Βαριές ποινές σε 4 κατηγορουμένους για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης και κοκαΐνης στην Κω.

2082

 Στο κενό η προσπάθεια συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορουμένου, να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του Διοικητού του ΤΑ Κω Αστυνόμου Β΄ Ευάγγελου Καραθάνου που με υπευθυνότητα και επαγγελματικότητα κατάφερε να εξαρθρώσει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στην Κω.

Βαριές ποινές επέβαλε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, σε 4 από τους 5 κατηγορουμένους, στην υπόθεση κατοχής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα 36 κιλών κάνναβης και 630 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 συνεχίστηκε η δίκη που είχε διακοπεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, όταν είχαν εξεταστεί οι μάρτυρες και είχε αγορεύσει η εισαγγελέας της έδρας η οποία είχε προτείνει στο δικαστήριο οι εμπλεκόμενοι να κριθούν ένοχοι όπως κατηγορούνται.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 ακολούθησε η  αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης  και στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές:

-Ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ στον Σ. Γ. του Κ. 64 ετών, κάτοικο Κω, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα λόγω αναπηρίας με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ. Ο εν λόγω κατηγορύμενος είχε απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν σε υποθέσεις σωματεμπορίας και μαστροπείας,
-Ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ στον Κ. Μ. του Φ. 62 ετών, κάτοικο Κω.
-Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ στο Μ. Ν. του Κ. 34 ετών, κάτοικο Κω

-Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ  στην Τ. Ε. του Ε. 28 ετών, κάτοικο Κω.
Οι ποινές των τελευταίων τριών δεν ανεστάλησαν.

Αθώα λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε η A. Τ. του V. 29 ετών υπήκοος Γεωργίας.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι Μ. Κουτσούκος, Παν. Αβρίθης, Κ. Ασλάνης, Μαρία Κρικοπούλου και Α. Καραολάνη.

Για την υπόθεση να αναφέρουμε ,ότι το  «κουβάρι» της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται,  μετά από διακριτική παρακολούθηση για αρκετό διάστημα , στις 31 Αυγούστου 2016 το απόγευμα, όταν ο 64χρονος πήγε με το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητοκαι  συνάντησε τον 34χρονο προκειμένου να του πουλήσει ποσότητα 120 γραμμαρίων χασίς. Κατά την αγοραπωλησία οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» και συνέλαβαν τους δύο άνδρες και μετέπειτα, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών και σκύλου ειδικά εκπαιδευμένου ανίχνευσης, έγιναν οι συλλήψεις και των λοιπών εμπλεκομένων, ενώ διενεργήθηκαν και έλεγχοι στους χώρους όπου οι δράστες είχαν κρυμμένα τα ναρκωτικά.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τη Αστυνομία ,πραγματοποιήθηκαν τρεις έρευνες σε ισάριθμες κατοικίες –διαμερίσματα και άλλες τρεις σε επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού-εμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν και προσήχθησαν οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Από τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 35 κιλών και 921 γραμμαρίων
• Ποσότητα κοκαΐνης 631,5 γραμμαρίων
• Ζυγαριά ακριβείας
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσικλέτα
• Το χρηματικό ποσό των 3.050 ευρώ
• Κινητά τηλέφωνα
• Ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις συναλλαγής ναρκωτικών και αντίστοιχων χρηματικών ποσών

Στο μεταξύ από τις έρευνες των αστυνομικών αρχών, οι οποίες συνεχίστηκαν και μετά τις συλλήψεις των εμπλεκομένων, εντοπίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στη μία το μεσημέρι ένας ακόμη χώρος «καβάτζα», στον οποίο ο 64χρονος κατηγορείται ότι έκρυβε ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, σε αγρόκτημα στην περιοχή Τιγκάκι της Κω οι αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση, εντόπισαν θαμμένο κοντά σε δέντρο βάζο το οποίο περιείχε 5 συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 80 γραμμαρίων!
Και αυτή η ποσότητα των ναρκωτικών κατασχέθηκε.

Αναφορικά με τις πράξεις των κατηγορουμένων ο 64χρονος ήταν ο κύριος διακινητής, με τον 62χρονο να έχει ρόλο αποθηκαρίου και τους άλλους δύο κατηγορούμενους να έχουν εμπλοκή στη διακίνηση .

 Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξάρθρωση του εν λόγω κυκλώματος  αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για το Τμήμα Ασφαλείας Κω και του τότε Διοικητού του Αστυνόμου Β΄ Ευάγγελου Καραθάνου.

Με υπευθυνότητα ,επαγγελματισμό, με διακριτική και ουσιαστική παρακολούθηση και πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που είχαν στην διάθεσή τους, ο Διοικητής του ΤΑ Κω που είχε και τη διεύθυνση της όλης επιχείρησης, συνεπικουρούμενος από επίλεκτους αστυνομικούς από Κω, αλλά και από αστυνομικούς  του Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, κατάφεραν  να εξαρθρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στο νησί της Κω.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, η προσπάθεια συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορουμένου, να αμφισβητήσει κατά την ακροαματική διαδικασία, την αξιοπιστία του Διοικητού του ΤΑ Κω Αστυνόμου Β΄ Ευάγγελου Καραθάνου, που ήταν και ο κύριος μάρτυρας στην υπόθεση. Με άστοχες ερωτήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και προκλητικές, αλλά και με ανυπόστατες αιτιάσεις ,προσπάθησε να αμφισβητήσει όχι μόνο την αξιοπιστία του μάρτυρα, αλλά και να πλήξει ακόμη και την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα, αλλά και την επαγγελματική ακεραιότητα και κατάρτιση  του εν λόγω Αξιωματικού .

 Βέβαια οι αιτιάσεις του εν λόγω συνηγόρου έπεσαν στο κενό.