Ποδαρικό στο 2018 με αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε Κάλυμνο, Τέλενδο Ψέριμο και άλλα 24 νησιά.
Συγκεκριμένα από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2018 καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν για νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων η Κάλυμνος,Τέλενδος και Ψέριμος
Από σήμερα αυξήθηκε και επισήμως ο ΦΠΑ στα παρακάτω 27 νησιά του Αιγαίου
Βόρειο Αιγαίο
Λήμνος
Ικαρία
Άγιος Ευστράτιος
Ψαρά
Οινούσσες
Φούρνοι
Θύμαινα
Άγιος Μηνάς
Δωδεκάνησα
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Κάσος
Τήλος
Σύμη
Νίσυρος
Πάτμος
Χάλκη
Σαριά
Λειψοί
Ψέριμος
Αγαθονήσι
Λέβιθα
Καστελόριζο (ή Μεγίστη)
Αρκοί
Γυαλί
Τέλενδος
Φαρμακονήσι
Κίναρος
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Τεράστιο πλήγμα για τα νησιά και τον τουρισμό αποτελεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Με την κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ, μαζί με τους συντελεστές αυτούς θα εκτιναχθούν στα ύψη και οι τιμές στα νησιά αυτά, όπου καταγράφονται ήδη και οι υψηλότερες τιμές σε βασικά όπως και στα καύσιμα, με συνέπεια να αναγκάζονται συχνά να αγοράζουν τις προμήθειές τους και από την Τουρκία ακόμα.
Με βάση την εξέλιξη αυτή, οι κάτοικοι των νησιών θα χάσουν τουλάχιστον το 2018 τουλάχιστον 5% επιπλέον του ετήσιου εισοδήματός τους, μέσω των έμμεσων φόρων που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως σε κάθε τους συναλλαγή. Για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό δαπανά 10.000 ευρώ τον χρόνο για να ζήσει στα νησιά αυτά, θα χάσει περίπου τα 500, μόνον και μόνον σε έξτρα ΦΠΑ για ό,τι αγοράζει
Συγκεκριμένα:
α) Θα αυξηθεί από 4% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.
β) Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.
γ) Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.
ΠΗΡΕ Η «ΜΠΑΛΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφορά και σε μικρά νησιά με ελάχιστους κατοίκους ή ακόμη και με έναν κάτοικο!!
– Από 1ης Ιανουαρίου 2018 θα επιβαρύνει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Εκτός από τη Λήμνο, την Ικαρία, την Κάλυμνο, την Πάτμο, την Κάσο, τους Φούρνους, τον Άη Στράτη και τη Νίσυρο, στα περισσότερα από τα υπόλοιπα δεν ζουν παραπάνω από 50 ή 100 άνθρωποι όλοι κι όλοι το χειμώνα, όπως στη Θύμαινα, τον Άγιο Μηνά, το Φαρμακονήσι, τη Σαριά (οι μισοί εκεί είναι επιστήμονες που μελετούν την ζωή της άγριας φώκιας), την Τήλο, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Ψέριμο, το Αγαθονήσι, τη Λέβιθα, το Καστελόριζο (ή Μεγίστη), την νήσο Γυαλί, την νήσο Κίναρο, την Τέλενδο, την Χάλκη, τα Ψαρά, τις Οινούσσες και την Αστυπάλαια.
ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη Νησιωτική Ελλάδα.
Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.
Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών,το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.
Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ με διαδικασίες εξπρές δόθηκε το ειδικό επίδομα ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ και ήδη από τις το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2017 πιστώθηκαν οι λογαριασμοί όσων υπέβαλαν το σχετικό αίτημα και δικαιούνταν να το πάρουν. Το επίδομα αυτό ξεκινά απ’ τα 500 ευρώ και φτάνει μέχρι και 2.100 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά. Αφορά δε το έτος 2017