Η εκδήλωση από το Αναγνωστήριο “Αι Μούσαι” για την 25 Μαρτίου (video)

985

Φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση του Αναγνωστηρίου μας για την ιστορική επέτειο της Επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, πραγματοποιήθηκε την 24η του μήνα, παραμονή του Ευαγγελισμού, λόγω της μεταφοράς της εορτής του τοπικού μας αγίου, του Οσίου Σάββα, κατά μία ημέρα, και της εξ αυτού του λόγου τελέσεως του Εσπερινού το βράδυ της Κυριακής, ανήμερα δηλαδή της εθνικής μας επετείου.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

α. Ομιλία από τον εκπαιδευτικό, πρώην Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης Δωδεκανήσου κ. Μανώλη  Γιαμαίο, με θέμα: «Η συμβολή του ιερού κλήρου στην Επανάσταση του 1821- Πατμιάς του Γένους Σχολή».

β. Μουσικό πρόγραμμα από χορωδία μαθητών/τριών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου, η οποία απέδωσε πατριωτικά τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του ομιλητή κ. Μανώλη Γιαμαίου.

Ο ομιλητής, όντας ο ίδιος γιος ιερέα, άρχων πρωτοψάλτης για μισό και πλέον αιώνα, και, κυρίως, εκπαιδευτικός, δεδομένου ότι υπηρέτησε την Α/θμια  Εκπαίδευση ευδόκιμα επί τριάντα πέντε συναπτά έτη ως δάσκαλος, ως διευθυντής σχολείων και ως προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης της  Περιφέρειάς μας, πραγματεύτηκε το θέμα που επέλεξε με ενάργεια, ιστορική τεκμηρίωση και πληρότητα κι  εξ αυτού του λόγου έγινε κατανοητό ότι:  « […] Η Εκκλησία ορθώθηκε ως υπερασπιστικό τείχος και έδωσε άφθονο αίμα για την απόκτηση του ατίμητου αγαθού της Ελευθερίας από τον Οθωμανικό ζυγό».

Όσον αφορά στη λειτουργία  της Πατμιάδας του Γένους Σχολής, που ιδρύθηκε το 1713 από τον Πάτμιο ιερομόναχο Μακάριο Καλογερά, ο ομιλητής, επικαλούμενος ιστορικά στοιχεία, κατέδειξε την αδιαμφισβήτητη συμβολή της Πατμιάδας  στα γράμματα και στην …παραγωγή κορυφαίων στελεχών της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων και ο μάρτυρας του Γένους  μας, Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.

Η 30μελής χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως απέδωσε  εξαιρετικά τα πατριωτικά τραγούδια και τους εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση του κ.  Μανώλη Γιαμαίου, και καταχειροκροτήθηκε. Εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους δύο μαθητές: Ο  Γιάννης Μπουφίδης ως σολίστ και  η Αναστασία Κουρκούτη  με την απαγγελία της.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Στη σχολική χορωδία του 2ου Δημοτικού Πόλεως συμμετείχαν οι μαθητές/τριες:

Βαβλάς Αριστείδης, Κουτσιανάς Μανώλης, Λυρά Ειρήνη, Λυσγάρη Σεβαστή, Παντελής Θεόδωρος, Στρατιδάκη Σαββίνα, Χριστοφής Διονύσιος, Βαβλάς Χαράλαμπος, Γεωργατζής Γεώργιος, Κούτσουρης Δημήτριος, Λεβεντάκη Αγγελική, Μηνιώτη Γεωργία, Μπουφίδης Ιωάννης, Χρυσός Δημήτριος, Καμπούρη Βενετία, Λεβεντάκης Ιωάννης, Μέρη Αγγελίνα, Μπαϊράμη Νίκη, Νυστάζου Καλλιόπη, Σαλονικίδη Μιχαέλα, Τσαγκάρη Ελένη-Μαρία, Καλαφάτη-Ματθαίου Γεωργία, Καρδούλιας Σάββας-Ανδρέας, Κουλλιάς Σκεύος, Κουρκούτη Αναστασία, Κουτσιανάς Δημήτριος, Λυρά Αγγελική, Σαρούκου Σαββίνα, Τσουνιά Καλλιόπη-Σαββίνα.

Προλόγισε και έκλεισε την εκδήλωση ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ευχαριστώντας τους συντελεστές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. κ.:

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ποθητός Μαγκούλιας, ο πρώην βουλευτής Δωδ/σου κ. Γεώργιος Κασσάρας, ο διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων – Δελβινάκι κ. Αντώνιος Μητάφης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και πολύς κόσμος.

Αυτό που πήρε μαζί του φεύγοντας καθένας και καθεμιά που παρακολούθησε τη φετινή εορταστική εκδήλωση ήταν  το επιστέγασμα αυτής της ιστορικής  αναδρομής σε σχέση με τη συμβολή της Ορθοδοξίας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης, έτσι όπως το μαρτύρησε ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης: « Η Ορθοδοξία είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη για αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία. Κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα, είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του Γένους. Είναι η υπόσταση, ακριβώς, αυτού του πολιτισμού, αυτής της διαμορφωμένης ενέργειας, που έπλασε τους ανθρώπους και το λαό που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει στα 1821».

Δείτε video με την 30μελή χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως