To όνομα της ΠΓΔΜ: Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ+ πολιτικό κόστος= αδιέξοδο στο όνομα.-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

887

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 27  Ιανουαρίου 2018 που κυκλοφορεί.

Αυτές τις μέρες ενεργοποιείται ξανά το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ (=πρώην Γοιυγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Σε κάποια στιγμή θα λυθεί το ζήτημα αυτό, πιθανώς στην διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης.

Με το σημερινό μας άρθρο θέλουμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας μια επιστημονική αντιμετώπιση του ζητήματος (=όπως όντως είναι το ζήτημα και όχι όπως το χρησιμοποιούν οι διάφορες Παρατάξεις)

  1) Η  ΠΓΔΜ ως έθνος.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα σύνολο διάφορων εθνοτήτων τόσο πολύ συγγενικών φυλετικά, πολιτιστικά και ιστορικά, ώστε να μπορεί (χωρίς απαιτήσεις ακρίβειας κυρίως λόγω των περιοχών,που παλιά ανήκαν στην Αυστροουγγαρία) να χαρακτηριστεί “‘εθνος”.

Αυτό το Γιουγκοσλαβικό έθνος αφήνει διάδοχο την Σερβία. Οι λοιπές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας (πλην ίσως της Κροατίας) έχουν πρόβλημα εθνικής υπόστασης (=ουσιαστικά πρόκειται για τεχνητά κατασκευάσματα των Δυτικών ιμπεριαλιστών από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας).

Η ΠΓΔΜ έχει πρόβλημα εθνογένεσης.

Το όνομα “Μακεδονία” της δίνει την δυνατότητα να εμφανιστεί ως έθνος.

Να υπάρξει πραγματικά ως έθνος δεν γίνεται, διότι δεν έχει ιστορία αυτοτελών εθνικών αγώνων ξέχωρα από την Σερβία, ούτε υπήρξε ποτέ ενιαία εσωτερική Αγορά, ούτε λόγω μικρών μεγεθών έχει μια στοιχειώδη αυτόνομη οικονομική ύπαρξη, ούτε καν μια δική της γλώσσα (=δεν ξεχωρίζει από την βουλγάρικη).

Το όνομα επομένως “Μακεδονία” είναι ζήτημα εθνικής ύπαρξης για την ΠΓΔΜ και θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που θ’ απαρνηθεί το όνομα “Μακεδονία”.

2) Η ιστορία του ζητήματος

Το κράτος του Φιλίππου Β περιελάμβανε και την περιοχή που σήμερα αποτελεί την ΠΓΔΜ. Γεωγραφικά επομένως είναι μέρος της ιστορικής Μακεδονίας που διεκδικεί το όλον της.

Φυλετικά φυσικά η ΠΓΔΜ δεν έχει καμιά σχέση, γιατί οι Σλάβοι κατέβηκαν στον 6ο αιώνα.

Την ονομασία “Μακεδονία” την έδωσε ο Τίτο και η τότε Ελληνική Κυβέρνηση υπάκουσε στις συμβουλές των Αμερικανών να μην προκαλέσει ζήτημα, γιατί τότε ο Τίτο έφυγε από την επιρροή της Σοβιετικής ένωσης και δεν έπρεπε να δυσαρεστηθεί το νέο απόκτημα των ΗΠΑ.

Σήμερα η δυσκολία για την Ελλάδα έγκειται στο εξής:

Εάν η ΠΓΔΜ αναγωριστεί από την Ελλάδα ως “Μακεδονία”, τότε αυτόματα η Ελληνική Μακεδονία μετατρέπεται σε κατεχόμενη από την Ελλάδα ζώνη της “Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ).

Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική Μακεδονία (εν δυνάμει=σε προοπτική) προσφέρεται ως δώρο στην “Μακεδονία” (ΠΓΔΜ).

Φυσικά κανένας Έλληνας πολιτικός δεν μπορεί να φορτωθεί τόσο μεγάλη ευθύνη. Άρα έχουμε αδιέξοδο.

3) Η παρέμβαση του ξένου παράγοντα

Οι ΝΑΤΟικοί θέλουν οπωσδήποτε την ΠΓΔΜ να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ (στα πλαίσια της πολιτικής περίσφιγξης της Ρωσίας και πλήρους ελέγχου των Βαλκανίων.

Πλην όμως οι ΝΑΤΟικοί δεν θέλουν εθνικές περιπλοκές και ζητάν προκαταβολικά συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της ΠΓΔΜ και προφανώς πιέζουν προς μια συμβιβαστική λύση.

Η συμβιβαστική λύση είναι προφανώς κάποια σύνθετη ονομασία, που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” και που ως του ονόματος αυτού δεν θα προκύπτουν αλυτρωτικές αξιώσεις για την Ελληνική Μακεδονία.

Ξεκινώντας από το ότι η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και υποτελής στις ΗΠΑ, η ΠΓΔΜ θέλει να μπεί στο ΝΑΤΟ και χαίρεται να είναι υποτελής των ΗΠΑ, υποθέτουμε, ότι γρήγορα Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα βρούν κάποια λύση.

4) Ο εσωτερικός παράγοντας.

Α) Στην ΠΓΔΜ μια σύνθετη ονομασία, που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” και στους ανοίγει τον δρόμο για ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα εμφανιστεί ως νίκη (και πιστεύουμε ότι όντως είναι νίκη, αν όχι του λαού, τουλάχιστον της κυβερνώσας Αριστοκρατίας)

Β) Για την Ελλάδα θα είναι μεγάλη πίκρα για τον Ελληνικό λαό ,γιατί παρά την πληθώρα των κοινωνικών προβλημάτων δεν αρέσκεται σε εθνικές μειοδοτήσεις.

Το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση θα είναι μεγάλο, γιατί  αν δεν πειθαρχήσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στις εντολές των ΗΠΑ, θα πέσει η Κυβέρνηση σε μια εποχή που δημοσκοπικά προηγείται η ΝΔ.

Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πειθαρχήσουν στις εντολές των ΗΠΑ, σημαίνει ότι ως Σύστημα πιάσαμε πάτο (=μπροστά στις εντολές των ξένων διαλύουν και τα κόμματα τους!)

Το ΚΚΕ δεν έχει λόγο να σπρώξει την ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά δεν προεξοφλούμε την ψήφο του (γιατί για το ΚΚΕ πιο πολύ μετράει η φιλία των γειτονικών λαών)

Η “Χρυσή Αυγή” θα ψηφίσει σίγουρα ΟΧΙ, γιατί από τη μια είναι ο εθνικισμός Πολιτική της και από την άλλη θα εισπράξει τους εθνικιστές που μένουν στην ΝΔ

5) Υπάρχει λύση;

Υπάρχουν τρία αιτήματα:

Α) Στην ονομασία δεν πρέπει υπάρχει παράθυρο για μελλοντικές αλυτρωτικές απαιτήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Β) Δεν πρέπει με την όποια λύση να εξωθείται η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Γ) Προηγείται η φιλία των γειτονικών λαών

Υπό τις δεδομένες συνθήκες το πρόβλημα δεν έχει λύση.

Στο μέλλον στα πλαίσια μιας Βαλκανικής Συνομοσπονδίας εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ ίσως να βρεθεί λύση.

Επί του παρόντος εμείς προτείνουμε:

Ν΄ αφήσουμε το ζήτημα να λιμνάζει και έτσι ο μεν Ελληνικός λαός θα είναι ευχαριστημένος, που δεν αναγνωρίζουμε καμιά άλλη Μακεδονία ως κράτος,η δε ΠΓΔΜ θα είναι κερδισμένη  που θα γλυτώσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Αν οι παράγοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εντάξουν την ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ,παρά την θέληση της Ελλάδας και το όποιο όνομα, τότε φεύγουμε εμείς από ΕΕ και ΝΑΤΟ και εκμηδενίζονται αυτόματα τα κέρδη της Δύσης