Το Τάρπον Σπρίνγκς προετοιμάζεται για τα Θεοφάνεια 2018.

1459

Το Τάρπον Σπρίνγκς στην  Αμερική, το Ελληνικό (Καλύμνικο Χωριό )  όπως συνηθίζεται να ονομάζεται , είναι γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, με πιο διάσημη την εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.

Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης . Η τελετή γίνεται όπως στην Ελλάδα, δηλαδή ο ιερέας πετά έναν ξύλινο σταυρό στη θάλασσα και νεαροί κολυμβητές βουτούν για να τον πιάσουν. Όποιος το καταφέρει έχει την ευλογία του για το επόμενο έτος. Μετά τον αγιασμό, ο εορτασμός μεταφέρεται στην προκυμαία, όπου διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις. Ακολουθεί φαγοπότι και γλέντι.

Ήδη οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων (Επιφανείων ) το ερχόμενο Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, έχουν ξεκινήσει όπως αναφέρει και σε σχετική του ανάρτηση, στον προσωπικό του Λογαριασμό στο fb, ο Καλυμνιακής καταγωγής  Δήμαρχος  Κρίς (Χρυσόστομος) Αλαχούζος.

Να θυμίσουμε ότι στον περσινό εορτασμό συμμετείχε και αντιπροσωπεία από Κάλυμνο, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή.