Αιχμηρή ανακοίνωση του ΔΛΤ Κω για τη μεταφορά δεσμευμένου τουρκικού πλοίου από το λιμάνι της Καλύμνου σε αυτό της Κω.

2013

Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη αιχμηρή ανακοίνωση με τίτλο “Το λιμάνι της Κω δεν είναι χωματερή” με αφορμή τη μεταφορά δεσμευμένου τουρκικού πλοίο από το λιμάνι της Καλύμνου στο λιμάνι της Κω:

“Το λιμάνι της Κω δεν είναι χωματερή”

“Κάποιοι θεωρούν την Κω ως μία μόνιμη χωματερή.
Σήμερα με απόλυτα αυταρχικό τρόπο και παρά τις αντιδράσεις του Δήμου Κω και του Λιμενικού Ταμείου μεταφέρεται δεσμευμένο τουρκικό πλοίο από το λιμάνι της Καλύμνου στο λιμάνι της Κω.
Παρά την αντίθεσή μας, παρά την επίκληση κάθε λογικού επιχειρήματος. Επιβάλλουν τις αποφάσεις τους μέσω των κρατικών οργάνων.
Ο λόγος είναι ότι εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κάλυμνο, το κατασχεμένο τουρκικό πλοίο “χαλάει” το ντεκόρ που θέλουν να στήσουν στο λιμάνι της Καλύμνου και για αυτό το λόγο το στέλνουν στο λιμάνι της Κω.
Με τη διαφορά ότι το λιμάνι της Κω δεν είναι χωματερή.
Το λιμάνι της Κω είναι πύλη εισόδου και τουριστικός προορισμός για όσους το έχουν ξεχάσει.
Υπενθυμίζουμε ότι το Λιμενικό Ταμείο με πολύ μεγάλο κόπο και δικές του δαπάνες καθάρισε το λιμάνι της Κω από τα ναυάγια των δουλεμπορικών σκαφών που κάποιοι επέβαλαν να παραμένουν στο λιμάνι της Κω με αποτέλεσμα να βυθιστούν.
Προκαλεί εντύπωση ο αυταρχισμός και η καθεστωτική λογική με την οποία λειτουργούν ορισμένοι. Επιδιώκουν να δημιουργηθούν εντάσεις και επεισόδια και συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην Κω.”
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το σκάφος αναψυχής «H-TEMEL» σημαίας Τουρκίας στο οποίο διενεργήθηκε έλεγχος το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017 από προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Αστυπάλαιας στην περιοχή του Λιμανιού «Σκάλα» Αστυπάλαιας.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης ο τόπος επιβίβασης και τελικής αποβίβασης των επιβατών βρισκόταν στην Ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σκάφος είχε εκναυλωθεί σε δέκα πέντε (15) αλλοδαπούς και δύο (02) ημεδαπούς για τη χρονική περίοδο από 16-09-2017 έως και 30-09-2017, χωρίς τo σκάφος να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

Από το Λιμενικό Σταθμό Αστυπάλαιας του Λιμεναρχείου Καλύμνου, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, ενώ στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4487/2017, απαγορεύτηκε ο απόπλους του παραπάνω σκάφους.

Συγκεκριμένα στον πλοιοκτήτη του σκάφους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο περίπου 100.000 ευρώ τα όποια μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί, με αποτέλεσμα να του έχει απαγορευθεί ο απόπλους . Το σκάφος μέχρι σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2018, ελλιμενιζόταν στο λιμάνι της Καλύμνου ,ενώ επί του σκάφους παρέμεναν μέλη του πληρώματος για την φύλαξη του .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr από εκπρόσωπο του πλοιοκτήτη του σκάφους, υποβλήθηκε αίτημα προς το Λιμεναρχείο Καλύμνου, προκειμένου αυτό να μετακινηθεί στην Κω . Το αίτημα έγινε δεκτό από το Υπουργείο Ναυτιλίας και σήμερα ,αφού καταβλήθηκαν τα τέλη ελλιμενισμού στο ΔΛΤ Καλύμνου, μετακινήθηκε στο λιμάνι της Κω με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι αντιδράσεις και η έκδοση της ανακοίνωσης που προαναφέραμε.