αλίευσης. Με την εξάντλησή του οι άδειες αλίευσης αναστέλλονται.

Οι άδειες αλίευσης για το είδος μακρύπτερος τόνος ισχύουν για την περίοδο από 01-01-2018 έως 30- 09-2018 και από 01-12-2018 έως και 31-12-2018.

Συνολικά χορηγήθηκαν 324 άδειες σε όλη τη Χώρα εκ των οποίων 50 σε σκάφη Καλυμνιακών συμφερόντων.

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!!

Το kalymnos-news.gr έγινε δέκτης παραπόνων από αρκετούς πλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, αναφορικά με την απαγόρευση παράλληλης αλίευσης με τον τόννο (Thunnus thynnus) και του ξιφία. Όπως μας είπαν η αλίευση για τον τόννο (Thunnus thynnus) επιτρέπεται για φέτος από την 1η Φεβρουαρίου 2018 . Του ξιφία ξεκινά από την 1η Απριλίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου –Μαρτίου απαγορεύεται αυστηρά η αλίευση ξιφία. Μία απαγόρευση που μόνο ως παραλογισμός μπορεί να εκληφθεί και να χαρακτηριστεί, αφού πρακτικά αυτό δεν μπρορεί να υλοποιηθεί. Όπως μας εξήγησαν, με το ίδιο αλιευτικό εργαλείο ,στα ίδια βάθη και με τα ίδια δολώματα  που αλιεύεται ο τόννος (Thunnus thynnus), αλιεύεται και ο ξιφίας.

Και το απλό ερώτημα που θέτουν στους αρμοδίους είναι, με ποιο τρόπο θα διαχωρίσουν τα αλιεύματα; Με ποια μέθοδο θα περιορίζονται μόνο στην αλίευση του τόννου αυτό το δίμηνο και θα αποφεύγουν την τυχαία σύλληψη αλιευμάτων ξιφία;

Όπως μας λένε, ανά πάσα στιγμή είναι εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν όχι μόνο με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και με την αφαίρεση της αδείας τους.

Για την απάλειψη αυτού του παραλογισμού, ζητούν από τους αρμοδίους να αντιληφθούν το πρόβλημα και τουλάχιστον να επιτρέπουν ένα ποσοστό της τάξεως του 20% τυχαίων συλλήψεων ξιφία για το δίμηνο Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2018.

Κλείνοντας το σημερινό δημοσίευμα μας θα πρέπει να επαναλάβουμε, ότι η Κάλυμνος διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο σκαφών αλίευσης Ξιφία (Xiphias gladius),  Μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και τόννου (Thunnus thynnus). Διαθέτει περισσότερα από 50 σκάφη που ασχολούνται με αυτό το είδος αλίευσης. Αποτελεί μία πραγματική βιομηχανία που φέρνει στο νησί και δίνει στην τοπική αγορά κάποια εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτός και να βοηθήσουν έμπρακτα και με ουσιαστικές ενέργειες στην επίλυση τους.

Επίσης η Πολιτεία να αντιληφθεί και να ενσκήψει στα προβλήματα, δίνοντας λύση και στηρίζοντας έναν κλάδο που προσφέρει ,όχι μόνο στην εθνική οικονομία αλλά και στην Εθνική άμυνα. Ας αντιληφθούν οι αρμόδιοι ,ότι οι αλιείς των ακριτικών νησιών είναι αυτοί που καθημερινά με τις δραστηριότητες φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα μας στο Αιγαίο.

Στον πίνακα που παραθέτουμε φαίνονται τα 27 Καλύμνικα αλιευτικά σκάφη και οι πλοιοκτήτες τους που πήραν τις σχετικές άδειες για τη αλίευση τόννου (Thunnus thynnus) από 1 Φεβρουαρίου 2018.