Συνάντηση Δημάρχων του δικτύου Διαδημοτικής συνεργασίας σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στην Κάλυμνο.(video)

1268

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στο νησί της Καλύμνου, συνάντηση των μελών του δικτύου «Ενδυνάμωση της Διαδημοτικής Συνεργασίας μεταξύ Πιλοτικών Νησιωτικών Δήμων» και εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Οικοδεσπότης τη συνάντησης ο Δήμος Καλύμνου και διοργανωτής  οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί και η συμμετοχή μελών του δικτύου ήταν μεγαλύτερη, σε σχέση με προηγούμενες που είχαν προηγηθεί, αφού πλέον των νησιών Καλύμνου-Λέρου και Τήλου που ήταν τα αρχικά μέλη του δικτύου ,προστέθηκαν και τα νησιά Πάτμου, Αστυπαλαίας, Λειψών και Αγαθονησίου.

Από πλευράς διοργανωτών συμμετείχαν ο  Χαράλαμπος Κουταλάκης , Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου Ευρώπης και Επίκουρος Καθηγητής, ο  Γεώργιος Δανάπουλος δικηγόρος, Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου Ευρώπης και η Χαρά Λόκα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το Δήμο Καλυμνίων παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Ποθητός Μαγκούλιας ,οι αντιδήμαρχοι Σ.Τηλιακός και Μ.Ρήγας και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Ιωάννης Διαμαντής.

Από πλευράς Δημάρχων των άλλων νησιών, παρόντες ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, η Δήμαρχος Τήλου  Μαρία Καμμά Αλιφέρη, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος και ο Δήμαρχος Λειψών  Φώτης Μάγκος. Επίσης συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΔΛΤ ΛΕΡΟΥ Νεκτάριος Μπίλλης.

Μέσα skype συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πάτμου και Αγαθονησίου, Γρηγόρης Στόϊκος  και Ευάγγελος Κόττορος καθώς και ο Ειδικός σύμβουλος του Δήμου Γιάννης Ρώτας, που λόγω απαγορευτικών δρομολογίων, δεν κατάφεραν να έλθουν στην Κάλυμνο.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής που  καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και μετά τον χαιρετισμό του, προσέφερε σε όλους τους φιλοξενούμενος από ένα μικρό αγαλματίδιο σφουγγουρά.

Χαιρετισμούς απηύθηναν και οι Δήμαρχοι των νησιών που συμμετέχουν στο δίκτυο

Ακολούθησε  ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Χαράλαμπος Κουταλάκης που παρουσίασε  το πεδίο και τους σκοπούς του προγράμματος.

Στη συνέχεια έγινε από το Χ.Κουταλάκη και το Γεώργιος Δανόπουλο η παρουσίαση και συζήτηση οριστικοποίησης της Συμφωνίας Πλαίσιο (Σκοποί-στοχοθεσία, κατανομή εξόδων, διαδικασίες συνέχισης και λήξης της συμφωνίας) καθώς  και του Δικτύου  Διαδημοτικής Συνεργασίας (Επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα διάρκεια, σκοποί και δραστηριότητα, οικονομικοί πόροι και προσωπικό, όργανα διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Τέλος καθορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων βημάτων/διαδικασιών , που πρέπει να ακολουθηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Δείτε video από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ι.Γαλουζή