Η θρυλική μορφή των καταδύσεων Στάθης Χατζής,το νέο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σ. Κουτούζης για το Δήμο Σύμης.

4144

Η θρυλική μορφή των καταδύσεων Στάθης Χατζής, είναι το νέο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης για το Δήμο Σύμης.

Έχει ύψος 1,95 μ. και αποδίδει το ΣΤΑΘΗ ΧΑΤΖΗ, μετά τη θρυλική βουτιά του στα 88μ. ….για μια ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ !!!!!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr, το έργο  είναι έτοιμο στο εργαστήριο, γύψινο, βαμμένο σε προσομοίωση μπρούτζου. Σε λίγες μέρες φεύγει για Αθήνα, για το χυτήριο και σε 1,5 – 2 μήνες θα έχει στηθεί στη Σύμη.

Λίγα λόγια για τη θρυλική μορφή των καταδύσεων.

Ο Στάθης Χατζής γεννήθηκε το 1878 στη Σύμη και δούλευε ως «γυμνός δύτης».

Κρατώντας ένα κομμάτι μάρμαρο για γρήγορη κατάδυση, το «καμπανέλλι» ή «σκαντάλι» όπως  το  λένε κατά τόπους , συνέχιζε  τον πανάρχαιο τρόπο  καταδύσεων, μαζεύοντας σφουγγάρια από τα βάθη των θαλασσών.

Στις 16 Ιουλίου 1913 κλήθηκε να εντοπίσει και να δέσει τη χαμένη στο βυθό άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού ReginaMargerita, στον όρμο Πηγάδια της Καρπάθου.

Η αμοιβή του θα ήταν μία χρυσή λίρα.

Έκανε αρχικά μία δοκιμαστική κατάδυση στα 63 μέτρα  και στη συνέχεια, αφού ξεκουράστηκε  λίγο, έκανε τη μεγάλη βουτιά. Κατέβηκε στον βυθό, σε βάθος 88 μέτρων,  εντόπισε και έδεσε την άγκυρα στην καδένα της και ειδοποίησε  να τον τραβήξουν στην επιφάνεια ,κρατώντας  συνολικά την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα !!

Ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο κατόρθωμα στην παγκόσμια ιστορία  !!!