Ο 18χρονος Κρίστιαν Χρυσάκης έπιασε το Σταυρό στο Τάρπον Σπρινγκς.

1908
Ο 18χρονος Κρίστιαν Χρυσάκης, ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό και οι άλλοι κολυμβητές. Φωτογραφία΅Eve Edelheit/Tampa Bay Times via AP)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν για 112η χρονιά, χθες 6 Ιανουαρίου 2018 τα Επιφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς της Αμερικής στην «Πόλη των Επιφανείων»όπου Δήμαρχος είναι ο Καλύμνιος Χρυσόστομος(Κρις) Αλαχούζος.

Χιλιάδες ομογενείς και ξένοι επισκέπτες πλημμύρισαν για την εορτή των Θεοφανείων, τον ιστορικό Καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγκς, τους καταπράσινους από γρασίδι και ψηλά δένδρα χώρους γύρω από τον γειτονικό κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου, τη μεγάλη κοινοτική αίθουσα και τους δρόμους του «Ελληνικού Χωριού», και ως «Πόλη των Επιφανείων».

Φέτος βούτηξαν στα παγωμένα νερά του κολπίσκου Σπρινγκ Μπάγιου για να πιάσουν τον  Τίμιο σταυρό 57 νεαροί και τυχερός ήταν ο 18χρονος Κρίστιαν Χρυσάκης. Να σημειώσουμε ότι για τον Κρίστιαν Χρυσάκη,ήταν η τελευταία ευκαιρία, αφού το ανώτατο όριο για να κολυμπήσει κάποιος προκειμένου να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό στα Θεοφάνεια του Τάρπον Σπρινγκς είναι 18 ετών

Ο εορτασμός των Θεοφανείων άρχισε με πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ατλάντας, Αλεξίου, για να καταλήξει στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου, που συμβολίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, μετά την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού και του Αγιασμού των Υδάτων, σχηματίζεται πομπή και γίνεται λιτανεία γύρω από το ναό, που καταλήγει στο Σπρινγκ Μπάγιου, προκειμένου ο Μητροπολίτης να κάνει την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανασύρουν από το βυθό νέοι της Ομογένειας που έχουν προετοιμαστεί για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου 2018 έγινε στην παραλία του Τάρπον Σπρινγκς, στη λεγόμενη Λεωφόρο Δωδεκανήσου, ο καθιερωμένος αγιασμός των πλοίων, αλλά και των γειτονικών ελληνικών στην πλειοψηφία τους καταστημάτων.