Μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου στο summer camp στο CERN

1654

Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών που εξειδικεύεται μάλιστα σε θέματα σωματιδιακής φυσικής, με σκοπό να ελεγχθεί από ειδικούς, μεταξύ άλλων, η ισχύς της θεωρίας του standard model η οποία περιγράφει τις μέχρι σήμερα γνωστές αλληλεπιδράσεις (εκτός της βαρύτητας) και τις βασικές δομικές μονάδες της ύλης. Το CERN βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας- Γαλλίας και αριθμεί 22 κράτη μέλη, από τα οποία τα 12 είναι και ιδρυτικά μέλη (ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα).

Το S’Cool LAB Summer CAMP είναι μια μοναδική ευκαιρία που προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 16-18 ετών να ασχοληθούν και να διερευνήσουν τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων για δυο ολόκληρες εβδομάδες, φιλοξενούμενοι στις εγκαταστάσεις του CERN. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις από θεωρητικούς και πειραματικούς φυσικούς που παρευρίσκονται  εκεί, να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες γύρω από θέματα σωματιδιακής φυσικής και να φτιάξουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες. Επίσης θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του CERN.

Το summer camp αυτό, που λειτουργεί για δεύτερη φορά, και για φέτος θα διαρκέσει  από τις 24 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου 2018, καλύπτει όλα τα έξοδα των επιλεγμένων μαθητών, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μια αποδεδειγμένη κλίση και ικανότητα στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, όπως απεικονίζεται στους επίσημους βαθμούς του σχολείου, αγάπη και πάθος για τις φυσικές επιστήμες και τεχνολογία όπως προκύπτει από εξωσχολικές δραστηριότητες. Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα αυτής της διεθνούς διοργάνωσης στα αγγλικά.

Η υποβολή υποψηφιότητας  είναι μια απαιτητική διαδικασία που περιλαμβάνει συστατικές επιστολές, αυτοπαρουσίαση του υποψηφίου σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, και απαντήσεις μίας περίπου παραγράφου σε ερωτήσεις όπως ποιο είναι το αγαπημένο τους δομικό σωματίδιο και γιατί, πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στο μέλλον κ.ά. Η επιλογή είναι άκρως ανταγωνιστική, όπως αναγράφεται και στη σελίδα του S’Cool Lab, γιατί ψάχνουν τον καλύτερο υποψήφιο από κάθε χώρα. Οι υποψήφιοι πληροφορούνται για το αποτέλεσμα της αίτησής τους στις αρχές Μαρτίου.

Όπως πληροφορηθήκαμε λοιπόν, με μεγάλη μας χαρά, από τους 1000 μαθητές που έκαναν αίτηση  φέτος για το S’Cool LAB Summer CAMP οι 30 έγιναν δεκτοί, κι ανάμεσά τους και ο μαθητής μας του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου, Νικόλας  Καραφύλλης. O Σύλλογος καθηγητών του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου και η διευθύντρια Μαραγκού Αγγελική ευχόμαστε στον Νικόλα καλή επιτυχία στη συμμετοχή του αυτή και καλή πρόοδο στο μέλλον.

Για περισσότερες  πληροφορίες για τη διοργάνωση αυτή πατώντας εδώ