Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια ο δήμαρχος Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλης ύψωσε την Ελληνική σημαία στα Ίμια.

4075

Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης μεταβαίνει στις νησίδες Ίμια( Λιμνιά) που βρίσκονται εντός των Διοικητικών Ορίων του Δήμου Καλυμνίων και υψώνει την Ελληνική σημαία, ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις, εκείνη την εποχή, Τούρκων αξιωματούχων, που αμφισβητούσαν την Ελληνικότητα των νησίδων, με αφορμή την προσάραξη τουρκικού φορτηγού πλοίου.

Το Δήμαρχο συνοδεύουν, ο Διοικητής του ΑΤ Καλυμνίων Γ. Ριόλας και οι Μιχάλης Αρβίθης και ο αείμνηστος Θεόφιλος Μιλάτος ,χειριστές του ταχυπλόου σκάφους με το οποίο μετέβησαν στα Ίμια.

Δύο ημέρες μετά στις 27 Ιανουαρίου 1996  δύο δημοσιογράφοι από την  εφημερίδα Χουριέτ μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μικρή Ίμια και υπέστειλαν την ελληνική σημαία υψώνοντας την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ.

Το πρωί της Κυριακής στις 28 Ιανουαρίου 1996, το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την Ελληνική σημαία.

Ακολουθεί  κλιμάκωση της κρίσης που κορυφώνεται το βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου1996.