Η ανακοίνωση του ΓΕΝ για όσα διαδραματίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων την ώρα που ο Π.Καμμένος έριχνε στεφάνι στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι 3 Αξιωματικοί ΠΝ

1309

Μία ημέρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, χθες Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, με την προκλητική παρουσία τουρκικών σκαφών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων την ώρα που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έριχνε στεφάνι στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους 3 Αξιωματικοί ΠΝ με την πτώση του Ελικοπτέρου που επέβαιναν, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση  με τίτλο “Πλους Κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Για Απόδοση Τιμών Στο Σημείο Πτώσης Του Ε/Π ΠΝ21 Στη Θαλάσσια Περιοχή Ιμίων” και παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για όσα διαδραματίστηκαν

Παρουσιάζουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.

Στη φωτογραφία που αναρτήθηκε από το ΓΕΝ φαίνονται στο βάθος τα 2 τουρκικά σκάφη ευρισκόμενα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.