Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΔΣ Χώρας Καλύμνου στηρίζει το Διευθυντή του Σχολείου στο χειρισμό του θέματος των «Φακέλων του μαθήματος των θρησκευτικών».  

1208

Με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΔΣ Χώρας Καλύμνου τοποθετείται στο ζήτημα του φακέλου του μαθήματος των Θρησκευτικών και στον χειρισμό από το Διευθυντή του Σχολείου ,τον οποίο και στηρίζει.

Να θυμίσουμε ότι ο Διευθυντή του 1ου ΔΣ Χώρας, αρχικά είχε δώσει στους μαθητές το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο ζητούσε από τους μαθητές να παραδώσουν τα βιβλία θρησκευτικών.

Γονείς ,μόλις παρέλαβαν το πρώτο σημείωμα ,διαμαρτυρήθηκαν και  δημοσιοποίησαν το ενημερωτικό σημείωμα του Διευθυντή  στα ΜΜΕ, επισημαίνοντας  ότι ασκώντας νόμιμο συνταγματικό τους δικαίωμα,  με ενυπόγραφες δηλώσεις τους είχαν επιστρέψει τους φακέλους -βιβλία των θρησκευτικών στο Υπουργείο Παιδείας .

Από το Διευθυντή του 1ου ΔΣ Χώρας, μετά από εκείνη την εξέλιξη, επιδόθηκε νέο ενημερωτικό σημείωμα με διευκρινήσεις, και  εκφράζοντας παράλληλα και το παράπονο του, ότι το προηγούμενο σημείωμα του δημοσιεύτηκε εν αγνοία του σε ΜΜΕ και διαπομπεύθηκε, με χαρακτηρισμούς όπως «φασιστική τακτική» και «τακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Δείτε το 2ο ενημερωτικό σημείωμα

Ο  Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΔΣ Χώρας Καλύμνου,σε συνέχεια των 2 ενημερωτικών σημειωμάτων και των αντιδράσεων που υπήρξαν,  τοποθετείται επί του θέματος στηρίζοντας το διευθυντή με την παρακάτω επιστολή που φέρει ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2018:

ΧΩΡΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, 5-2-2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

του 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΠΡΟΣ: τους γονείς και κηδεμόνες, τον Διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου

ΘΕΜΑ: Τοποθέτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για το ζήτημα του φακέλου του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα των «Φακέλων του μαθήματος των θρησκευτικών» και νιώθουμε την υποχρέωση απέναντι σε όλους (εκπαιδευτικούς και γονείς) να τοποθετηθούμε ως μέλη του Συλλόγου ξεκάθαρα.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν θελήσαμε ποτέ να αναμειχθούμε σε κανένα εκπαιδευτικό θέμα διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Πιστεύουμε ότι ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Για το ζήτημα των βιβλίων των θρησκευτικών ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις που δεν συμβαδίζουν πάντα με τις απόψεις των άλλων. Στα έντυπα που δημοσιεύτηκαν (καταγγελία σε ιστοσελίδες και έγγραφο από δικηγόρο με τίτλο δήλωση-απάντηση των γονέων  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας) φαίνεται σαν όλοι οι γονείς του σχολείου να κατηγορούν το διευθυντή και να του αποδίδουν βαρύτατους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για διοικητικές ενέργειες που κατά τη γνώμη μας εκτιμήθηκαν απολύτως λανθασμένα. Μελετώντας με προσοχή το ενημερωτικό σημείωμα που προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων δε μπορέσαμε να εντοπίσουμε οτιδήποτε θα δικαιολογούσε την αποστολή στα ΜΜΕ του κειμένου με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ή το κείμενο δήλωση γονέων που αναφέρεται σε προσβολή της τιμής και της υπόληψής τους. Ο διευθυντής μετέφερε στις οικογένειες την άποψη των προϊσταμένων του όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει αφού έλαβε τέτοια εντολή. Άλλωστε όπως φαίνεται κανείς δεν τον ενημέρωσε για την αποστολή των βιβλίων στο υπουργείο παιδείας που έγινε εδώ και ένα μήνα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το περιεχόμενο των κειμένων αυτών δεν μας εκφράζει, αγνοούσαμε την σύνταξη και την αποστολή τους και κανένα από αυτά δεν έχει τη συναίνεση των μελών του Συλλόγου μας. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός προσβάλλει την προσωπικότητα του διευθυντή ή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την άποψη των μελών του Συλλόγου και ευχόμαστε κανενός γονέα του σχολείου. Όποιος θέλει να εκφράσει την άποψή του πρέπει να το κάνει επώνυμα και να παίρνει την ευθύνη για όσα λέει και όχι να κρύβεται πίσω από γενικούς τίτλους όπως “Οι γονείς του σχολείου” ή “γονείς της Καλύμνου”.

Εμείς τα μέλη του Συλλόγου ως γονείς που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας που συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και στις δραστηριότητες αφιερώνοντας όσο χρόνο μας αφήνουν οι οικογενειακές και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο διευθυντής και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αγωνιούν και παλεύουν για την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των παιδιών μας καθώς και για τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Ας αναρωτηθούμε σε πόσα σχολεία γίνεται καθημερινά πρωινή προσευχή και ανελλιπώς κάθε Δευτέρα έπαρση της ελληνικής σημαίας και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Ή μήπως μπορούμε να σχολιάσουμε αρνητικά την ποιότητα των εορτασμών στις εθνικές επετείους και την όμορφη παρουσία του σχολείου στις παρελάσεις και σε άλλες εκδηλώσεις εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου όπως οι εκκλησιασμοί των παιδιών μας. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου το ήθος και οι αξίες καθενός μας είναι γνωστές και όταν με τις επιπόλαιες ενέργειές μας δίνουμε δικαιώματα σε άσχετους ξένους να κατηγορούν και να χαρακτηρίζουν ανάρμοστα ανθρώπους που δεν έχουν φταίξει αυτό είναι τουλάχιστον άδικο. Καλούμε όλους να προβληματιστούν να μην διστάσουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και γιατί όχι να ζητήσουν συγγνώμη.

                     Με εκτίμηση
                Ο Πρόεδρος & τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων